FMI a ajuns la un acord cu Romania - Vezi ce s-a stabilit

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 13:25
11025 citiri
FMI a ajuns la un acord cu Romania - Vezi ce s-a stabilit
Foto: Arhiva

Delegatia Fondului Monetar International a anuntat, luni, ca urmatoarea transa va fi eliberata in prima luna a anului viitor, daca vor fi implementate conditionalitatile convenite.

Principalele conditii pe care FMI le impune Romaniei se refera la prevederile OUG 50/2010, privind creditele pentru consumatori, dar si la plata arieratelor.

Potrivit lui Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, OUG 50/2010 trebuie sa asigure un echilibru intre protectia consumatorilor si stabilitatea financiara a bancilor.

"Vrem sa pastram un echilibru intre imbunatatirea necesara pe sectorul bancar pentru consumator, dar vrem sa ne asiguram ca nu exista ceva care pericliteaza stabilitatea sectorului financiar. Sunt optimist ca vom gasi o solutie care respecta ambele obiective", a spus Franks.

Reprezentantii FMI au hotarat sa mai pasuiasca statul roman in privinta arieratelor, care, in acest moment, se ridica la 1 miliard de lei, fara a lua in calcul si arieratele companiilor de stat, care sunt de 10 miliarde de lei, potrivit lui Franks.

"Pentru a va da seama cat de mari sunt, putin dupa prima jumatate de an, arieratele Guvernului erau de 2 miliarde de lei, din care o parte erau ale partii centrale, o parte a autoritatilor locale. Nu am cerut autoritatilor locale sa faca acest lucru, pentru ca sunt probleme la nivel de control, o vom face in 2011. Amanam temporar aceasta problema", a explicat seful misiunii FMI in Romania.

Pentru a primi urmatoarea transa din imprumut, Parlamentul trebuie sa voteze Legea salarizarii unitare si Legea pensiilor. In privinta acestora, Guvernul si-a exprimat dorinta de a discuta cu partenerii sociali, urmand ca, dupa aceea, sa discute din nou cu FMI pe aceasta tema.

Reprezentantul FMI nu a dat detalii despre proiectul de buget, sugerand ca acestea vor fi prezentate de Guvern, in momentul cand bugetul va fi pregatit. Insa, pentru primirea transei, bugetul trebuie adoptat pana la jumatatea lunii decembrie.

Potrivit lui Franks, Romania va avea o scadere economica de 2 la suta, in acest an, urmata de o crestere de 1,5 la suta, in 2011.

Nu in ultimul rand, oficialii FMI si CE au anuntat ca vor incepe negocierile pentru un nou acord in timpul misiunii urmatoare, ce se va derula in ianuarie - februarie 2011.

Scrisoarea de intentie va intra in discutia Board-ului FMI in luna ianuarie, urmand ca, dupa aceea, in functie de respectarea conditiilor, sa fie eliberata urmatoarea transa, in valoare de 900 de milioane de euro.

Desi, initial, delegatia FMI ar fi trebuit sa plece pe 1 noiembrie, reprezentantii institutiei au hotarat sa prelungeasca vizita pana pe data de 3 noiembrie, pentru a clarifica toate problemele aparute in timpul discutiilor.

Ziare.com v-a prezentat declaratiile delegatilor Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale, in format live text.

- Jeffrey Franks: Aceasta este cea de-a 6-a evaluare si aprobarea ar debloca o sansa de aproximativ 900 de milioane de euro de la FMI.

- La nivel de experti, am ajuns la un acord in ceea ce priveste evaluarea. Am convenit asupra politicilor care se impun de la acest moment inainte.

- Ca parte a programului de asistenta Romania are un program de 5 miliarde de euro cu Uniunea Europeana, a spus reprezentantul Comisiei Europene. Misiunea a fost aceea de revizui si de a elibera urmatoarea transa.

- Daca actiunile care au fost negociate vor fi facute, conditiile vor fi indeplinite. Avem o limita de 39 de miliarde de lei.

- In ceea ce priveste politica pe termen mediu, tinta este de a reduce deficitul la 3% pana in 2012.

- Romania a avut succes in ceea ce priveste stabilitatea sistemului financiar. Este unul din punctele forte ale tarii. In ceea ce priveste perspectiva, mentinerea acestei stabilitati este cheie.

- Istvan Szekely, CE: Notam intentia autoritatilor de a incheia un acord, dupa expirarea acestuia. Orientarea ar trebui sa fie consolidarea fiscala. Vorbim de reforme ambitioase in sectorul public, structural.

Romania a atins tintele, in cea mai mare parte

- Franks: Nu am adus modificari majore proiectiilor noastre. Ca si inainte, apreciem ca spre sfarsitul acestui an, cresterea va incepe sa-si revina. Inflatia a urmat traiectoria pe care o proiectasem, dar presiunile generate de preturile la alimente ar putea duce la crestere.

- Tintele pentru sfarsitul lunii septembrie au fost atinse. Suntem pe drumul cel bun sa atingem tintele pentru intregul an, a spus seful misiunii FMI in Romania.

- Jeffrey Franks: Pentru a stimula cresterea economica, am agreat cu autoritatile alocarea de resurse suplimentare pentru investitii, in prima jumatate din 2011, pentru a facilita absorbtia fondurilor europene. Daca, in prima jumatate, absorbtia va creste, vom majora fondul de investitii.

- Prima provocare a fost cea legata de arierate, a spus Franks. Continua sa se mentina presiuni pe partea de cheltuieli, in special pe parte de sanatate. Am hotarat un numar de pasi suplimentari. Unul este de asigura corespondenta dintre asigurarea bugetara si obiectivele de cheltuieli. Altul este o lista de masuri de reforma a sectorului sanatatii, menite sa sporeasca veniturile acestui sector, sa reduca cheltuielile si sa conduca la un mai bun control.

- Franks: Autoritatile se angajeaza sa realizeze tintele de deficit stabilite pentru 2011 si 2012. Dar contestarea politica a creat incertitudini si a impus recalibrarea politicilor fiscale. De exemplu, modificarile la TVA si impozitarea pensiilor, contestarea arbitrara in justitie a managementului economic.

Incertitudinile politice submineaza cresterea economica

- Suntem singuri ca Guvernul va ajusta politicile, pentru a realiza obiective convenite. Aceste incertitudini politice si juridice submineaza cresterea.

- Pentru ca acest program se aproprie de final, trebuie sa ne asiguram ca se iau masurile pentru stabilitate fiscala si o mai buna crestere in viitor.

- Ne asteptam ca Legea pensiilor sa fie votata in curand, a spus Jeffrey Franks.

- Ne asteptam ca Legea salarizarii unitare sa intre in vigoare inainte de noul an bugetar.

- In absorbtia fondurilor europene, reforme in domeniul muncii si al asigurarilor sociale. In domeniul in care evolutiile au constituit o dezamagire: intreprinderile de stat. Multe inregistreaza pierderi foarte mari si acumuleaza arierate. Sunt putine perspective de remediere. Rezolvarea problemelor va presupune o abordare mai complexa, care impune vanzarea sau restructurarea.

BNR si ANPC trebuie sa lucreze impreuna la OUG 50/2010

- Jeffrey Franks: Pierderile generate de imprumuturile neperformante vor continua sa genereze activitatile bancilor. Suntem la curent ca au existat unele practici bancare abuzive. Sustinem efortorile autoritatilor de a transpune o protectie mai buna a consumatorilor, prin ordonanta 50. Totusi, trebuie sa asigure si stabilitate sectorului bancar. Incurajam Guvernul si Parlamentul sa lucreze impreuna astfel incat sa fie respectate aceste obiective.

- BNR ar trebui sa faca acest lucru, nu autoritatile de protectie a consumatorilor.

- Am discutat despre un nou acord si am convenit ca pe parcursul urmatoarei vizite, in ianuarie - februarie, vom purta negocieri despre un nou acord.

- Franks: Vrem sa pastram un echilibru intre imbunatatirea necesara pe sectorul bancar pentru consumator, dar vrem sa ne asiguram ca nu exista ceva care pericliteaza stabilitatea sectorului financiar. Sunt optimist ca vom gasi o solutie care respecta ambele obiective. Vrem sa ne asiguram ca am respectat acest echilibru, in ceea ce priveste continuarea programului.

- Szekely: Pentru noi este important sa existe un echilibru in aceasta problema. Este un pas important, inainte de a merge mai departe.

Stabilitatea sistemului fiscal este cruciala

- Franks: Am discutat despre multe lucruri, despre politica de salarii, politica de pensii. Concluziile sunt cele prezentate in aceasta dimineata. Nu este treaba noastra sa controlam la nivel micro masurile Guvernului. Modificarile constante la nivelului sistemului fiscal nu sunt productive. Incurajam autoritatile sa pastreze o stabilitate. Am luat o serie de masuri foarte importante. Sfatul nostru este de a-si mentine politica fara schimbari mari, macar pentru anii urmatori. Mediul de afaceri are nevoie de aceasta stabilitate pentru a-si face planuri de investitii.

- Szekely: Stabilitatea sistemului fiscal este o parte cruciala a acestui program. Vorbim de reforme necesare pentru acest sistem. Vorbim de incurajarea stabilitatii. Este crucial pentru noi si face parte din noua strategie pentru Europa in general, pe care o recomandam tuturo statelor membre.

- Franks: Vrem aprobarea Legii salarizarii unitare, este printre conditii. Trebuie sa avem aprobat bugetul pentru 2011, care probabil va fi aprobat in decembrie. Vom merge la board in 2011, in ianuarie.

- Szekely: Exista un aspect pe care il avem in vedere pe termen mediu, chiar lung: strategia fiscala. Consolidarea fiscala este un obiectiv importanta si trebuie sa ne asiguram ca are loc la nivel coordonat.

- Franks: Nu am discutat o suma pentru un viitor acord. Aceste detalii le vom stabili in viitor. Aceste modificari constante la nivelul politicii fiscale sunt foarte dificil de incorporat. Recomandam sa nu existe modificari semnnificative la nivelul sistemului de taxe, care include si acest TVA de 5% aprobat din accident in Parlament.

- Avem un dialog activ cu autoritatile, a spus Franks. Discutam o serie de optiuni. Nu cred ca este constructiv sa facem publice toate optiunile pe care le-am discutat, dar nu le-am aprobat. Este mai bine sa discutam in privat si apoi sa facem publice masurile.

Detaliile despre conditii vor fi facute publice in scrisoarea de intentie

- Franks: Vom face publica scrisoarea de intentie si UE va face la fel. Acolo veti vedea detaliile legat de ceea ce am stabilit.

- Szekely: Este in interesul Romaniei ca toti banii care va asteapta in Bruxelles sunt folositi. Sunt fonduri egale cu acest pachet de sprijin. Diferenta este ca acest pachet este un credit si veti da inapoi banii cu dobanda. Cei de la UE sunt ai vostri. Impartasesc grija premierului de a folosi acesti bani. Acesti bani trebuie folositi eficient. Este nevoie sa stiti care sunt prioritatile si sa faci cu banii ceea ce spui ca vei face. Acestea sunt lucrurile pe care le-am discutat si asupra carora am cazut de acord cu autoritatile. Suntem pregatiti sa oferim asistenta, plus de expertiza. Este un efort comun. Scopul este ca banii sa fie folositi bine.

- Franks: Vrem sa pastram un echilibru intre imbunatatirea necesara pe sectorul bancar pentru consumator, dar vrem sa ne asiguram ca nu exista ceva care pericliteaza stabilitatea sectorului financiar. Sunt optimist ca vom gasi o solutie care respecta ambele obiective.

Exista deja semne ale cresterii economice

- Franks: Am vazut deja semnale de revenire a cresterii. Cresterea trimestriala in T2 a fost pozitiva. In T3 ne asteptam la o scadere. Exista indicii ca vedem o schimbare de tendinta. De exemplu, productia industriala si exporturile au inregistrat cresteri in ultima perioada. Chiar si la vanzarile cu amanuntul se vede o schimbare. Odata ce efectele majorarii TVA si reducerii salariale vor trece, vom vedea o trecere la consum mai mare. Este o revenire in Europa si la nivel global. In T4 vom vedea crestere pozitiva, iar in trimestrul I 2011 ar trebui sa avem crestere, iar, pana la sfarsitul anului, ar trebui sa avem o rata mai robusta.

- Szekely: Daca veti compara si cu experienta dinainte de criza, veti vedea un rezultat mai bun decat al altora. Urmatorul pas in revenire este investitia. Este un mecanism care sustine estimarea de crestere economica. Este important ca orice investitii care pot intra in tara, sa-si gaseasca locul.

- Franks: Am avut o intalnire cu ANPC si le-am spus ca sustinem foarte puternic protectia consumatorului, inclusiv in sistemul financiar. Este absolut normal ca ANPC sa aibe puteri de a face fata practicilor abuzive. Totusi, la nivel global, capacitatea de a inchide creditarea pe anumite segmente, apartine de bancile centrale. Este nevoie de oameni foarte bine specializati, care sa supervizeze aceste activitati. Sper ca ANPC si BNR vor conlucra in ceea ce priveste aceste practici, pentru a proteja consumatorii. Dar activitatea de a suspenda creditarea, tine de BNR.

Masurile de austeritate nu sunt din vina FMI

- Franks: Aceasta regiune este in continuare afectata de criza si isi revina mai greu decat alte zona. Serbia, Bulgaria, Grecia, nu este o problema specifica Romaniei. Cat de bine au iesit din criza, depinde de cat de bine stateau cand au intrat in criza si de cum a raspuns. Pozitia Romaniei la intrara in criza nu era la fel de buna ca in alte state. Ati intrat in criza cu un deficit fiscal foarte mare. In momentul in care a venit criza, nu ati putut sa reduceti din povara. Reducerile de cheltuieli din Romania nu sunt vina FMI, nici a autoritatilor. Sunt un raspuns necesar, pentru ca nu ati avut loc de un deficit mai mare, pentru ca era prea mare cand ati intrat in criza.

- Szekely: Un aspect important este conditia economiei inainte de criza. Alte tari aveau reforme ale pietei muncii, inainte de aceasta criza. Somajul este mai redus acum decat la inceputul crizei. Un alt aspect este faptul ca nu aveti instutitii si reguli care sa se asigure ca atunci cand vremurile sunt bune va imbunatatiti conditia fiscala. Pentru un stat ca Romania, avem o prima de risc foarte ridicata si impactul este si mai puternic. Acestea sunt lectiile foarte importante.

CE a inceput procedura de pre-infringement in privinta OUG 50/2010

- Szekely: Este important sa intelegeti ce inseamna procedura de infringement: se asigura ca statele membre se alineaza legilor europene. Nu este neobisnuit sa se implementeze si apoi sa vedem o serie de probleme. Daca implementati legea intr-un anumit mod, cei din Bruxelles pot sa spuna ca exista o probleme. Trimit aceasta scrisoare de pre-infringement, prin care cerem detalii. Apoi, urmatorul pas, este ca autoritatile sa trimita o scrisoare prin care sa explice cum s-a facut implementarea. Apoi se decide daca incepe procedura de infringement. Da, se va trimite scrisoarea de pre-infringement. Faptul ca se trimite, reprezinta un risc sa fie declansata procedura de infringement.

- Franks: Nu avem o parere despre care trebuie sa fie nivelul salarial al angajatilor BNR. Cine decide este intrebarea? Banca centrala, ca in alte multe state, are o traditie lunga de independenta, care este foarte importanta pentru independenta politicii monetare.

- Franks: Nu am discutat detalii despre companiile de stat. Cand ai o companie care pierde bani, exista trei optiuni: s-o restructurezi, s-o vinzi sau s-o inchizi, daca intreprinderea nu functioneaza. Nu sunt in pozitia de a judeca care din aceste solutii este potrivita. Nu am intrat in detalii. Chiar daca am fi intrat, nu sunt un expert in companii de stat. Vreau sa se inteleaga ca nu este sustenabil sa ai companii de stat care costa contribuabilul bani. Este si mai rau in Romania, nu numai ca pierd bani, dar nu-si platesc nici macar facturile, pentru ca exista un decalaj atat de mare intre venituri si cheltuieli.

- Franks: Cum solutionam aceasta problema, astfel incat sa nu afecteze veniturile? Daca vrei o economie buna, trebuie sa ai companii bune, cai ferate bune, sisteme de electricitate bune. Nu vom dicta solutia, insa vom discuta, cand ne intoarcem, despre ceea concluziile la care vor ajunge expertii care sunt pusi la dispozitie de CE.

- Szekely: Este o problema cand platesc consumatorii. Aveti resurse fiscale limitate si trebuie sa va asigurati ca sunt folosite pentru cei care au nevoie, la nivelul societatii. Trebuie prioritizate nevoile. Fara acest lucru, nu vei putea sa-i ajuti pe cei care au nevoie si sa fiti disciplinati din punct de vedere fiscal.

Plata arieratelor autoritatilor locale, amanata

- Franks: La inceputul programului am stabilit o tinta in ceea ce priveste arieratele, la nivel central si local. Obiectivul era sa fie aduse la zero. Am pus o tinta pentru ca, daca nu iti platesti datoriile, inseamna ca deficitul real este mai mare decat cel masurat la nivel de cash. Al doilea motiv este ca atunci cand sectorul public nu-si plateste facturile, are nivel de multiplicare la nivelul economiei. La inceputul programului, nu aveam date bune pentru arierate. Acum am infiintat un sistem pentru a masura arieratele pentru cele mai mari companii. Si avem o tinta indicativa. Pentru a va da seama cat de mari sunt, putin dupa prima jumatate de an, arieratele Guvernului erau de 2 miliarde de lei, din care o parte erau ale partii centrale, o parte a autoritatilor locale. Nu am cerut autoritatilor locale sa faca acest lucru, pentru ca sunt probleme la nivel de control, o vom face in 2011. Amanam temporar aceasta problema.

- Franks: Acum, arieratele sunt aproximativ de 1 miliard de lei. La companiile care au pierderi, arieratele sunt de 10 miliarde de lei. Ilustreaza cat de mare este aceasta problema si de ce este important s-o discutam.

- Este o problema la nivelul cresterii arieratelor. Vorbim despre reforme incomplete in sectorul sanatatii, a declarat reprezentantul Bancii Mondiale. Este o lege care va fi aprobata, speram, pana la inceputul anului viitor. Exista probleme de eficienta in ceea ce priveste livrarea serviciilor. O echipa va veni in Romania saptamana viitoare, care vor discuta programe legate de autofinantare. Ne asteptam ca acest program sa raspunda unor servicii mai bune.

- Szekely: Daca o companie furnizeaza un serviciu, exista un risc sa nu-si incaseze banii si ei calculeaza si acest cost. Exista multe state cu arierate. Rata dobanzii implicita este mai mare decat costul cu care se finanteaza deficitul. Este o modalitate foarte scumpa de a finanta Guvernul. O modalitate de reducere a deficitului este sa reducem arieratele.

Este bine ca Pilonul II de pensii sa fie inclus in deficitul bugetar?

- Franks: Exista o discutie la nivel european cu privire la Pilonul II. La nivel general, daca vorbim de pilonii de pensii publice, este bine sa-ti masori deficitul bugetar la nivel cat mai larg. In cele mai multe cazuri, trebuie sa incluzi chiar pierderile companiilor de stat. Daca ai o acoperire mai mare este mai bine.

- Nu suntem inflexibili: limita deficitului este limitata de suma de bani pe care suma de bani pe care alti oameni sunt dispusi pentru a finanta acest deficit. Este ca si cum eu vreau sa cheltui la bani si ma duc la banca. Daca banca nu-mi da, trebuie sa-mi ajustez cheltuielile. Romania este in cea mai mare criza din ultimele decenii. Exista o limita pentru cat poate sa imprumute. Dorinta de a majora deficitul este o problema.

- Aceste institutii, cum e BNR, nu depind de banii contribuabililor. Practicile, la nivel global, sugereaza ca aceste unitati functioneaza cel mai bine cand sunt independente. Nu conteaza cat de bine sunt platiti acesti angajati, ci este vorba despre independenta.

- Szekely: Un aspect important este piata: cat poate piata sa va ofere. Anumite state pot sa-si finanteze deficite foarte mari si altele nu. Este legat de flexibilitate la nivelul politicii economice. Este un instrument pe care oricine vrea sa-l foloseasca. De la inceputul crizei, am sfatuit guvernele sa limite acest lucru. Pentru state ca Romania, care trebuie sa castige incredere, este dificil de vazut care este limita.

- Franks: In ceea ce priveste Legea salarizarii unice, Guvernul vrea sa aiba un dialog cu partenerii social. Respectam acest lucru. Dupa aceea, vor discuta si cu noi si vor stabili nivelul salariului minim.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#misiune FMI, #conditii FMI, #Fondul Monetar International , #FMI
Comentarii
Poza ***UPSS***
***UPSS***
rank 5
Delegatia Fondului Monetar International va anunta, luni, daca va debloca urmatoarea transa din imprumutul contractat anul trecut.