Europa se lupta pentru sefia FMI - Presa internationala

Vineri, 20 Mai 2011, ora 12:39
759 citiri
Europa se lupta pentru sefia FMI - Presa internationala

Liderii UE se lupta pentru impunerea unui lider FMI care sa le reprezinte interesele; pretul petrolului are in continuare capacitatea de a constitui o amenintare la adresa economiei globale, iar Banca Japoniei isi mentine politica monetara, in ciuda intrarii tarii intr-o noua recesiune - acestea sunt principalele subiecte ale presei economice internationale de vineri.

Politicienii europeni se lupta pentru a obtine pentru Europa sefia Fondului Monetar International, dupa ce demisia lui Dominique Strauss-Kahn a lasat postul vacant.

Demisia fostului lider a venit dupa ce guvernul SUA dar si alte guverne au marit presiunea pe acesta in directia unei demisii. Biroul de conducere al FMI, din care tarile europene detin doar 30 de procente ca numar de voturi, va numi probabil urmatorul director al Fondului in urmatoarea luna, cu candidati nominalizati din tarile membre, anunta Financial Times.

Statele Unite detin 17 procente din drepturile de vot. Oficialii din Europa, continent de unde au provenit directorii FMI din 1946 pana in prezent, au declarat ca dificultatile din economiile occidentale sunt un motiv in plus pentru ca traditia sa fie continuata.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a declarat: "In mod firesc, economiile in dezvoltare doresc o pozitie de varf in FMI sau la Banca Mondiala insa situatia curenta este in favoarea unui candidat european, in conditiile considerabilelor probleme ale zonei euro si ale monedei unice".

Christine Lagarde, ministrul de Finante francez, este numele cel mai des pomenit cu privire la o posibila succesiune. "UE, ale carei state membre sunt cei mai mari actionari din cadrul Fondului, pot propne un candidat de o foarte buna calitate", a declarat presedintele Frantei, referindu-se indirect la Christine Lagarde. "Europa trebuie sa se uneasca", a mai adaugat acesta.

Petrolul inca reprezinta o amenintare pentru economie

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a avertizat joi ca preturile mari la petrol reprezinta o amenintare pentru economia globala.

Organizatia, cu sediul la Paris, a solicitat de asemenea tarilor producatoare sa creasca oferta inainte ca cererea sa creasca, in timpul lunilor de vara cand, in mod traditional, creste consumul de petrol, informeaza CNNMoney.

In conditiile in care cererea globala de energie creste intre lunile mai si august, e nevoie "urgenta" de livrarea unor cantitati aditionale de petrol pentru a preveni o presiune si mai mare pe piata oricum fragila, considera analistii AIE.

Agentia a mai aratat ca aceasta crestere la preturile petrolului, inceputa in septembrie, a determinat o extindere a dezechilibrelor economice globala, punand presiuni pe inflatie si, implicit, pe dobanzile de referinta.

Banca Japoniei inca nu introduce pachete de stimuli economici

Consiliul de conducere al bancii centrale a Japoniei a votat in mod unanim pentru mentinerea politicii monetare, in ciuda raportului din urma cu cateva zile care arata ca a treia economie a lumii intra din nou in recesiune.

Banca a decis mentinerea programului de creditare in valoare de 370 miliarde de dolari dar si pe cel de cumparare de active, cu o valoare de trei ori mai mica - acestea reprezentand principalele instrumente de politica monetara ale bancii. Dobanda de referinta a fost mentinuta la 0.1 procente, informeaza Bloomberg.

Semnele de deteriorare a economiei pune o extra-presiune pe banca centrala pentru ca aceasta sa asigure un sprijin suplimentar economiei, dupa ce aceasta a decis sa intervina in mod activ in cumpararea de active din pietele bursiere, astfel incat pietele sa nu duca lipsa de lichiditati iar companiile care vand actiuni pentru refinantare sa poata sa-si gaseasca mult mai usor contraparte.

Analistii bancari cosidera ca economia Japoniei isi va reveni inspre finalul acestui an, dat fiind faptul ca vor mai disparea din constrangerile si limitarile actuale de care sufera industria japoneza, ca urmare a cutremurului devastator de pe 11 Martie.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#conducere FMI, #demisie DSK, #criza energetica, #pret petrol, #recesiune Japonia , #FMI