FMI a cerut, din greseala, Greciei sa concedieze suplimentar 22.000 de persoane

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 13:15
2056 citiri
FMI a cerut, din greseala, Greciei sa concedieze suplimentar 22.000 de persoane

Fondul Monetar International (FMI) si-a cerut scuze pentru scrisoarea trimisa, din greseala, prin mail guvernului grec, in care cere concedierea a 22.000 de persoane din sectorul bugetar pana in 2014 in plus fata de cele 27.000 a caror concediere este stipulata de legile deja aprobate.

Mailul a venit pe adresa Ministerului elen de Finante din partea reprezentantului permanent al FMI la Atena, Bob Traa, inainte de intalnirea de marti a Eurogrupului vizand noua transa de imprumut pentru Grecia, in valoare de 31,5 miliarde de euro, relateaza publicatia elena Ta Nea, preluata de media internationale.

Mesajul a generat confuzie printre guvernantii eleni, executivul grec respingand categoric aceasta noua cerinta a FMI.

Explicatia trimisa de FMI Guvernului de la Atena in cursul noptii de luni spre marti a calmat intrucatva spiritele, dar surse din cabinetul de ministri nu exclud ca problema unor concedieri suplimentare in sectorul bugetar sa fie abordata de troica creditorilor, in cazul in care nu va fi pus in aplicare acordul privind concedierea a 2.000 de functionari publici pana la sfarsitul acestui an, conform publicatiei mentionate.

Sursele guvernamentale citate de Ta Nea au amintit ca, in luna august, dupa o scrisoare similara a fost schimbata legislatia muncii in Grecia.

In ultimele zile, sute de oameni au fost disponibilizati in Grecia, unde, luni, functionari publici din intreaga tara au desfasurat mitinguri de protest impotriva concedierilor. O multime de angajati din cadrul municipalitatii din Atena au asediat luni cladirea primariei, cerandu-i edilului general Yorgos Kaminis sa nu trimita Guvernului listele cu angajatii care urmeaza sa fie concediati.

Primarul Atenei a facut apel la Executiv sa reconsidere conditiile de disponibilizare si a afirmat ca va incerca sa le gaseasca un loc de munca in alte institutii persoanelor disponibilizate. Asedii asemanatoare au avut loc la ministerele Sanatatii, Agriculturii, Mediului etc.

Potrivit uniunii sindicale a angajatilor municipali, din cele 325 de municipalitati din Grecia doar 20-30 au trimis Guvernului listele cu functionarii care urmeaza sa fie concediati. Ministerul Reformei sustine insa ca a primit astfel de liste deja de la 150 de municipalitati si 12-15 ministere.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#FMI concedieri suplimentare Grecia, #masuri austeritate Grecia, #concedieri greci greseala , #FMI