Romania, campioana reformelor? Pentru ce ne-a dat FMI inca un pic de ragaz

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 07:14
3639 citiri
Romania, campioana reformelor? Pentru ce ne-a dat FMI inca un pic de ragaz

In ragazul obtinut prin prelungirea cu trei luni a actualului pact cu FMI, Guvernul trebuie sa atinga obiectivele ratate rand pe rand de-a lungul multor ani.

Miza, recastigarea increderii principalului sau partener international si incheierea unui nou acord, pare enorma in contextul persistarii turbulentelor de pe plan extern si al fundamentelor economice interne subrede.

Semnat in martie 2011, acordul stand-by cu FMI urma sa fie finalizat la 31 martie 2013. Cu ocazia incheierii celei de-a sapta si a opta misiune de evaluare, Erik de Vreijer, seful delegatiei FMI, a anuntat ca a acceptat solicitarea Guvernului privind prelungirea acordului cu trei luni.

"Eu am cerut extinderea, pentru a finaliza partea de reforme structurale si pentru a nu mai face totul in graba, ca la Oltchim. Se finalizeaza listarea Transgaz, se avanseaza procedura de restructurare la Oltchim, e posibil sa avem discutii pentru o noua licitatie, se incepe procedura pentru CFR Marfa. Decizia apartine celor de la FMI. Daca finalizam cu bine acest acord, incepem imediat negocierile pentru un nou acord de tip preventiv", a explicat premierul Victor Ponta.

Iar lista promisiunilor este lunga: privatizarea mai multor companii publice, listarea altora, numiri de manageri privati, ajutoarele pentru consumatorii afectati de scumpirea energiei, introducerea coplatii in sistemul sanitar.

Dupa ce ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anuntat ca s-a renuntat la trecerea CFR Marfa in proprietate privata, FMI a stabilit, saptamana trecuta, ca privatizarea companiei a devenit "prioritatea numarul unu". Astfel, anuntul de privatizare urmeaza sa fie publicat in luna martie a acestui an, iar contractul de vanzare a unui pachet majoritar de actiuni va fi semnat pana la jumatatea lunii mai, potrivit draftului scrisorii de intentie obtinut de agentia Mediafax.

Administratorul judiciar al Oltchim, unde Guvernul a decis sa ceara intrarea in insolventa dupa ce anul trecut a esuat in incercarea de a privatiza compania, va prezenta la jumatatea lunii aprilie un raport privind situatia companiei.

Pana la sfarsitul lunii aprilie, trebuie sa fie ales un consultant pentru privatizarea prin BVB a unui pachet de 15% din Complexului Energetic Oltenia, operatiune care ar trebui sa se desfasoare pana la finele lui octombrie.

Intre timp, complexul Energetic Hunedoara va intra in insolventa, daca nu se gaseste niciun investitor strategic interesat. In martie trebuie sa fie ales un consultant in vederea vanzarii, dupa preluarea activelor viabile de la CN Huilei.

Oferta publica pentru privatizarea a 15% din actiunile Transgaz urmeaza sa aiba loc pana la mijlocul lunii aprilie. De asemenea, pana la sfarsitul lunii mai, trebuie sa fie vandut un pachet de 10% din actiunile Nuclearelectrica.

Compania Nationala Posta Romana (CNPR) va fi privatizata prin majorare de capital pana la mijlocul lunii iunie, publicarea anuntului de licitatie urmand sa aiba loc pana la finalul lunii februarie, cu conditia aprobarii procedurii de catre Comisia Europeana.

La companiile CFR Marfa, CFR Calatori, CFR Telecom, CFR Electrificare, Metrorex, Transgaz vor fi adusi manageri privati.

Mai multe promisiuni

Pana la sfarsitul lunii aprilie, trebuie finalizat cadrul legislativ pentru acordarea ajutoarelor de incalzire si energie electrica.

"O sa definitivam legea referitoare la consumatorul vulnerabil pana la sfarsitul lunii aprilie. In scurt timp vom avea si planul national de ocupare, in special pentru tineri", a anuntat ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

In cadrul programului de liberalizare a pietei energiei electrice si a pietei gazelor naturale, Executivul estimeaza o crestere a facturii de aproximativ sapte lei, urmand sa fie acordat un ajutor de 10 lei.

Potrivit ministrului delegat pentru Buget, Liviu Pop, consumatorul vulnerabil va fi definit ca nivel al veniturilor pana la 1 aprilie. O parte dintre veniturile obtinute din suprataxarea companiilor de gaze va fi folosita pentru astfel de subventionari.

De la 1 martie, va fi introdusa coplata pentru servicii asigurate in spitale, cu exceptia celor de urgenta, masura inclusa inca din 2009 in acordul cu FMI.

Guvernul a mai promis Fondului Monetar International ca se va asigura ca primariile cu datorii vor majora taxele locale in raport cu evolutia inflatiei din ultimii trei ani, care are o rata medie de 16%.

Nu in ultimul rand, va fi modificat pana la inceputul lunii iulie a acestui an modul de calcul al impozitelor pe proprietate, care vor fi stabilite in functie de destinatia imobilului, comparativ cu sistemul actual care stabileste cote diferentiate pentru persoane fizice si firme.

Timp suficient ... pentru a arata macar ca vrem

Radu Ciofu, analist la Admiral Markets, aminteste ca acordul cu FMI reprezinta o centura de siguranta avand in vedere faptul ca Romania are de rambursat sume importante de bani si are, asadar, nevoie de posibilitatea de a se imprumuta.

"De preferat este sa te imprumuti din piete, de la creditorii privati. In cazul in care se intampla ceva rau, e bine sa ai si un investitor institutional, precum FMI. Un alt efect pozitiv al acordului este ca pietele stiu ca ai o alternativa si atunci dobanda este mai mica", a aratat analistul.

In opinia sa, prin extinderea acordului actual cu doua luni, FMI cere romanilor sa devina mai eficienti si mai productivi.

Totusi, timpul este scurt pentru reformele asumate, iar Fondul este constient de acest lucru.

"Nici FMI nu se asteapta ca situatia sa se schimbe la 180 de grade, ei vor ca anumite proceduri sa fie demarate. Nu se cere ca Romania sa devina in doua luni campioana reformelor si sa curga numai lapte si miere, e vorba de vointa politica. In doua luni e timp suficient sa aratam ca vrem", a conchis analistul.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Romania prelungire acord FMI, #reforme FMI, #privatizari FMI , #FMI