Ponta a recunoscut un minus 3 la adevar. Cum va reactiona FMI? (Opinii)

Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 14:07
9314 citiri
Ponta a recunoscut un minus 3 la adevar. Cum va reactiona FMI? (Opinii)

Delegatia FMI, aflata in aceasta perioada la Bucuresti (pana pe 29 ianuarie), evalueaza cat de realist se infatiseaza bugetul prezentat de Cabinetul Ponta. Este tema cea mai importanta, deoarece un creditor prudent trebuie sa se asigure ca imprumutatul e capabil sa-i ramburseze datoria. Cu dobanzile aferente, se intelege.

Celelalte capitole, precum manageri straini, privatizari de obiective importante deschise mai demult, au toate sansele sa ramana asa. Vor fi cu certitudine amanate la cererea statului roman.

Unul dintre subiectele al caror rezultat este asteptat cu sufletul la gura de cei pe care i-a ocolit somajul, deocamdata, il constituie majorarea salariului minim. De la 700 la 800 de lei.

Premisele unui accept in aceasta cauza par favorabile, desi pana la sfarsitul vizitei de control, marca FMI, mai este destul timp. Sortii sunt acum de partea sectiei Finante de la Palatul Victoria.

Ca o coincidenta, "concetateana" Fondului, JP Morgan - una dintre cele mai prestigioase banci din lume - a anuntat recent ca va include de la 1 martie obligatiunile Romaniei in indicele sale pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente.

Un semnal pozitiv, ce si-a facut efectul aproape instantaneu. Jucatorii straini au devenit principalii cumparatori de lei. Astfel, moneda noastra s-a intremat vizibil, la 4,34 lei/euro, nivel atins ultima data in februarie 2012.

Aprecierea leului este buna dintr-un punct de vedere, constituind o oportunitate pentru Banca Nationala de a achizitiona valuta cu scopul achitarii unor datorii.

Totusi, "banca centrala a infranat avansul leului prin interventii semnificative si credem ca va continua sa-si creasca rezervele valutare, fapt ce ar impiedica o apreciere clara a monedei romanesti dincolo de 4,30 in urmatoarea perioada", se arata intr-un raport al ING Bank.

Decizia JP Morgan a antrenat scaderea dolarului si a francului elvetian. In cazul celui din urma, un motiv de satisfactie, cel putin temporar, pentru romanii care au luat credite in banul Tarii Cantoanelor. Francul a coborat pana la 3,50 lei, cel mai redus prag din decembrie 2011.

Aprecierea monedei noastre este un semn bun pentru piata si pentru Romania in general, insa fara reforme adevarate in stare sa sustina valoarea leului, nu va fi decat un frumos dar efemer foc de artificii. Pe de alta parte, un leu solid nu ajuta exporturile. Ca nu prea ne mai ocupam de ele, din multiple si paguboase motive, este alta poveste. A devenit clasic cazul Japoniei, tara ce aplica regulat devalorizarea yenului tocmai pentru a-si inlesni vanzarile de marfuri peste hotare.

Guvernul Ponta 2, conform practicilor partidelor de stanga, asa cum este PSD, a purces la masuri pro-sociale, masuri pe care de altfel le-a si promis in campania electorala. Numai ca ele costa. Au un pret considerabil.

Proiectul de buget pe 2013, care va fi cel mai probabil aprobat in sedinta Executivului din 23 ianuarie, urmand a fi trimis Parlamentului, a fost intemeiat pe un PIB calculat de circa 140 miliarde euro, la un curs de 4,5 lei/euro. Veniturile estimate ating 46 de miliarde euro, iar cheltuielile, 49 de miliarde.

Asadar, un minus 3 la "adevar" potrivit unui termen fotbalistic. "Astfel, la sfarsitul anului, fiecare dintre noi va fi mai dator cu 150 de euro decat la inceputul lui", afirma Victor Ponta. Aproape un actual salariu minim, adaug eu, ceea ce inseamna ca in 2014 ar fi nevoie de a 13-a leafa pentru compensare. Scenariu SF. Datoria publica se ridica la 51 miliarde euro, de la 28 cat era in urma cu 4 ani.

Romania are datorii de 14,4 miliarde scadente anul acesta, din care 1,2 miliarde catre FMI si UE. Asa cum arata Guvernul, tara are mai bine de o treime din PIB (37,4%) preconizata pentru achitarea unor credite.

Li se adauga aici costuri totale de 14 miliarde euro, din care despagubiri pentru imobilele nationalizate (8 miliarde), salarii restante( obtinute in Justitie) catre cadrele didactice (770 milioane), alti bugetari (1,4 miliarde), datorii autoritati locale (2,2 miliarde), Sanatate (1 miliard), taxa auto (1 miliard) etc. Multe facturi la scadenta. Una din era comunista, altele din cea a PDL.

Cate urmeaza din partea USL ramane de vazut. Si de platit. Peste ani.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#FMI buget Romania, #Ponta vizita FMI , #FMI