Datoriile statelor dezvoltate pot conduce la o noua criza - FMI

Luni, 21 Martie 2011, ora 15:30
1019 citiri
Datoriile statelor dezvoltate pot conduce la o noua criza - FMI
Foto: Daylife

Datoriile celor mai dezvoltate state, aflate la cel mai ridicat nivel de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, sunt nesustenabile si ar putea duce la o noua criza in viitor, potrivit prim-vice directorului Fondului Monetar International, Jon Lipsky.

In medie, datoriile statelor dezvoltate vor depasi 100% din produsul intern brut in acest an, pentru prima data de la al doilea Razboi mondial, a declarat Lipsky, citat de Bloomberg.

"Criza fiscala recenta trebuie rezolvata inainte de a impiedica redresarea economica si de a crea noi riscuri", a spus oficialul FMI. "Principala provocare este sa evitam o eventuala noua criza si, in acelasi timp, sa infiintam noi locuri de munca si sa sprijinim coeziunea sociala", a adaugat el.

Datoria publica a Statelor Unite era de peste 14 trilioane de dolari, la sfarsitul anului trecut, inregistrand o crestere de nu mai putin de 72 de procente, in ultimii cinci ani.

De asemenea, datoria Japoniei este de aproximativ doua ori mai mare decat nivelul economiei sale de 5 trilioane de dolari.

In Europa, problemele legate de datoriile publice au fortat liderii Uniunii Europene sa acorde sprijin financiar, in colaborare cu Fondul Monetar International, Greciei si Irlandei, existand posibilitatea unui astfel de sprijin si pentru Portugalia, potrivit unor voci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#datorii publice tari dezvoltate, #John Lipsky datorii, #John Lipsky FMI, #FMI datorii publice , #FMI