Ziare.com

Cum trec promisiunile USL si ARD din campanie de FMI

de Camelia Sisea
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 07:38

   

Cum trec promisiunile USL si ARD din campanie de FMI
In jurul enuntului "Taxe mai mici, salarii mai mari", laitmotiv al oricarui program de guvernare lansat in prag de alegeri, sunt construite si ofertele electorale ale principalelor forte politice care se vor confrunta pe 9 decembrie, desi cu putin timp in urma discutiile publice din sfera fiscalitatii indicau o directie complet diferita.

Din Opozitie, Alianta Romania Dreapta vorbeste despre o economie puternica si incepe, in consecinta, in forta. Imediat dupa 1 ianuarie 2013, cota unica, introdusa de guvernul Tariceanu in 2005 si mentinuta pentru ca "a generat mai multe venituri la buget", dupa cum sustin reprezentantii aliantei, scade la 12%, salariul minim creste la 850 lei, urmand ca in 2015 sa ajunga la 1.000 lei. Tot in 2015, contributiile la asigurarile sociale si de sanatate (CAS) la angajator scad cu 5 puncte procentuale.

Programul ARD pentru o economie puternica - demagogie sau realism?

Pentru o Romanie puternica de aceasta data, oferta Uniunii Social Liberale vizeaza mentinerea plafonului de 16%, dar introduce cote diferentiate de 8% si 12% pentru veniturile mici, reducerea treptata, in urmatorii 4 ani, a CAS-ul datorat de angajator cu 5 puncte procentuale, concomitent cu cresterea progresiva, pana in anul 2016, a salariului minim pe economie pana la 1.200 lei. Social-liberalii pluseaza pe partea de TVA, intai prin reducerea taxei pe valoare adaugata la producatorii agricoli de la 24% la 9%, iar in patru ani de guvernare TVA revine la 19%.

Statul trebuie sa isi merite taxele - vezi masurile economice din programul USL

Orice reducere de taxe este binevenita sustin analisti, juristi, reprezentanti ai mediului de afaceri, dar si oameni de rand, in conditiile in care Romania are unul dintre cele mai impovaratoare niveluri de taxare din Europa. Taxa pe valoare adaugata si taxarea muncii sunt printre cele mai ridicate din UE.

Ridicate sunt, insa, si nivelul evaziunii fiscale si ponderea economiei subterane, iar rezultatele autoritatilor pe acest segment nu sunt deloc incurajatoare. Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, economia subterana avea in 2011 o pondere de 29,6% din PIB-ul national.

Taxele excesive produc evaziune, insa o reducere a acestora nu garanteaza imbunatatirea gradului de conformare si respectarea obligatiilor fiscale, pentru a se compensa in acest fel pierderile de la buget.

Sunt voci care sustin ca ar trebui incercat si acest experiment.

Un raport inoportun

Totusi, FMI nu pare dispus sa mearga pe incredere, mai ales cand are de recuperat banii accesati de Romania in perioada 2009-2010, cele 13 miliarde de euro, varful platilor urmand sa fie atins in 2013, cand Ministerul Finantelor si Banca Nationala trebuie sa ramburseze peste 5,2 miliarde de euro.

Simularile sumbre ale FMI devin realitate anul viitor?

In cel mai recent raport de tara, reprezentantii Fondului afirma clar faptul ca rata contributiilor sociale si impozitul pe venit sunt relativ scazute in tara noastra comparativ cu standardele internationale si sunt detaliate simulari pentru majorarea bugetului prin masuri opuse celor din programele USL si ARD.

In document se arata ca majorarea cu un punct a ratei CASS combinate suportate de angajat si angajator, de la 10,7% la 11,7%, cresterea cu un punct a impozitului pe venit, de la 16% la 17%, ar completa incasarile bugetului cu 1,2 miliarde de lei, iar o majorare a TVA (24% in prezent) tot cu procent ar aduce venituri suplimentare de 4 miliarde de lei sau 0,8% din PIB.

FMI va avea in continuare un cuvant greu de spus in Romania, atat premierul, cat si presedinele Traian Basescu exprimandu-se in favoarea reinnoirii acordului care va expira in primavara anului viitor, necesar pentru asigurarea unei finantari mai avantajoase.

Ponta si Basescu, de acord ca avem nevoie de un nou acord cu FMI (Video)

Nu in ultimul rand, trebuie avut in vedere un aspect care, desi nu este mentionat in programele de guvernare, reprezinta o prevedere legala inclusa in Codul Civil si care nu va putea fi neglijata in contextul in care rata inflatiei este de 5%, si anume actualizarea taxelor si impozitelor locale prin indexarea cu inflatia incepand cu 2013, majorarea acestora cu alte cuvinte.

Publicat pe site-ul Ministerului de Finante si retras aproape imediat, proiectul care detalieaza o astfel de intentie a fost respins de premierul Victor Ponta, analistii avertizand, insa, ca nu este decat o amanare pana dupa alegeri.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1814 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@maxi & "FMI nu stie economie"

Abea astept sa va vad in comisia de negociere a Romaniei cu FMI, UE, BM si sa-i convingeti dumneavoastra pe bancheri ca numai dumneavoastra aveti dreptate!

 

FMI nu stie economie!

Sau se face ca nu stie!
Micsorarea TVA cu 4 puncte ..de la 24 la 20, ar duce la cresterea incasarilor la buget cu 20% dupa cum cresterea tva-ului a dus la micsorarea incasarilor, la cresterea economiei subterane, la pierderi la buget prin recuperari ilegale de tva, la recesiune!

 

FMI respecta libertatea de exprimare!

.

Sa fim seriosi! FMI nu ia in calcul aiurelile unora si baiguielile

... altora. FMI stie foarte bine ca in campanie politicienii mint pentru ca votantii vor sa auda vorbe frumoasse care sa le anime imaginatia.

 
 

patriot - domnule, se pare ca esti bolnav Du-te de

... te cauta, poate mai ai vreo sansa.
Se vede ca, ceea ce scriu eu - bine, argumentat, inteligent - va da voua peste nas, va zadarniceste planurile...
Asta e! Acum vedeti si voi cat sunt eu de pretioasa pentru ca nu te agati de cineva doar asa, doar pentru ca e luni de dimineata...
Nu-ti fa iluzii, indiferent ce spui, ce vorbe folosesti, tot aici raman, fidela PDL... Nu sunt tradatoare...

@Patriot. Nu va meritati "porecla". Un patriot nu

foloseste insulta in loc de argument. Sintet USL-ist? Foarte bine, exprimati-va. Cu argumente si idei personale. Lasati limbajul grosier deoparte.

promisiuni pentru pros time

sa fim seriosi trebuie sa fi total retard la cap sa crezi in promisiunile politicienilor din romania,din orice partid ar fi ei,pai ati vazut de exemplu emisiunea aia profil de candidat de pe realitatea ,felicitari domnului Manastire care e redactorul,aceasta emisiune da un tablou perfect al politicianului din romania,care are singurul scop prin a face politica acela de a se imbogati cat mai rapid,restul ciu ciu ,fraierul de alegator trebuie prostit in ultimul hal ,cu vorbe complicate elevate sau din popor vezi gen becali,sa vezi tu increngaturi de rude ,de neveste si amante de fii de nasi de fini,cu zeci de firme fiecare contracte peste contracte cu statul ca si ei o mai pierd cateodata firul,adevarate clanuri de interese,clanuri familiale ca la mafia italiana,efectiv ti scarba,eu unul nu mai votez niciodata in romania,punct.

 

PAcat ca nu mai votati. Dati o sansa socialistilor sa mai suga

un pic din veniturile dvs. si ale familiei dvs. Poporul sinteti dvs. nu ei, indiferent de culoarea lor. Daca nu votati, ii lasati sa-si faca de cap cum vor, fiindca nu exista nici o opozitie, nici o alternativa. Mai ginditi-va ce este mai bine de facut... Chiar daca sint un pic blonda, nu mai am naivitatea de odinioara! S-a trezit scorpia din mine!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor