Daianu: Nu cred ca mai este posibil un cutremur in sistemul bancar european

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 22:59
1521 citiri
Daianu: Nu cred ca mai este posibil un cutremur in sistemul bancar european

Fostul ministru de Finante Daniel Daianu a declarat vineri ca, teoretic, un scenariu precum cel al FMI poate fi imaginat, dar ca, in opinia sa, un cutremur in sistemul bancar european nu mai este posibil in momentul de fata.

"In opinia mea, un cutremur in sistemul bancar european nu cred ca mai este posibil in momentul de fata. Teoretic, ne putem imagina un scenariu.

Pentru Romania, grija cea mare este legata de o recesiune pronuntata in zona euro, fiindca ajustarile de acolo, din Spania, Italia, Portugalia, pot accentua cercuri vicioase. Reluarea cresterii economice care urmeaza acestor corectii fiscale este problematica", a declarat Daianu.

Acesta a subliniat ca o recesiune pronuntata ne afecteaza automat.

"Ne inrautateste perspectiva de crestere economica pentru 2013-2014. Oricum, perspectiva de crestere economica a fost trasa in jos in scenariul cel mai probabil al FMI, scenariul de baza. Si cei de la BERD si-au revizuit prognoza. Dar, daca se accentuaza recesiunea, situatia se complica, ca perspectiva de reluare a cresterii economice in zona euro.

Nu avem forta propulsiva, ar trebui sa compensam printr-o crestere mare a absorbtiei fondurilor europene, prin diminuarea ineficientei companiilor de stat si printr-o cadenta a disciplinarii sectorului public", a mai spus Daianu.

Reprezentantii FMI avertizeaza ca amplificarea crizei din zona euro ar putea duce la o scadere economica de 5% pentru Romania si la o depreciere a leului cu 15-20%.

FMI: Romania risca o scadere economica de 5 la suta. Vezi in ce conditii

"Romania are legaturi stranse comerciale si financiare cu membrii zonei euro. Exporturile catre Germania, Italia si Franta cuprind aproximativ 40% din exporturile totale, iar sistemul bancar este in mare parte detinut de banci din zona euro.Imprumuturile denominate in valuta formeaza aproximativ 60% din creditele catre sectorul privat", se mentioneaza in raportul de tara al FMI.

Potrivit reprezentantilor FMI, ar exista cinci riscuri importante pentru Romania, respectiv intensificarea crizei din zona euro, accelerarea dezintermedierii de catre grupurile bancare straine, o reactie impotriva reformelor a populatiei si politicienilor, o slaba accesare a fondurilor europene si blocarea accesului la pietele financiare.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#FMI Romania Daianu finante, #FMI Romania prognoza economica, #FMI Romania scadere PIB , #FMI
Comentarii
Poza paraipan
paraipan
rank 5
Mai bine zi'ne cum te'a tivit Sima!!!!
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
"...cutremur in sistemul bancar european ..."? Dacă etatizarea sa