Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

FMI avertizeaza cu privire la refacerea economica. Cum sta Romania?

Joi, 08 Iulie 2010, ora 18:10
2795 citiri
FMI avertizeaza cu privire la refacerea economica. Cum sta Romania?
Foto: Arhiva

Riscul unui regres in refacerea economica globala a crescut puternic, insa guvernele ar trebui sa continue sa planifice restrangerea politicilor fiscale, a aratat Fondul Monetar International.

Actualizarile perspectivei economice asupra lumii a FMI si evaluarea conditiilor financiare globale, facute publice joi, anunta iminenta unor tulburente in pietele financiare care ar putea ameninta increderea in cresterea globala, informeaza Financial Times.

"Pe termen scurt, principalul risc este escaladarea conditiilor de stres financiar si contagiunea, determinate de ingrijorarile crescande in privinta riscului de tara" se arata in prognoza economica.

"Aceasta ar putea duce la o crestere suplimentara in costurile finantarii si la situatii mai slabe la nivelul activelor bancilor ceea ce ar avea drept efect o restrangere a conditiilor de creditare, o scadere a increderii mediului de afaceri si consumatorilor, dar si modificari bruste la nivelul ratelor de schimb".

Presiunea pe pietele financiare poate creea mari probleme

FMI-ul nu si-a schimbat prognoza pentru 2011 in privinta acestor probleme pentru a sublinia ca reprezinta amenintari cat, mai degraba, liniile centrale pe care se vor juca vulnerabilitatile in anul viitor. Insa a avertizat totodata ca presiunea in pietele financiare va ridica dificultati majore pentru politicieni si reglementatori.

"Potentialul risc de scadere economica si tensiunile interbancare, dar si pe pietele titlurilor de stat au complicat exiturile din politicile fiscale, monetare si financiare extraordinare initiate in urma cu cateva luni", se mai arata in raport.

Fondul a fost una dintre primele institutii economice care a solicitat masuri de stimulare fiscala pentru a sprijini economica globala in furtuna financiara creata de criza subprime in 2007 - 2008.

Insa in lunile recente a intrat in linie cu multe alte organizatii, inclusiv Banca Mondiala si Organizatia pentru Dezvoltare si Cooperare Economica, solicitand consolidare fiscala mai degraba decat mentinerea unei politici libere de cheltuieli publice.

"Economiile cele mai avansate nu au nevoie de o restrangere fiscala pana in 2011 deoarece aceste reduceri ar putea ameninta refacerea economica care este oricum slabita, insa, pe de alta parte, n-ar trebui sa mareasca nivelul de stimuli".

FMI a solicitat celor mai multe guverne din economiile dezvoltate sa foloseasca politici monetare mai degraba decat fiscale drept "prima linie de aparare" fata de orice slabire a cererii locale, in ciuda faptului ca dobanzile cheie in majoritatea tarilor puternic industrializate sunt aproape de 0.

De asemenea, a solicitat Bancii Centrale Europene sa ofere semnale mai puternice in piata bondurilor in sensul unei posibile interventii in orice moment ar fi necesar pentru inlaturare dezechilibrelor, astfel incat sa nu se repete criza bondurilor prin care a trecut Grecia.

Romania, codasa

In ciuda turbulentelor financiare si a datoriei publice in crestere in multe tari, FMI exclude posibilitatea unei noi recesiuni.

Cu un prim semestru mai bun decat s-a anticipat, in principat datorita unei cresteri robuste in Asia, FMI si-a modificat previziunile pentru 2010 privind cresterea economica globala la 4,6% fata de 4,2%, cat era estimat in aprilie. Prognoza a fost s-a modificat pentru economiile cele mai importante, cum ar fi Statele Unite ale Americii (3,3%), Japonia (0,5%) si China (10,5%).

In schimb, prognoza a ramas neschimbata pentru zona euro (1,0%) si a scazut pentru Franta (1,4%) si Marea Britanie (1,2%), potrivit ? Le Point.

Potrivit FMI, piata actiunilor din Romania si Ungaria si cele din Europa emergenta ca regiune au fost cele mai afectate comparativ cu pietele emergente din alte tari si regiuni de efectele crizei financiare.

Bancile din Europa Occidentala sunt cele mai expuse la Europa emergenta. Aceste expuneri sugereaza ca unele piete emergente s-ar putea confrunta cu o noua criza a creditarii, daca restrangerea finantarii va determina bancile europene sa-si retraga fluxurile de creditare transfrontaliere.

O alta sursa de instabilitate, potrivit FMI, este piata de schimb valutar. "Confluenta riscurilor imprumuturilor guvernanemntale, cele ale sectorului bancar si macroeconomia au crescut, de asemenea, potentialul unei ajustari abrupte a cursului de schimb", se arata in raportul FMI, referindu-se in special la declinul monedei euro de la inceputul anului.

Intr-un context de inflatie scazuta, FMI a estimat ca unele banci centrale ar putea reduce aceste tensiuni printr-o relaxare a politici monetare. Din moment ce acestea nu pot reduce ratele dobanzilor, aflate deja aproape de zero, acestea ar putea sa injecteze noi lichiditati in economie.

Brandusa Stefanescu, Alina Bardas

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#criza Europa, #criza globala, #fmi, #refacere economica globala , #FMI