Criza in Cipru: Negocierile de salvare, conduse de o romanca

Joi, 21 Martie 2013, ora 11:53
4243 citiri
Criza in Cipru: Negocierile de salvare, conduse de o romanca
Foto: Cyprus Mail

Soarta negocierilor Ciprului pentru imprumutul de salvare este in mainile unei romance, Delia Velculescu, seful misiunii FMI in tara mediteraneeana.

Velculescu, care lucreaza in cadrul Fondului Monetar International de zece ani, fiind economist senior pentru Europa, se afla in Nicosia, unde conduce negocierile pentru acordarea unui imprumut, dupa ce conditia propusa initial cipriotilor, de impozitare a depozitelor bancare, a fost respinsa de Parlament, relateaza Wall Street Journal.

Cipru trebuie sa prezinte un nou plan pentru salvarea sistemului sa financiar, riscand, in caz contrar, iesirea din zona euro. In acelasi timp, oficialii ciprioti discuta si cu Rusia, ce are interese majore, deoarece o mare parte a depozitelor bancare din Cipru apartin rusilor. Desi nu se cunosc detaliile, Rusia ar putea oferi bani cash Ciprului.

Astfel, in loc de a impozita depozitele bancare, cipriotii propun accesarea fondurilor de pensii, restructurarea si vanzarea celor mai mari doua banci din tara, precum si o intelegere cu Rusia pentru accesul la rezervele de gaze naturale ale insulei, in schimbul unui imprumut de mai multe miliarde de euro.

Pana acum, insa, nici una din versiuni nu s-a concretizat, negocierile urmand a continua si joi.

Intre timp, bancile si bursa din Cipru vor ramane inchise, iar ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, a avertizat ca acestea s-ar putea sa nu se mai deschida niciodata, daca oficialii ciprioti nu accepta conditiile pentru imprumutul din partea FMI, Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene.

Pana si Biserica Ortodoxa din Cipru, unul din cei mai mari actionari ai Hellenic Bank, a treia institutie de creditare din tara, s-a oferit sa ajute. Arhiepiscopul Chrysostomos I a declarat, miercuri, ca Biserica este pregatita sa-si ipotecheze activele pentru a investi in obligatiuni guvernamentale.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#Delia Velculescu sef FMI Cipru, #negocieri imprumut Cipru FMI , #FMI