Directorul FMI, Christine Lagarde, vine in Romania

Luni, 17 Iunie 2013, ora 08:18
1486 citiri
Directorul FMI, Christine Lagarde, vine in Romania
Foto: The Guardian

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, va efectua o vizita in Romania, dupa cum a anuntat premierul Victor Ponta.

Potrivit unor surse oficiale, vizita are ca scop evidentierea incheierii cu succes a acordului cu Romania si in cadrul ei se va discuta si problema incheierii unui nou acord, arata Mediafax.

Sursa citata a anuntat saptamana trecuta ca Guvernul a ratat mai mult de jumatate dintre angajamentele asumate in negocierile cu FMI, inclusiv tinta arieratelor, dar solicita derogari din partea institutiei financiare astfel incat Consiliul Director, care se va reuni pe 26 iunie, sa accepte inchiderea cu succes a acordului.

Informatiile au fost negate de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Guvernul nu a cerut nicio derogare de la FMI. Pastram in permanenta o legatura cu ei, dar nu cu cei din Consiliul Director. Romania indeplineste toate tintele pana la data intrarii in Consiliul Director", a spus Voinea, la momentul respectiv, pentru Ziare.com.

Mediafax sustinea ca scrisoarea transmisa FMI in aceasta saptamana arata ca Guvernul nu a indeplinit mai multe criterii de performanta, ca a solicitat in trecut o prelungire a programului cu trei luni si ca "solicita derogari" pentru criteriile de performanta neindeplinite, astfel incat acordul sa fie incheiat cu succes.

"Pentru a avea timpul necesar implementarii masurilor corective propuse, am solicitat o prelungire a programului cu trei luni, pana la finele lunii iunie 2013. Avand in vedere performanta realizata de noi in cadrul programului sustinut de FMI, UE si Banca Mondiala, dar si masurile corective adoptate, Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei (BNR) solicita derogari pentru criteriile de performanta neindeplinite si finalizarea evaluarilor sapte si opt", se afirma in documentul datat la 10 iunie.

In acelasi act se mentiona ca Romania a indeplinit doar doua dintre cele cinci criterii de performanta cantitative si tot doua dintre cele cinci tinte indicative stabilite pentru finele lunii decembrie 2012.

Noul reprezentant al FMI in Romania vine la 1 iulie - cine e uruguaianul Tolosa

Pe 26 iunie, Consiliul Director al Fondului va analiza daca tara noastra a indeplinit preconditiile pentru finalizarea cu succes a acordului cu institutia financiara, iar in cazul unei evaluari negative intelegerea va expira de facto.

Romania va fi analizata prin prisma a cinci criterii, doua fiind deja indeplinite. Este vorba despre vanzarea pe bursa a Transgaz si gasirea unui consultant pentru listarea a 15% din CE Oltenia.

Indeplinirea tintei de arierate a autoritatilor centrale si a celor locale, dar si privatizarea CFR Marfa se va cunoaste inainte de 26 iunie.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Director FMI vizita Romania, #Christine Lagarde vizita Romania, #sef FMI Romania , #FMI