Presa de azi: Ce a negociat Basescu cu FMI?

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 07:30
3093 citiri
Presa de azi: Ce a negociat Basescu cu FMI?
Foto:evz.ro

Guvernul Romaniei a reusit sa ajunga in cele din urma la un acord cu Fondul Monetar International, asta si datorita interventiei presedintelui Traian Basescu, care a condus negocierile de ultima ora cu delegatia condusa de Jeffrey Franks.

In urma acestor negocieri, Romania s-a angajat la o serie de masuri fata de FMI.

Prima dintre ele a si fost anuntata de presedintele Basescu, cel care a spus in direct la TVR ca nu va promulga legile privind reducerea TVA la 5% pentru produsele alimentare de baza si neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei.

Premierul Emil Boc s-a declarat de parere ca aplicarea masurilor dure de reforma prevazute in acordul cu FMI va ajuta Romania sa iasa din criza in 2011.

Una dintre cele mai controversate masuri pe care Romania trebuie sa le ia este abrogarea ordonantei de urgenta numarul 50, privind creditele acordate populatiei. Comisia Europeana a trimis deja o scrisoare de pre-infringement Romaniei din aceasta cauza.

Gandul: Ce a negociat Basescu cu FMI. Unde vor merge cei mai multi bani la buget in 2011

Presedintele Traian Basescu a avut un rol foarte important in negocierile cu FMI, afirma premierul Emil Boc.

Seful Guvernului nu a facut precizari cu privire la "lucrurile importante" care ar urma sa se intample, in 2011, in domeniul investitiilor, scrie Gandul.

Surse guvernamentale au precizat pentru Gandul ca, la intalnirea de sambata, Traian Basescu i-ar fi convins pe reprezentantii FMI sa permita, la jumatatea anului viitor, cresterea deficitului bugetar cu conditia ca banii sa mearga strict la investitii. Planul prezentat de autoritatile romane prevede ca, in prima jumatate a lui 2011, sa fie folosite toate sumele alocate, pe intregul an, investitiilor.

"Presedintele a convenit cu reprezentantii Fondului ca, dupa sase luni, daca lucrurile merg bine in domeniul investitiilor, deficitul sa creasca in a doua parte a lui 2011, strict pentru investitii", au spus sursele citate.

Sumele respective vor fi folosite pentru proiecte europene, care necesita cofinantare din partea Romaniei si care n-au putut fi derulate pentru ca Guvernul nu are bani. Investitiile vor merge, cu prioritate, catre aceste proiecte europene.

Pe lista de prioritati a guvernantilor se afla si proiectul Elenei Udrea privind constructia a 10.000 de kilometri de drumuri judetene si comunale. In urma cu doua saptamani, Udrea le-a impartasit deputatilor PD-L intentia sa, asigurandu-i ca zonele care vor beneficia de acest program vor fi alese de catre pedelisti, si, in mult mai mica masura, de udemeristi.

Guvernul urmeaza sa faca o ierarhie a prioritatilor in domeniul investitiilor, asa cum a cerut Traian Basescu. Presedintele a vorbit de mai multe ori public despre stabilirea unei ierarhii a investitiilor, in acest moment fiind deschise 46.000 de investitii, care ar avea nevoie de 40 de miliarde de euro.

La ce s-a angajat Guvernul

Guvernul a primit luni promisiunea ca va obtine transa numarul 7, in valoare de 900.000 euro, in luna ianuarie, cu o luna intarziere fata de calendarul initial. Pentru aceasta, Executivul are insa de dus la bun sfarsit o serie de masuri.

Acestea sunt adoptarea Legii pensiilor si a Legii salarizarii unice, modificarea ordonantei 50 din 2010 privind contractele de credit ale populatiei, reducerea arieratelor si aprobarea legii bugetului in termenul stabilit.

In plus, oficialii FMI au lasat sa se inteleaga ca nu sunt de acord cu modificarea sistemului fiscal. Franks a aratat ca este un semn bun faptul ca deficitul bugetar se incadreaza in limitele impuse, iar anul viitor vom avea o crestere economica de 1,5%.

In 2010, economia va avea o crestere negativa de -2%, desi revenirea va incepe chiar de la sfarsitul acestui an, a mai aratat Franks.

Boc: TVA-ul redus si neimpozitatea pensiilor sub 2.000 de lei nu sunt luate in calcul pentru bugetul pe 2011

Premierul Emil Boc a declarat luni, la RRA, ca "presedintele Traian Basescu a fost de mare ajutor in discutiile cu FMI", a carui misiune de evaluare la Bucuresti "nu a fost foarte usoara". De asemenea, seful Guvernului a spus ca pentru elaborarea bugetului pe 2011 nu ia in calcul legile privind TVA-ul redus la alimente si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.

"Presedintele a fost de mare ajutor in discutiile cu FMI astfel incat sa se ajunga la o forma corecta a acordului. Cu contributia presedintelui s-au realizat lucruri importante privind investitiile", a spus Boc.

Premierul a declarat ca, la finalul evaluarii FMI, concluzia este ca Romania se incadreaza in tintele de deficit agreate de forurile financiare internationale, fiind in grafic si celelalte conditii legate de legea pensiilor, cea a salarizarii si bugetului de stat.

"Evaluarea FMI s-a incheiat. Este greu, dar suntem pe drumul cel bun. Suntem in tintele de deficit agreate de FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana", a spus Boc.

Seful Guvernului a adaugat ca intelege greutatile pe care le au romanii in urma aplicarii masurilor de austeritate, dar doar asa s-a reusit pastrarea stabilitatii si crearea premiselor cresterii economice.

"Stiu greutatile prin care romanii trec, mai avem probleme, dar este singura cale de insanatosire", a afirmat Boc, comentand ca "solutiile propuse de opozitie la motiunea de cenzura veneau sa agraveze boala".

"Daca banii din vanzarea BCR nu erau instrainati pentru voturi, nu aveam nevoie de acord cu FMI"

Emil Boc a precizat ca, pe langa conditiile legate de legile pensiilor si salarizarii, s-a convenit cu FMI continuarea restructurarii companiilor de stat, ceea ce presupune si vinderea pachetelor minoritare pe care statul le detine.

"Niciodata nu voi permite insa ca de numele meu sa se lege vreo privatizare care sa puna probleme interesului statului roman. (...) Daca nu erau instrainati banii de la vanzarea BCR pentru voturi si pomeni electorale, nu mai aveam nevoie de acord", a mai spus premierul, reluandu-si acuzatiile la adresa fostului premier Calin Popescu Tariceanu.

Legile privind TVA-ul redus la alimente si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, votate "din greseala" si de parlamentarii Puterii, inclusiv de ministri, nu au fost luate in calcul la elaborarea bugetului pentru anul viitor, a declarat Emil Boc.

"Asteptam sa vedem daca presedintele va promulga legea privind reducerea TVA la alimente, apoi guvernul va lua masurile care se impun. Reducerea TVA la alimente nu au fost avute in vedere de guvern pentru elaborarea bugetului pe 2011 si nici nu pot fi avute in vedere", a mai aratat premierul.

Totodata, Boc a afirmat ca salariul minim pe economie va creste in anul 2011 fata de anul 2010, insa valoarea acestuia, precum si grilele de salarizare din sistemul unitar vor fi stabilite dupa negocieri cu sindicatele si patronatele.

"Salariul minim pe economie va creste si acest lucru urmeaza sa fie stabilit in perioada imediat urmatoare in urma negocierilor cu patronatele si sindicatele(...) Se vor recupera o parte din pierderile salariale din anul 2010 prin Legea salarizarii unitare care va fi adoptata pana la sfarsitul anului, ceea ce va usura oarecum soarta bugetarilor, in raport cu ce isi poate permite economia, in limita plafonului stabilit de 39 de miliarde de lei", a spus Boc.

Jurnalul National: Basescu spune ca nu va promulga reducerea TVA la alimente si neimpozitarea pensiilor mici

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, la postul public de televiziune, ca nu va promulga cele doua legi privind scaderea TVA la alimentele de baza la 5% si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. "Stiu ca legile au venit sambata. Maine ma voi opri asupra lor. Va pot spune ca am avut o discutie in acest sens cu delegatia FMI si a UE. I-am asigurat ca nu vom modifica fiscalitatea, ceea ce inseamna ca nu voi promulga legile si imi voi respecta cuvantul" a spus Basescu, conform Jurnalul National.

El a subliniat ca s-a pronuntat impotriva cresterii TVA, dar a adaugat ca legile sunt scrise prost.

"Daca a crescut TVA, il lasam acolo, nu incepem iarasi sa umblam la TVA, il mai dam jos, il mai ridicam, il ametim. Principala nevoie e de predictibilitate. Nu va avea efecte in reducerea preturilor, legea e prost scrisa", a completat presedintele, explicand ca nu crede in proiecte care spun "hai sa reducem fiscalitatea, ca o sa fim mai putin hoti".

Desi a ras cand a fost intrebat de "gafa" deputatilor, presedintele a ridicat apoi semne de intrebare asupra votului dat de deputati "chipurile, din greseala" asupra celor doua legi. "Cele doua legi votate chipurile din greseala... Dupa parerea mea, e greu de explicat o greseala la asemenea dimensiuni. (...) Eu nu-i pot crede atat de naivi. Daca dintr-o data au devenit atat de naivi si neatenti, sa probeze cand le vine legea in Camera", a comentat Basescu.

Romania Libera: FMI si CE despre OUG 50: Guvernul Romaniei a primit o scrisoare de pre-infringement

Seful delegatiei FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, a precizat ca rezultatele la zi au fost bune, iar, daca Romania indeplineste conditiile, boardul FMI va aproba eliberarea transei la mijloculul lunii ianuarie. Reprezentantul Comisiei Europene, Istvan Szekely, a spus ca anul viitor Romania va avea crestere economica, scrie Romania Libera.

FMI se asteapta ca Romania sa aplice Legea salarizarii unitare inainte de a intra in vigoare bugetul pe anul viitor. "Guvernul vrea sa discute cu partenerii sociali, inainte de a da o varianta finala, apoi cu noi si vom stabili salariul minim", a spus Jeffrey Franks.

Despre OUG 50/2010:

Comisia Europeana a trimis o scrisoare de pre-infringement guvernului Romaniei in legatura cu OUG 50/2010 privind creditele populatiei, in care cere lamuriri privind transpunerea legislatiei europene in cea romaneasca. Exista un risc privitor la anumite nereguli din sistemul juridic, a precizat reprezentantul Comisiei Europene (CE), Istvan Szekely.

"Vrem sa ne asiguram ca s-a respectat echilibrul dintre interesul consumatorilor si stabilitatea sistemului bancar pentru a merge inainte in cadrul programului cu FMI" a raspuns Franks la intrebarile presei privind conditionarea acordului de OUG 50/2010 privind creditele populatiei.

Intrebat de presa daca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) ar trebui sa nu se mai implice in problema Ordonantei 50, Jeffrey Franks a mentionat ca ANPC trebuie sa colaboreze cu Banca Nationala a Romaniei.

La randul sau, reprezentantul Comisiei Europene a spus ca OUG 50/2010 trebuie sa respecte directiva europeana.

- Asemenea reglementari trebuie facute de BNR, nu de autoritatea pentru protectia consumatorilor.

- pierderile generate de imprumuturile neperformante vor afecta bancile

- sunt de acord cu faptul ca au existat practici bancare abuzive.

Intrebat daca OUG este conditie pentru primirea banilor din imprumut, Franks a declarat ca se doreste o balanta intre protectia consumatorului si stabilitatea sistemului bancar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#acord FMI, #prevederi acord FMI, #transa FMI , #FMI