Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Economistul Florin Citu ii cere directorului FMI sa nu aprobe un nou acord cu Romania

Luni, 15 Iulie 2013, ora 21:56
5131 citiri
Economistul Florin Citu ii cere directorului FMI sa nu aprobe un nou acord cu Romania
Foto: Ziarul Financiar

Economistul Florin Citu ii solicita printr-o scrisoare deschisa directorului FMI Chirstine Lagarde sa nu aprobe un nou acord cu Romania, considerand ca economia nu mai poate suporta inca doi ani de reforme mimate, asa cum s-a intamplat din 2009 in prezent, cand politicul s-a ascuns sub "umbrela" FMI.

"FMI a fost spectator in timp ce stocul de arierate s-a dublat comparativ cu 2008 si a ramas apoi la acest nivel. FMI a fost spectator si a privit cum companiile de stat, care ar fi urmat sa fie privatizate, au ramas o gaura pentru resursele bugetare. FMI a fost spectator si a privit cum banca centrala rateaza propriile tinte de inflatie in fiecare an (inflatia a fost mai mare decat tintele).

FMI a fost spectator si a asistat cum salariile din sectorul public au fost taiate doar pentru sase luni si apoi reintregite in doi ani, in timp ce restul economiei ramanea in criza, iar somajul continua sa creasca.

FMI a fost spectator in timp ce propriile estimari privind performanta economiei au fost prea optimiste in fiecare ani incepand cu 2009", se arata in scrisoarea deschisa transmisa de analistul Florin Citu directorului general al FMI, Christine Lagarde.

Christine Lagarde se afla luni si marti in Romania, urmand sa sustina la Bucuresti un discurs despre identificarea unei "noi paradigme de crestere" economica in regiune.

"Nu mai semnati un nou acord, chiar daca este preventiv"

"Va scriu pentru a va ruga sa nu mai semnati un nou acord stand-by intre Romania si FMI chiar daca un asemenea acord va fi etichetat ca << preventiv >>. Din pacate, aceasta este singura optiune viabila pentru ca economia romaneasca sa revina pe crestere si pentru ca clasa politica sa-si asume reformele economice. Intr-adevar, relatia FMI-Romania este una veche.

Cea mai mare parte dintre acordurile stand-by cu toate ca nu au fost finalizate au contribuit la designul actual al economiei romanesti. Pana la ultimele doua acorduri aceasta contributie a fost in mare parte pozitiva. Cu toate acestea, incepand din 2009 relatia FMI-Romania nu a fost una benefica pentru economie sau pentru populatie", considera economistul.

O misiune a FMI vine miercuri la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania, la o zi dupa ce se incheie vizita directorului general al Fondului. Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Autoritatile au precizat anterior ca doresc ca un nou acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani.

Citu aminteste ca la startul celor doua programe stand-by promisiunea implicita a fost ca reformele stipulate in acorduri vor produce crestere economica. Analistul este de acord ca majoritatea solutiilor, cu exceptia cresterii TVA si a managementului privat la companiile de stat ar fi antrenat cresterea economica.

Din nefericire, spune Citu, tocmai solutiile de sustinere a cresterii economice au fost cele pe care clasa politica le-a amanat permanent. Mai mult, amanarile repetate ale reformelor economice au fost aprobate de catre fiecare misiune FMI, care a dat nota de trecere dupa toate vizitele trimestriale.

"Cand tragem linie, Romania e intr-o stare mai proasta decat in 2008"

In opinia analistului, daca FMI ar fi "fortat" ca oricare dintre aceste tinte sa fie indeplinite, astazi Romania nu ar fi avut un PIB potential de sub 1%, in scadere de la 5,5% in 2008. Sau, Romania nu ar fi avut inca cea mai mare inflatie din UE, fiind totodata cea mai saraca tara.

El afirma ca Romania trebuie sa se imprumute la rate inalte pentru a sustine un sector public in crestere, avand cel mai inalt cost din regiune, in timp ce cresterea economica din ultimii patru ani s-a "stabilizat" aproape de zero.

"In aceste circumstante, singurul lucru pe care Romania poate sa-l faca este de a acumula mai multa datorie pentru a plati datoriile vechi. Cand tragem linie, ultimii patru ani de reforme lasa Romania intr-o stare mai proasta decat a fost in 2008: PIB potential semnificativ mai mic, datorie publica de aproape patru ori mai mare, somaj mai ridicat, un stoc de arierate aproape dublu fata de 2008, niciun progres in privatizare, salariile publice la 7,4% din PIB, pondere mai mare decat in 2007, an cu crestere economica de 5%, cheltuieli curente ca procent din total cheltuieli la nivelul maxim din 1989, si, desigur, cu inflatie ridicata", a mai spus analistul economic.

Citu afirma ca acest rezultat nu este doar efectul unor propuneri economice inadecvate. Cu toate acestea, el sustine ca a creste taxele in mijlocul unei recesiuni este un sfat economic prost potrivit oricarui manual de economie.

"Situatia actuala este mai mult rezultatul faptului ca FMI a subventionat corupta clasa politica romaneasca. De fiecare data cand FMI a acceptat sa relaxeze conditiile initiale, pentru ca programele sa nu fie declarate off-track, a impins de fapt Romania si populatia mai departe de prosperitate si a dat clasei politice inca un argument pentru a se comporta la fel si in in viitor", se arata in scrisoarea transmisa catre Christine Lagarde.

"FMI este mai interesat de propria imagine publica decat de rezultate"

La finalul scrisorii, Citu aminteste ca in aprilie 2008 a scris o opinie in care cerea autoritatilor sa semneze un acord stand-by cu FMI, idee pe care a insistat pana la finele acelui an, fiind convins la acel moment ca institutia internationala este singura capabila de a forta clasa politica romaneasca sa implementeze reformele.

"Este trist ca ultimii patru ani mi-au aratat ca FMI este mai interesat de propria imagine publica decat de rezultatul acestor acorduri. Din acest motiv, va rog respectuos, sa nu semnati o noua intelegere cu Romania si sa tranferati responsabilitatea reformei catre clasa politica, careia de fapt ii apartine", incheie Citu scrisoarea transmisa directorului FMI.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Florin Citu acord cu FMI, #acordul cu FMI, #un nou acord al Romaniei cu, #acord preventiv Romania FMI , #FMI