Ziare.com

Emisiunea de obligatiuni FMI seduce statele emergente

Duminica, 14 Iunie 2009, ora 15:13

   

Emisiunea de obligatiuni FMI seduce statele emergente
Proiectul Fondului Monetar International (FMI), de a lansa prima sa emisiune de obligatiuni, a sedus multe state emergente, ce vad aceasta initiativa ca o modalitate de a-si diversifica rezervele valutare, in detrimentul dolarului.

Dupa acordul din aprilie al grupului G20, al celor mai importante state industrializate si emergente, privind majorarea fondurilor FMI cu 500 miliarde dolari, fiecare stat in parte va trebui sa participe la operatiunea Fondului, care, pentru prima data in istoria sa, va lansa o emisiune de obligatiuni, reiese dintr-o analiza AFP.

"Personalul FMI va prezenta consiliului de administratie documentele necesare pentru a facilita emisiunea de obligatiuni, cat mai curand", a subliniat miercuri directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

In primele doua saptamani si-au manifestat deja dorinta de a participa la aceasta operatiune trei actori economici foarte importanti - Rusia, China si Brazilia.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/ angajat. Afla mai multe AICI!

Rusia si Brazilia doresc titluri in valoare de 10 miliarde dolari, in timp ce China s-a aratat interesata sa investeasca 50 de miliarde de dolari in acest sens.

Alti membri importanti ai G20 le vor urma exemplul, precum India sau Arabia Saudita, scrie AFP.

Obligatiunile vor fi denominate in Drepturi Speciale de Tragere (DST), a caror valoare este fixata la un cos de valute, iar in acest cos de valute, cotatia dolarului conteaza doar in proportie de 41%.

Banca centrala a Rusiei a anuntat miercuri ca va finanta achizitia de obligatiuni FMI prin vanzarea de titluri de stat americane.

Scenarii extreme

Intr-un scenariu extrem, "daca statele vor utiliza aceasta emisiune de obligatiuni FMI ca o modalitate de a-si diversifica rezervele valutare in detrimentul dolarului, aceste vanzari vor provoca o lichidare masiva a titlurilor de state americane si a activelor denominate in dolari, de catre bancile centrale", a declarat Carl Weinberg, din partea companiei High Frequency Economics.

Acesta este de parere ca piata "subestimeaza un astfel de scenariu", avand in vedere volumul mic al titlurilor FMI comparativ cu zecile de miliarde de dolari imprumutate zilnic de catre Statele Unite ale Americii.

Ted Truman, specialist FMI ce a consiliat Trezoreria americana inainte de intrunirea G20 de la Londra, este de parere ca "aceste obligatiuni nu sunt genul care se vor tranzactiona pe piata, reprezentand doar un instrument primit de state in schimbul imprumutului pe termen scurt acordat FMI. Nu vad in aceasta initiativa inceputul unei perioade de diversificare".

Pentru alti analisti, anunturile facute de Brazilia, Rusia si China reprezinta motive de ingrijorare pentru Washington.

"Este un semnal clar ca aceste state nu sunt multumite de faptul ca o mare parte din rezervele valutare proprii sunt in dolari , iar SUA ar trebui sa interpreteze corect acest semnal al ingrijorarii pietelor fata de nivelul foarte ridicat al deficitului public american", este de parere Desmond Lachman, analist al American Enterprise Institute.

SUA nu au contribuit inca la majorare resurselor FMI, dupa ce au promis acordarea sumei de 108 miliarde dolari, aceasta operatiune fiind in continuare dependenta de un vot pozitiv in Congres.

Sursa: rNews

Articol citit de 739 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

DEPRESIUNEA VINEEEEEEEEEEEEEE

"Este in mine atata confuzie, zăpăceală si haos, incat nu stiu cum un suflet omenesc poate să le suporte. Tot ce vreti găsiti in mine, absolut tot. Sunt o fiintă rămasă de la inceputul lumii, in care elementele nu s-au cristalizat si in care haosul initial isi joacă incă nebunia si involburarea lui. Eu sunt contradictia absolută, paroxismul antinomiilor si limita incordărilor; in mine totul e posibil, căci eu sunt omul care voi rade in clipa supremă, in fata neantului absolut, voi rade in agonia finală, in clipa ultimei tristeti." Emil CIORAN, PE CULMILE DISPERĂRII, Humanitas, 1993.

 

Obligatiunile emise de FMI nu sunt valuta, ha, ha, ha!!!

Sunt in final niste titluri de hirtie cu care poti in cel mai bun caz sa te stergi la fund cu ele daca nu gasesti un fraier sa ti le cumpere. Cu ele nu poti plati angajatii si nici cumpara castraveti sau rosii la piata. Isarescu a cumparat asemenea hirtii pe dolarii si euroii lichizi din Rezerva Valutara lasind practic BNR fara valuta forte. De aceea Basescu si Bocuta s-au imprumuat acum la FMI ca, sa salveze piata de capital interna.

In traducere libera......

....toata aceasta vorbarie inseamna ca FMI-ul nu mai are bani si in special din cei de culoare verde.

 

Obligatiunile emise de FMI nu sunt valuta, ha, ha, ha!!!

Sunt in final niste titluri de hirtie cu care poti in cel mai bun caz sa te stergi la fund cu ele daca nu gasesti un fraier sa ti le cumpere. Cu ele nu poti plati angajatii si nici cumpara castraveti sau rosii la piata. Isarescu a cumparat asemenea hirtii pe dolarii si euroii lichizi din Rezerva Valutara lasind practic BNR fara valuta forte. De aceea Basescu si Bocuta s-au imprumuat acum la FMI ca, sa salveze piata de capital interna.

Banuiesc...

....ca aceste taxe desfiintate se refera la niste taxe care si asa Guvernul nu le-a putut aduna vreodata. Asa cum va fi si taxa forfetara pe firme. Daca nu ai de unde sa o platesti o sa ramina la sfirsitul anului cu "ai de luat" si eu cu "am de dat" dar de unde Boc-ule daca nu e?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor