FMI acorda Romaniei cea de-a cincea transa din imprumut

Sambata, 03 Iulie 2010, ora 08:25
5455 citiri
FMI acorda Romaniei cea de-a cincea transa din imprumut

FMI a decis sa acorde Romaniei cea de-a cincea transa din imprumut, in valoare de peste 900 de milioane de euro.

"Finalizarea revizuirii permite transferul imediat al sumei de 768 milioane DST (913,2 milioane de euro), majorand totalul fondurilor eliberate la 9,031 miliarde DST (aproximativ 10,738.8 miliarde euro sau 13,475 miliarde dolari)", se arata intr-un comunicat al Consiliului Director al FMI.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca decizia a fost luata in unanimitate, semnalul de incredere in sansele Romaniei de redresare fiind unul foarte puternic.

"Consiliul Director a votat in unanimitate aprobarea celei de-a cincea transe pentru Romania. Semnalul este unul puternic de sustinere a reformelor din Romania care urmeaza sa fie implementate si de incredere in modul in care lucrurile se desfasoara. Board-ul a aprobat si derogarea ceruta de Romania privind tinta de arierate", a declarat, pentru Mediafax, Mihai Tanasescu.

De altfel, decizia favorabila era de asteptat, Tanasescu declarand vineri, pentru Ziare.com, ca "toate scaunele, respectiv reprezentantii celor mai importante state, reprezentand Uniunea Europeana, Statele Unite, Canada, Australia, sunt puternic ancorate in sustinerea programului cu Romania si eliberarea celei de-a cincea transe".

Tanasescu: Romania, sustinuta de toate statele pentru obtinerea transei FMI

Miza cea mare: restabilirea increderii

Miza cea mai mare a acordarii celei de-a cincea transe din imprumut nu are legatura cu deficitul bugetar, banii urmand sa ajunga in vistieria Bancii Nationale. Decizia FMI, insa, reprezinta un semnal puternic de incredere in Romania catre pietele externe, aratand ca masurile adoptate de Guvernul roman sunt suficiente pentru a restabili un echilibru economic.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat vineri, pentru Ziare.com, ca acordarea acestei transe este foarte importanta pentru restabilirea increderii si atragerea de investitori straini.

"(Acordarea transei FMI, n.red.) asigura, prin rezerva mai mare, credibilitatea tarii in lume. Rezerva mai mare da siguranta in piata, atrage investitori straini", ne-a explicat Vasilescu.

FMI: Romania a facut pasi importanti, luand masuri ambitioase

Potrivit spuselor sale, nu este atat de important momentul in care intra banii, ci faptul ca FMI sa-si dea acordul in acest sens. De altfel, se poate spune ca piata a anticipat decizia FMI, moneda natioanala, care suferise deprecieri record in raport cu euro la inceputul saptamanii, castigand teren.

Banii FMI, in conturile BNR pana marti

Potrivit practicilor in vigoare la FMI, o transa aprobata de Board este virata in maximum 48 de ore tarii beneficiare. Tanasescu a precizat, insa, ca transa va fi eliberata cel mai probabil luni sau cel tarziu marti.

Programul de asistenta financiara a Romaniei, in valoare totala de 20 de miliarde de euro, este sustinut de FMI (12,9 miliarde de euro), Comisia Europeana (5 miliarde de euro), Banca Mondiala (un miliard de euro) si alti finantatori internationali.

Pana in prezent, Romania a primit aproape 9,3 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

Soarta Romaniei, la mana FMI

O misiune a FMI va sosi in Romania dupa data de 20 iulie pentru a evalua performantele economice ale autoritatilor romane pe primul semestru, dar si pentru a analiza noile prognoze pentru acest an si anii viitori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#FMI imprumut Romania, #FMI cincea transa imprumut , #FMI
Comentarii
Poza pisica_violet
pisica_violet
rank 5
Bravo Boc, Bravo PDL, ati tinut Romania sa nu cada in prapastie acolo unde o impinge PSD si PNL
Poza odiseu
odiseu
rank 5
Hai, ca i-au pacalit din nou Basescu si Boc! Ura, avem bani din nou pentru alte distractii...conturi noi in Elvetia si alte tari minunate