Director BNR: Am ajuns cam pe marginea prapastiei

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 19:05
3556 citiri
Director BNR: Am ajuns cam pe marginea prapastiei

Eugen Radulescu, director in BNR si fost presedinte CEC si Raiffeisen Bank, avertizeaza ca renegocierea acordului cu FMI ar duce la pierderea credibilitatii Romaniei si ca "daca ne mai invartim in jurul cozii inca doua saptamani, dupa aceea chiar nu mai exista nicio solutie", pentru ca "sunt lucruri pe care le putem constata cu creionul in mana, restul sunt vise politice".

Invitat intr-o emisiune la The Money Channel, Eugen Radulescu a explicat pe intelesul tuturor situatia in care se afla Romania in acest moment, solutiile posibile si pretul platit de romani pentru oricare dintre variantele alese.

"Contextul mondial este extrem de tensionat, un context mondial fara precedent, nu am mai avut asa ceva in lume in timpul vietii noastre. De exemplu, in ziua in care la Atena au fost acele trei victime ca urmare a demonstratiilor devenite foarte violente, in ziua respectiva s-a prabusit bursa de la New York. Nu era vorba numai ca se ducea la vale numai euro, cum s-a tot dus pana a ajuns la nivelul de astazi, dar bursa de la New York a avut de suferit o zgaltaietura puternica din cauza acelor proteste. Asta arata ca situatia mondiala este extrem de complexa", a explicat Radulescu marti seara, intr-o emisiune la The Money Channel.

Avem 1,3 pensionari la un salariat. Asta e situatia reala

Acesta a explicat ca in aceasta situatie, Romania "vine cu un deficit bugetar undeva de 9%, poate 10% din PIB. La venituri de 31-31% din PIB, are cheltuieli de circa 40-41% din PIB".

"Sunt lucruri pe care le putem constata cu creionul in mana, nu vorbim despre vise politice si despre ganduri marete despre viitor sau despre trecut. Avem 1,3 pensionari la un salariat, asta nu putem modifica", a subliniat Eugen Radulescu.

Consilierul guvernatorului BNR a mai tinut sa precizeze ca Romania nu isi mai poate plati datoriile intr-un foarte scurt timp, daca nu reuseste sa isi convinga creditorii oficiali, FMI si UE ca va face ceea ce promite.

"Si ca face ceva, nu doar ca promite. Guvernul tot promite de un an de zile ca ia masurile necesare pentru echilibrarea bugetului, dar nu s-a ajuns acolo. Am ajuns cam pe marginea prapastiei", a apreciat el, subliniind ca politicienii si sindicalistii isi pot permite sa ceara renegocierea acordului cu FMI, "dar cine plateste salariile?".

Zeci de mii de oameni au protestat la Guvern: "Nu scapa unul!"

Avem doua posibilitati: masuri care corecteaza niste dezechilibre si masuri care ingroapa economia

Intrebat daca nu exista si alte variante de echilibrare a bugetului, acesta a raspuns:

"O comprimare a raportului dintre venituri si cheltuieli bugetare trebuie sa se realizeze ACUM, nu peste 3 luni, nu peste 6 luni, nu peste 1 an si 6 luni, ci acum, imediat, pentru ca altminteri nu mai avem finantare externa.

Daca ne imaginam ca ne putem imprumuta de pe piata libera, trebuie sa ne mai gandim. Avem ratingul pe care il are in momentul de fata Grecia, in conditiile in care avem un acord cu FMI si cu UE. In absenta acestui acord, va garantez ca a doua zi, toate agentiile de rating ne dau, unu, doi, trei, patru, pasi inapoi, ne duc catre marginea de jos, si nu am mai putea vorbi despre un pret al imprumuturilor pentru ca nu ar mai exista imprumuturi. Nu ar mai fi bani disponibili pentru Romania. Acum, despre asta vorbim.

Ce se poate face? Exista doua cai, marirea veniturilor si micsorarea cheltuielilor, ambele variante lovesc tot in oamenii acestei tari, atata doar ca avem efecte imediate si mai putin imediate, iar pe de alta parte avem masuri care corecteaza niste dezechilibre si masuri care ingroapa economia".

Lucian Croitoru: As accepta sa fiu nominalizat premier doar in conditii exceptionale

Prin cresterea inflatiei ingenunchem Romania pentru 10 ani

Eugen Radulescu apreciaza ca doar micsorarea cheltuielilor cu salariile in sectorul public si a cheltuielilor cu pensiile in sectorul public sunt cele care "ataca problema".

"Aceasta este problema: cresterea salariilor in sectorul public de la 6% din PIB la aproape 10% din PIB, in conditiile in care PIB-ul a tot crescut, de aceea si parea ca merge la nesfarsit.Aceasta problema va fi rezolvata de economie, intr-un fel sau altul, pentru ca economia nu va putea sa o duca.

Ea poate fi rezolvata imediat, printr-o masura dificila, foarte grea, si politic si social si uman, sau este rezolvata prin amanarea rezolvarii si practic, dam drumul la inflatie, dam drumul la scaderea economiei, si ajungem tot unde trebuie", atentioneaza directorul BNR.

Eugen Radulescu a reamintit situatia de la inceputul anilor '90 cand au fost momente in care inflatia a fost de 15% intr-o luna. "Asa, in doua luni de inflatie galopanta, vom rezolva toata problema salariilor publice. Dar care e pretul pe care l-am plati pentru asta? Economia noastra ar fi ingenunchiata pentru zece ani de zile de aici incolo. Asta trebuie sa facem? Nu ne putem permite", mai precizeaza acesta.

Isarescu, catre PNL: Un deficit mai mare ne-ar adanci in criza

Radulescu este ferm convins ca se pot face si trebuie facute si alte tipuri de reduceri de cheltuieli, dar "noi acum trebuie sa dovedim creditorilor internationali ca facem ceea ce zicem. Dar dupa un an si ceva in care am zis ca facem si am ramas cu zisul, acum trebuie sa facem si dupa aceea vedem si banii. Nu exista loc de intors(...)Suntem intr-o situatie fara iesire, cand nu te mai invartesti in jurul cozii, ca daca ne mai invartim in jurul cozii inca doua saptamani, dupa aceea chiar nu mai exista nicio solutie".

Pentru pensiile mici trebuie venita cu o alocatie de sprijin

Intrebat de ce nu sunt protejati pensionarii cu pensii foarte mici, Eugen Radulescu a explicat ca, legal, nu exista prea multe variante.

"Cum poti sa tai fondul de pensii? La pensii nu poti sa tai decat individual, si , mai mult, decat micsorand punctul de pensie. Nu poti taia altfel. Nu poti, pentru ca pensia este stabilita in functie de punctul de pensie. Nu poti sa spui ca pana acuma ai avut 37,3 puncte si de maine ai 36,4 puncte, nu se poate, legal nu ai cum. Pentru pensiile mici se poate, micsorandu-se totusi punctul de pensie, sa li se acorde o alocatie de sprijin", a explicat aceasta.

UDMR se opune taierii pensiilor mici

Romania isi inchide usile in momentul in care inceteaza acordul cu FMI

Intrebat ce risca Romania in cazul in care se intrerupe acordul cu FMI, Eugen Radulescu s-a aratat foarte categoric:

"In momentul in care nu mai avem acord cu FMI nu mai avem nicio posibilitate de a ne imprumuta pe piata, va garantez. Nicio resursa. Punct. Romania si-a inchis usile in acel moment, in momentul in care acordul cu Fondul nu mai continua.

Iar acordul depinde in mod fatal de ajustarea bugetara credibila, care nu se poate obtine decat prin masuri care sa arate ca le-ai luat, nu, de exemplu, ca vom micsora cheltuielile de deplasare. Posibil sa se micsoreze si acestea, dar ele nu sunt atat de mari.

Va reamintesc, problema adevarata a bugetului Romaniei este cresterea cheltuielilor cu salariile bugetarilor de la 6 la 10 %. Nu poti rezolva problema asta, taind in alta parte. Oricum ar fi celelalte cheltuieli, ele sunt de multe ori foarte mici. Nu spun ca nu exista si risipa, ca nu exista coruptie, dar asta e o alta problema", a explicat Eugen Radulescu foarte clar.

"E nevoie de decizie politica si de hotararea unei administratii compentente. Avem aceasta problema, ca in administratia publica foarte multe posturi cu salarii foarte mari sunt ocupate de persoane care sunt chiar necalificate cu totul, ca sa nu spun altfel", a mai atentionat consilierul guvernatorului BNR.

Pe impozite mari, echitatea este in saracie. Un exemplu, Coreea de Nord.

In opinia sa, "majorarea cotelor de impozitare nu este o solutie buna nici acum, nici pe viitor pentru ca suntem intr-o economie globala, noi trebuie sa atragem investitii, sa grabim cresterea economica si acest lucru nu il vom reusi niciodata cu impozite mari. Impozitele mari nu aduc crestere economica, ele aduc mai multa echitate. Dar e echitatea pe care o putem gasi si in Coreea de Nord. Pe impozite mari, echitatea este in saracie.

Ceea ce se poate face, este limitarea mult mai semnificativa a evaziunii fiscale ingrozitoare in care traim, de exemplu TVA returnat fara sa fi fost platit vreodata, si aici vorbim de complicitatea tuturor partilor respective, sau graul, care in proportie de 80% nu este impozitat.

Iar al doilea este asezarea impozitelor mai echilibrata. Tot ceea ce inseamna venit trebuie impozitat cu 16 %. Tot. Veniturile din tranzactii, dobanzile trebuie impozitate, castigurile la bursa trebuie impozitate. Nu ar trebui sa existe niciun venit neimpozitat, poate cel mult pensiile pana la cea medie", a mai opinat acesta.

"Nu as vrea sa fiu in pielea niciunuia dintre cei care sunt actorii principali ai acestui joc. Cat timp avem? Pana la sfarsitul lunii iunie. O amanare este posibila, dar ne costa cat nu face", a concluzionat Eugen Radulescu.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#masuri anticriza, #Eugen Radulescu BNR , #FMI