Previziunile FMI despre Romania - Care sunt pericolele si tintele ratate din acord

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 13:11
3254 citiri
Previziunile FMI despre Romania - Care sunt pericolele si tintele ratate din acord
Foto: kenwilsonelt.wordpress.com

Fondul Monetar Internantional a publicat, marti seara, raportul referitor la economia Romaniei, mentionand si tintele care au fost ratate din acord.

Astfel, institutia estimeaza ca tara noastra va inregistra o crestere de 1,6% a produsului intern brut in 2013 si de 2% in 2014, in timp ce rata inflatiei se va situa la 4,5% anul acesta si la 3% anul viitor.

In schimb, potrivit raportului publicat pe site, schimburile comerciale cu alte tari ar putea reprezneta o oportunitate de crestere, insa criza din zona euro va atenua acest efect pozitiv.

Pe langa situatia indoielnica a exporturilor, Romania se mai confrunta si cu intrari de capital mai reduse ca in perioada de dinaintea crizei, iar absorbtia fondurilor europene, desi se imbunatateste gradual, ramane scazuta si nu va putea imbunatati semnificativ cresterea.

"Aceste evolutii pun in prim plan continuarea implementarii politicilor fiscale si monetare care sprijina stabilitatea macroeconomica si intensificarea reformelor structurale pentru a imbunatati climatul de afaceri si livrarea serviciilor in sectoarele cheie, cum ar fi energia si transporturile", avertizeaza FMI.

Expertii Fondului sustin ca tara noastra trebuie sa devina una atractiva pentru investitii, care vor ajuta cresterea, vor crea locuri de munca si vor imbunatati veniturile populatiei.

Care va fi evolutia principalilor indicatori

Cresterea PIB ar urma sa ajunga la 1,6% in 2013 datorita redresarii cererii interne, deoarece incertitudinile politice s-au domolit, politica fiscala este putin mai relaxata, absorbtia fondurilor europene s-a reluat, iar productia agricola a revenit la un nivel mai normal, se mai arata in raport.

De asemenea, contributia exporturilor nete este asteptata sa continue si in 2014, cand avansul economiei va ajunge la 2%, apreciaza FMI. Datorita redresarii pietei fortei de munca si a investitiilor, cresterea potentiala a PIB ar urma sa se majoreze de la 1,4% in ultimii ani la aproape 3% pana in 2018.

Inflatia ar urma sa ramana peste 4,5% in mare parte din 2013, deoarece va fi nevoie de timp pentru a se atenua recentul soc legat de pretul alimentelor si de majorarea tarifelor administrative. Rata inflatiei anuale ar urma sa scada in a doua jumatate a lui 2013, ajungand la 3,6% pana la sfarsitul anului si la 3% pana la sfarsitul lui 2014, estimeaza FMI.

Deficitul de cont curent al Romaniei va ramane sub 4% din PIB in 2013-2014, conform raportului FMI. Cresterea importurilor, stimulata de majorarea cererii pe plan intern, ar urma sa depaseasca usor avansul exporturilor, afectat de incetinirea cresterii principalilor parteneri economici ai Romaniei.

Intrarile de capital ar urma sa creasca, investitiile straine directe se vor majora in 2014, dupa recentul nivel scazut.

In plus, FMI anunta ca Guvernul pregateste o reforma totala a sistemului de santate, care are ca scop cresterea eficientei cheltuielilor facute in domeniul sanatatii, sporirea eficientei serviciilor medicale si, drept urmare si imbunatatirea rezultatelor finale ale sistemului sanitar din Romania.

Aflat in Romania luni si marti, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a precizat ca tara noastra nu numai ca va supravietui, dar o va duce si mult mai bine.

Concluziile lui Lagarde: Romania nu numai ca va supravietui, dar o va duce mult mai bine

"Pe termen lung exista si alte reforme care sa ajute cresterea economica. Banii din transporturi si infrastructura trebuie cheltuiti foarte bine. Problema companiilor de stat e la fel, extrem de importanta. Tinerii trebuie ajutati. Ei reprezinta viitorul si lor ar trebui sa li se adreseze politicile macro. FMI va va fi intotdeauna un partener", a spus Lagarde.

Tinte atinse, tinte ratate in acordul cu FMI

In raport, institutia a precizat care masuri asumate de Romania au fost indeplinite si care nu.

De ce Romania e constransa sa incheie un nou acord cu FMI - analisti internationali

Masuri in asteptare

Reducerea arieratelor administratiei centrale la 0,02 miliarde de lei si a celor locale la 0,3 miliarde de lei, precum si finalizarea privatizarii CFR Marfa, care inca asteapta avizul Consiliului Concurentei au fost trecute in raport la capitolul "in desfasurare".

Misiunea FMI in tara noastra va primi situatia acestor masuri in timpul discutiilor care au inceput miercuri, insa ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarata luna trecuta, pentru Ziare.com, ca ele au fost indeplinite.

Noi balbe la Guvern - Voinea: Nu s-au cerut derogari la FMI. Blanculescu: Nu e nicio jena!

Tinte ratate

In schimb, Romania a ratat tinte majore, care trebuiau indeplinite pana la termenul stabilit de 31 decembrie, cum ar fi: activele externe ale BNR, soldul bugetului general consolidat, asigurarile sociale, arieratele companiilor de stat, identificarea investitiilor prioritare, listarea Romgaz si Hidroelectrica.

Lucruri rezolvate

Totusi, tara noastra a gasit un consultant pentru vanzarea pachetului de 15% din actiunile CE Oltenia, cu cateva luni intarziere fata de termenul stabilit initial.

In plus, au fost indeplinite si cateva tinte importante, in ceea ce priveste garantiile guvernamentale, mentinerea nivelului datoriei externe, pragul pentru balanta operationala a companiilor de stat, promovarea programului national de dezvoltare locala si publicarea periodica a situatiei financiare din sistemul sanitar.

Cel mai recent acord al Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro si finalizat in luna iunie, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, fiind parafat in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa fie finalizat in martie 2013.

Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, pana la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de imbunatatire a managementului companiilor de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#previziuni FMI economie Romania, #tinte ratate acord FMI, #nou acord Romania FMI, #nou acord FMI, #FMI acord Romania , #FMI