FMI avertizeaza: Japonia, aproape de dezastru

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 22:11
3046 citiri
FMI avertizeaza: Japonia, aproape de dezastru

FMI-ul a avertizat intr-un raprt ca pietele financiare sunt ingrijorate de posibilitatea ca sustenabilitatea fiscala a Japoniei sa declanseze o crestere brusca in piata de titluri de stat japoneze, din cauza datoriei prea mari a Guvernului nipon.

Raportul indica temerile din piete cu privire la posibilele probleme fiscale pe care le-ar putea avea autoritatile japoneze, dupa ce economiile in situatii similare din Europa au determinat criza pe intreg continentul, informeaza Wall Street Journal.

Datoriile publice japoneze reprezinta aproape dublul PIB-ului anual - un raport care este mai precar decat in orice alta economie industrializata, inclusiv actualele vedete ale crizei, Italia si Spania. Autoritatile japoneze au fost foarte incete in implementarea de masuri de crestere a taxelor si impozitelor, mai ales dupa cutremurul din 11 martie.

Evolutia pietelor europene a indicat foarte clar ce se intampla cu acele economii care sunt privite cu neincredere de catre investitori si cum este amendata, prin dobanzi, lipsa de credibilitate fiscala, se arata in raportul FMI. Raportul a fost pregatit pentru a fi utilizat in cadrul dezbaterilor G20 cu privire la dezechilibrele globale.

Investitiile internationale japoneze - banci japoneze, asiguratori, fonduri de investitii, fonduri de pensii - totalizeaza 1,5 trilioane de dolari. In situatia in care situatia economica interna se depreciaza ca urmare a nesustenabilitatii politicii fiscale, acesti bani vor fi rapid retrasi din investitiile internationale, ceea ce ar putea determina un dezastru in piete fara nicio legatura cu economia japoneza.

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#criza financiara, #criza Japonia, #criza Asia, #criza datorii suverane, #datorie publica Japonia , #FMI