FMI cere Spaniei masuri radicale pe piata muncii si in sistemul de pensii

Marti, 25 Mai 2010, ora 16:54
872 citiri
FMI cere Spaniei masuri radicale pe piata muncii si in sistemul de pensii

Fondul Monetar International (FMI) a somat Spania sa implementeze masuri drastice pentru a reforma piata muncii si sistemul de pensii al tarii, fara sa uite de nevoia urgenta de consolidare a sectorului bancar.

Schimbarile cerute de FMI intr-un raport publicat luni sunt concepute pentru a veni in sprijinul angajatorilor prin reducerea platilor compensatorii si incurajarea "flexibilitatii salariale", informeaza EUobserver.

De asemenea, respectivele masuri fac mai grea lupta sindicatelor in cazul disponibilizarilor. In plus, raportul mai stipuleaza si cresterea varstei de pensionare la 67 de ani.

"Economia Spaniei necesita reforme profunde si eficiente pe termen lung", conform raportului FMI, citat de EUobserver. "Provocarile la care este supusa sunt severe: o piata a muncii disfunctionala, o piata imobiliara in scadere, un deficit bugetar mare, datorii impovaratoare atat externe, cat si in sectorul privat, crestere anemica a productivitatii, competitivitate redusa si un sector bancar plin de slabiciuni", potrivit sursei citate.

Un set nou de reforme economice vor accentua, cel mai probabil, tensiunile dintre guvernul de la Madrid si sindicate, dupa ce saptamana trecuta au fost anuntate o serie de masuri de austeritate, menite sa reduca deficitul bugetar al Spaniei, de 11% din PIB cu circa 15 miliarde de euro.

Raportul FMI a fost publicat in contextul in care autoritatile spaniole au fost obligate sa intervina in weekend pentru salvarea bancii regionale CajaSur . Reteaua complexa de banci comerciale a Spaniei a primit o lovitura puternica odata cu desfasurarea in forta a crizei imobiliare. FMI-ul nu a putut decat sa ceara urgentarea consolidarii si o noua legislatie pentru "reducerea influentei politice" asupra institutiilor bancare in acest context.

In plus, Spania mai sufera si de o rata a somajului de peste 20%, ceea ce reprezinta aproape dublu fata de media blocului comunitar.

"Piata muncii nu functioneaza", anunta raportul FMI, atacand astfel atitudinea protectoare a sindicatelor. "Somajul structural este ridicat si excesiv de ciclic. Sistemul de negociere a salariilor, care paralizeaza salariile, alaturi de "flexibilitatea" firmelor, fac nota discordanta cu apartenenta la o uniune monetara", se mai mentioneaza in raportul FMI.

Cresterea economica slaba va afecta si mai tare guvernul de la Madrid, avand in vedere ca FMI preconizeaza o contractie de 0,4% a economiei spaniole pentru anul acesta, urmata de o crestere usoara de 0,11% pentru 2011, ceea ce reprezinta jumatate din nivelul estimat pentru intreg blocul comunitar.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#FMI Spania, #masuri austeritate Spania , #FMI