Erste: Romania va obtine finantarea datoriei externe scadente in 2009

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 19:42
1221 citiri
Erste: Romania va obtine finantarea datoriei externe scadente in 2009
Foto: Erste

Romania nu ar trebui sa intampine probleme cu obtinerea finantarii pentru datoria externa scadenta in 2009, de 39,3 miliarde dolari, acoperita de rostogolirea in mare parte a datoriilor din sectorul privat si de acordul cu FMI si CE, arata un raport publicat de Erste.

Astfel, in conditiile unei datorii pe termen scurt de 26,2 miliarde dolari si a unei datorii pe termen lung ce ajunge la scadenta in 2009 de 13,1 miliarde dolari, nevoia de refinantare a Romaniei ajunge la 39,3 miliarde dolari, arata analistii Erste in raport.

"Exista destule sanse ca cele opt tari din Europa Centrala si de Est (printre care si Romania, n.r.) sa isi reduca datoriile externe (detinute de sectorul privat), iar restul golului de finantare, in caz ca exista, sa fie finantat prin rezervele valutare si prin scaderea altor active externe. Astfel, luand in considerare fondurile de la institutiile financiare internationale deja asigurate si asteptarile rezonabile privind rostogolirea datoriilor externe ajunse la scadenta, tarile din regiune nu ar trebui sa aiba probleme cu finantarea externa", se arata in raport.

Prognoza grupului austriac privind nevoia de refinantare, de 39,3 miliarde dolari, este mai redusa fata de cea a Fondului Monetar International (FMI), de 46,9 miliarde dolari, si usor sub cea a agentiei de evaluare financiara Fitch, de 40 miliarde dolari.

Din datoria externa pe termen lung cu maturitatea in 2009, cea a bancilor reprezinta 6 miliarde dolari, cea a guvernului 1,4 miliarde dolari, in timp ce datoria sectorului privat, cu exceptia celui bancar, se ridica la 5,7 miliarde dolari.

Analistii Erste se asteapta la cea mai mica rata de rostogolire a datoriilor ajunse la scadenta pentru companii, de 60%, si la o rata mai ridicata, de pana la 90% pentru sectorul bancar, in urma intelegerilor de la Viena si Bruxelles intre autoritatile din Romania, FMI si noua banci straine, pentru mentinerea expunerii pe Romania.

"Rata de rostogolire a datoriilor din sectorul guvernamental depinde in primul rand de atitudinea si sansele de a emite euroobligatiuni pe pietele externe anul acesta. Pentru tarile care au un program cu FMI, am presupus, in mod conservator, rate de rostogolire a datoriilor de 0% (FMI va rostogoli datoria guvernamentala externa la scadenta), astfel ca emisiunea de eurobonduri le-ar imbunatati pozitia financiara", se mai arata in raport.

Pe de alta parte, datoria externa totala bruta a Romaniei este estimata la 101,5 miliarde dolari, respectiv 56,8% din produsul intern brut (PIB), si cuprinde datoria externa pe termen scurt, de 26,2 miliarde dolari, datoria externa pe termen lung, de 52,8 miliarde dolari, si creditele interbancare, de 22,5 miliarde dolari.

Datoria externa pe termen lung apartine in cea mai mare parte bancilor (20,1 miliarde dolari), urmata de datoria externa a sectorului privat cu exceptia celui bancar, de 18,4 miliarde dolari, si de cea a sectorului guvernamental, de 14,3 miliarde dolari, se mai arata in raportul Erste Group.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
#estimare Erste Bank, #datorie externa romania , #FMI