Raportul FMI: Ce mai are Romania de facut pentru economie?

Marti, 03 Iulie 2012, ora 11:58
2777 citiri
Raportul FMI: Ce mai are Romania de facut pentru economie?
Foto: Novinite

Fondul Monetar International a publicat raportul cu privire la Romania, in urma celei de-a cincea evaluari, aratand ca va exista o crestere economica de aproximativ 1,5 la suta, in 2012, fata de 2,5 procente anul trecut.

Desi conditiile meteorologice au dus la scaderea rezultatelor din primul trimestru, cererea interna si cresterea absortiei fondurilor europene ar trebui sa sprijine majorarea economiei in restul anului, se arata in raportul echipei FMI.

Cu toate acestea, se mentioneaza ca exista riscuri externe importante, din cauza intrarii in recesiune a zonei euro si cresterea presiunilor asupra bancilor europene.

Avand in vedere cresterea economica lenta, este de asteptat ca inflatia sa ramana in cadrul tintei stabilite de Banca Nationala a Romaniei in acest an, in timp ce deficitul de cont curent va fi de aproximativ 4,25 la suta din PIB.

FMI atrage atentia autoritatilor ca sunt necesare eforturi suplimentare pentru a grabi implementarea reformelor structurale, fiind nevoie de o disciplina stricta in privinta cheltuielilor bugetare, pentru a ramane in tinta de deficit de 2,2 la suta din PIB.

Ritmul reformelor din sectoarele energie si transport trebuie accelerat, iar angajamentele anterioare trebuie implementate, inclusiv cele referitoare la liberalizarea pietei energiei. In plus, este nevoie de vigilenta in sectorul financiar si mentinerea lichiditatii bancilor, pentru a fi protejate in fata socurilor externe, se precizeaza in raport.

Riscuri macroeconomice

Criza din zona euro continua sa puna in pericol cresterea economica. Totusi, cererea interna, stimulata de reluarea creditarii, va contribui la dezvoltarea economica din acest an.

In 2013, cresterea economica din Romania ar trebui sa fie de 3 la suta, iar in anii urmatori, pana in 2016, va fi o crestere medie de 3,5 - 4 procente.

De asemenea, inflatia va ramane sub 2,5 la suta in acest an, iar, in 2013, se va mentine in tinta bancii centrale, de 2,5 + 1 la suta.

Deficitul de cont curent este estimat a ramane pana la 4,25 la suta din PIB, in 2012, urmand a se stabiliza la 4,5 - 5 procente din PIB in anii urmatori. In acest an, exporturile nete vor ramane stabile, cresterea fiind amenintata de criza din zona euro, in timp ce majorarea cererii interne determina o sporire a importurilor.

Echipa FMI estimeaza ca investitiile straine directe vor ramane scazute, din cauza slabiciunilor din zona euro, insa privatizarile planificate ar trebui sa genereze interes. Astfel, nu se intrevede o sincopa a finantarii.

Incetinirea economica ar putea fi determinata de mai multe aspecte: scaderea cererii externe, care ar conduce la diminuarea exporturilor; turbulentele pietelor financiare, care ar putea creste costurile de financiare si ar pune presiuni pe cursul de schimb; contractia creditarii. Este notat faptul ca rezervele BNR se vor dovedi o adevarata protectie fata de scenariile sumbre pe plan bancar, iar absorbtia fondurilor europene ar trebui sa stimuleze cresterea.

Politica fiscala

Chiar daca tinta pentru deficit bugetar a fost usor crescuta, de la 1,9% la 2,2%, va fi nevoie de eforturi suplimentare in colectarea taxelor si impozitelor si de mentinerea cheltuielilor restranse.

De asemenea, este necesara o prioritizare a investitiilor, cu o atentie speciala pentru cele realizate din bani europeni. Continuarea implementarii taxei clawback ar trebui sa mentina reduse costurile si arieratele din industria farmaceutica.

Sistemul sanatatii este cea mai mare amenintare pentru sustenabilitatea fiscala pe termen mediu, deoarece se bazeaza pe transferuri de la bugetul de stat de aproximativ 0,5 la suta din PIB, in afara de contributiile sociale, si va fi pus sub presiune de imbatranirea populatiei.

Progresul in absorbtia fondurilor europene a fost neadecvat, critica echipa FMI. In acest an, autoritatile s-au angajat sa atraga 6 miliarde de euro, dar, in primul trimestru, cota nu a fost indeplinita, in mare parte din cauza conditiilor meteo dificile din timpul iernii. In total, absorbtia a fost de numai 7,4 la suta din fondurile disponibile.

Reforme structurale

Reforma sistemelor de energie si transporturi reprezinta prioritatea programului cu FMI. Imbunatatirea pietei energiei, restructurarea si privatizarea companiilor de stat din aceste doua domenii ar trebui sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung. Totusi, reformele au avansat, insa, mult mai lent decat se estimase initial.

Sectorul financiar

Bancile din Romania sunt bine capitalizate si au lichiditati, dar raman vulnerabile in fata crizei din zona euro. Avand in vedere ca peste 80 la suta din sistemul bancar este controlat de banci straine, inclusiv cateva banci elene, ce reprezinta 14% din totalul activelor, Romania este foarte vulnerabila in fata dificultatilor din restul Europei.

Riscurile programului

Capacitatea Romaniei de a rambursa imprumutul de la FMI va ramane puternica, se noteaza in raport. Cele mai mari sume vor fi rambursate in 2013 si 2014, dar vor putea fi gestionate, prezentand 13,7 si 13,2 la suta din rezerve, si 8,5 si 7,1 la suta din exporturile de bunuri si servicii.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#raport Romania FMI, #raport evaluare acord FMI, #masuri economice Romania FMI , #FMI
Comentarii
Poza Mutul
Mutul
rank 5
Pana acum nici una din previziunile FMI nu s-a adeverit, de ce ar fi