Delegatia FMI revine in Romania

Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 11:06
1457 citiri
Delegatia FMI revine in Romania

Delegatia FMI revine in Romania, la 27 aprilie, pentru prima evaluare din noul acord preventiv. Aceasta va sta in Romania timp de doua saptamani.

"O misiune a FMI, condusa de Jeffrey Franks, va vizita Bucurestiul in perioada 27 aprilie - 9 mai, pentru prima evaluare a acordului preventiv stand-by. Misiune va fi insotita si de echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala", a spus Tonny Lybek, conform Agerpres.

Oficialul a precizat ca misiunea se va intalni cu autoritatile romane, dar si cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, cu bancile, asociatiile de afaceri dar si cu societatea civila. Concluziile evaluarii vor fi prezentate la sfarsitul vizitei, a precizat Lybek.

Acordul Stand-By cu FMI este de tip preventiv, la un total de 3,1 miliarde DST, adica aproximativ 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300 % din cota pe care Romania o are la FMI.

Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmand sa se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala.

Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi trasi numai in cazul unei situatii exceptionale, cum ar fi un atac asupra monedei nationale declansat de o criza in regiune, concretizat intr-o pierdere masiva de rezerve si de incredere, sau in cazul in care Trezoreria esueaza, in doua - trei randuri, sa se finanteze la costuri acceptabile. In aceste conditii, toata suma, de 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispozitia Romaniei prin noul acord de tip preventiv, va fi destinata Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Acordul stabileste un cadru si o serie de tinte in domenii precum energia, transporturile si sanatatea.

In urma cu 4 zile, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, declara ca managementul in intreprinderile publice are nevoie de transparenta si de o schimbare de mentalitate, iar FMI va incerca sa implementeze aceste lucruri prin noul acord.

"Din punctul meu de vedere, lucrurile cele mai grave se intampla la nivelul companiilor de stat. Problemele dureaza de douazeci de ani", a spus Tanasescu.

Acesta considera ca mentalitatea unor companii din sectorul energetic, minier sau al transporturilor, care merg pe principiul "sunt prea mare sa cad sau sa fiu inchisa", trebuie sa dispara.

"Trebuie o gandire bazata pe eficienta, iar aceste companii nu trebuie sa uite ca servesc publicul. (...) Nu in ultimul rand, se impune o reasezare a modului de executie bugetara, o imbunatatire a administratiei fiscale, care, de altfel, a inceput", a declarat fostul ministru de Finante.

Potrivit lui Tanasescu, comportamentul ministerelor de linie, precum Ministerul Transporturilor si Ministerului Economiei, trebuie corectat si eficientizat in cheltuirea banilor.

Reprezentantul Romaniei la FMI promite ca, in noul acord de tip preventiv, Fondul va monitorizarea companiile de stat mult mai agresiv.

Un studiu publicat de FMI in urma cu circa o saptamana arata ca tarile care au cerut asistenta financiara la sfarsitul anului 2008 revin in prezent la cresterea economica.

FMI: Romania este un exemplu de redresare economica

In document, Departamentul pentru Strategie, Politica si Revizuire al FMI se refera la 29 de state, iar Romania pare a fi un exemplu de succes in ceea ce priveste capacitatea de redresare economica.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#fmi Romania, #evaluare FMI acord preventiv , #FMI