De ce nu scad dobanzile la credite si leasing

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 12:36
2671 citiri
De ce nu scad dobanzile la credite si leasing

In urma cu trei-patru luni, autoritatile guvernamentale propovaduiau ca acordul de finantare internationala cu FMI si Comisia Europeana va trage dobanzile in jos intr-un timp foarte scurt.

In momentul de fata, nici lichiditatile existente in piata si nici preluarea unor riscuri de catre stat nu par sa fie suficiente pentru a-I convinge pe bancheri sa taie din dobanzi.

Pana de curand, costul cu finantarile interne si internationale era singurul impediment care statea in calea reducerii dobanzilor. Acum, cand scaderea dobanzilor pare sa se amane nejustificat, a inceput sa se vorbeasca si de necesitatea constituirii de provizioane pentru creditele acordate, care obliga institutiile financiare sa recurga la recapitalizari suplimentare.

Numai in acest an, institutiile de leasing si creditare au operat refinantari de aproximativ 25-30 de milioane de euro pentru provizioane si asigurarea lichiditatii, in contextul in care deprecierea valorii imobilelor se reflecta in mod direct in bilantul firmelor de leasing si al bancilor, potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare din Romania.

"Nu pune in discutie doar costul finantarii. Exista mai multe aspecte. Inainte de toate, creditul neperformant a avut o valoare undeva in jurul lui 1% anul trecut. Practic, acest credit neperformant este cel care se provizioneaza. Criza si blocajul financiar ne-a dus in situatia in care numarul contractelor care trebuie provizionate a crescut foarte mult. Provizionarea nu afecteaza doar costul finantarii, afecteaza si fondurile proprii ale IFM-urilor, iar daca se ajunge la o situatie negativa din acest punct de vedere, atunci provizionarea ajunge sa impuna capitalizarea firmei respective", a declarat Adriana Ahciarliu, secretar general ALB, citat de The Money Channel.

Desi revigorarea pietei imobiliare sta tot in mainile institutiilor de creditare, analistii sustin ca bancherii evita sa dea drumul la creditare pe motiv ca volumul mic al tranzactiilor imobiliare nu poate oferi un pret al pietei corect.

In acest context, institurtiile de creditare nu isi pot estima corect riscurile, mai ales ca bancile care ajung in situatia de lichida proprietatile obtinute in urma executarii garantiilor recupereaza doar o mica parte din banii imprumutati.

"Oricum, riscul e greu de apreciat, in special intr-o piata putin transparenta asa cum este piata romaneasca de imobiliara. Niciodata piata imobiliara romaneasca n-a abundat in informatii de calitate asupra valorilor", este de parere Adrian Crivii, director general Darian.

Altfel spus, daca nu e una, e alta, iar dobanzile tot nu vor scadea prea curand, indiferent cat de serios ar vorbi reprezentantii Guvernului atunci cand vine vorba suprataxarea profiturilor realizate de institutiile de creditare.

Pentru bancheri, astfel de amenintari nu constituie decat un motiv in plus pentru care sa amane reducerea dobanzilor. De partea bancherilor sunt si reprezentantii BNR, care incearca sa-i convinga pe guvernanti ca reducerea nivelului actual al dobanzilor este foarte greu de realizat, desi majoritatea parghiilor prin care se pot realiza astfel de miscari pe piata bancara autohtona sunt in mainile bancii centrale.

L.H.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#dobanzi credite, #dobanzi leasing, #provizioane , #FMI