FMI avertizeaza Rusia despre riscul recesiunii - Presa internationala

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 12:37
1768 citiri
FMI avertizeaza Rusia despre riscul recesiunii - Presa internationala

FMI avertizeaza Rusia cu privire la riscurile serioase de recesiune prezente intr-o economie axata preponderent pe exportul e petrol; Grecia este in greva generala, cele mai mari sindicate protestand fata de noul program de austeritate, iar miliardarul american George Soros se declara sceptic cu privire la gasirea rapida a unei solutii pentru criza datoriilor suverane din Europa - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de miercuri.

FMI-ul considera ca actualele politici economice din Rusia nu sunt suficient de eficiente si concentrate. O misiune a FMI in Rusia a avertizat oficialii guvernamentali cu privire la vulnerabilitatile economice, adaugand faptul ca daca economia nu se va reorienta dinspre situatia actuala, cand este sustinuta de exporturi, catre consum intern, tara ar putea intra in recesiune ca urmare a scaderi preturilor la petrol.

Comentariile au venit in contextul in care presedintele rus, Dimitri Medvedev, a devenit la randul sau deosebit de critic cu privire la performantele economice ale Rusiei, anuntand o serie de 10 reforme cheie, si descriind totodata climatul de investitii din Rusia ca fiind "foarte rau", informeaza Financial Times.

Reprezentantii FMI s-au consultat cu oficiali rusi cu privire la nevoia de a reduce deficitele comerciale calculate fara petrol, de la actualul nivel de 11 procente din PIB, pana la un nivel de 4.7 procente, dar si cu privire la cresterea dobanzii de referinta pentru a contracara inflatia puternica.

Colapsul economiei rusesti din 2008-2009, cand PIB-ul a scazut cu aproape 8 procente, a afectat puternic o economie axata in continuare pe consum si pe dobanzi foarte scazute. Multi economisti avertizeaza cu privire la faptul ca Rusia risca sa intre in stagnare daca nu rationalizeaza un buget care este in prezent construit pe criterii politice si orientat catre cheltuieli sociale.

Greva anti-austeritate, in Grecia

Cele mai mari sindicate din Grecia au inceput o greva de 24 de ore protestand fata de austeritatea pe care trebuie sa o impuna guvernul socialist, pentru a putea implementa reformele solicitate de catre autoritatile internationale.

Greva a lasat spitalele de stat doar cu personal de urgenta, a afectat traficul naval si transportul public, fortand si oprirea televiziunii si radioului de stat. Doar transportul aerian s-a mentinut in parametri normali, informeaza The Guardian.

Guvernul trebuie sa voteze un nou program de austeritate pentru perioada 2012 - 2015, in valoare de 28 miliarde de euro, alternativa fiind sa nu mai primeasca bani din pachetul de sprijin financiar de 110 miliarde de euro, din partea zonei euro si FMI-ului.

In conditiile in care ratingul de tara al Greciei a fost mult coborat, singura sursa de fiantare, in prezent, pentru guvernul grec o reprezinta fondurile UE/FMI; totusi, pe langa acestea, Grecia are nevoie de o noua finantare.

Luni, S&P a redus ratingul de tara al Greciei, plasandu-l la cel mai scazut nivel dintre toate cele 131 de state care au o cotare a datoriei externe si a stabilitatii economice. Concret, aceasta inseamna ca investitorii au mai putine sanse sa-si recupereze banii imprumutati Greciei decat cei imprumutati Pakistanului, Ecuadorului sau Jamaicai.

Soros, sceptic cu privire la rezolvarea crizei euro

Sansele ca problemele datoriilor europene sa se rezolve intr-un mod pozitiv scad de la o zi la alta, pe masura ce autoritatile se orienteaza catre castigarea de timp, in loc sa rezolve problemele punctuale, considera investitorul american George Soros.

"Problema este foarte serioasa in Europa, unde unele tari precum Grecia, Portugalia si Irlanda sunt supra-indatorate", a explicat Soros, citat de Reuters.

"Autoritatile europene nu fac mai nimic in acest sens, incercand sa castige timp. Intotdeauna au procedat la fel, este lucrul cel mai firesc pe care il pot face autoritatile. In cazul acesta, insa, mi-e teama ca procedeaza gresit", considera Soros.

"In mod sigur exista o solutie, probabil ca va aparea sub presiunea crizei insa cu cat este gasita mai rapid, cu atat va fi mai bine", a mai adaugat legendarul investitor.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#criza financiara, #criza Grecia, #recesiune Rusia, #economie Rusia, #declaratii Soros criza Europa, #criza datorii suverane , #FMI