FMI, despre noul acord: Romania va mai primi bani doar pentru probleme neprevazute

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 14:45
1519 citiri

Noul acord pe care Romania il va semna cu Fondul Monetar International va avea o valoare mai scazuta, banii urmand a fi luati doar in cazul unor probleme neprevazute, a declarat miercuri seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Nu mai este nevoie de o suma atat de mare ca in cazul primului acord, deoarece prima data exista o situatie de criza si o nevoie de finantare mai mare, a explicat Jeffrey Franks, intr-un interviu pentru Mediafax.

In 2009, Romania a contractat un imprumut de la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana in valoare totala de 20 de miliarde de euro, din care 13 miliarde de euro provin de la FMI.

Potrivit lui Franks, noul acord va fi de precautie, la fiecare evaluare urmand sa fie eliberata o suma de bani, care va ramane in Washington, fara a intra in contul BNR sau la bugetul de stat. Acesti bani ar putea fi trasi de Romania in cazul unor crize regionale care ar pune presiune pe curs, de exemplu.

"Ganditi-va la el ca la o polita de asigurare. Cumperi o asigurare pentru masina personala si singura data cand o vei folosi este cand vei suferi un accident. Dar tu speri ca nu vei avea un accident, speri ca vei face o treaba buna conducand masina si ca nu vei avea probleme. Cu toate acestea, uneori, se poate intampla sa ai un accident fara sa fie vina ta. Acesta este motivul pentru care este necesar un aranjament de tipul precautionary cu Fondul", a explicat Franks.

Daca va exista o linie de credit flexibila, asa cum s-a vehiculat anterior, statul roman va putea sa ia intreaga suma negociata in program, in cazul in care apare o situatie neprevazuta. Potrivit lui Franks, este posibil ca o parte din acesti bani, in cazul unei linii de credit flexibile, sa intre la bugetul de stat.

In cadrul noului acord, FMI va cere Romaniei sa efectueze masuri ce ar putea asigura revenirea economiei la potentialul sau si ajustarea deficitului bugetar, astfel incat sa scada la sub 3 la suta din PIB. De asemenea, FMI se va asigura ca Romania reuseste sa atraga toti banii europeni de care dispune.

Acordul cu bancile nu va mai fi necesar in 2012

Potrivit sefului misiunii FMI in Romania, acordul prin care bancile straine s-au angajat sa-si mentina expunerea in Romania este temporar si nu va mai fi nevoie de acest lucru, odata cu revenirea la cresterea economica.

"Asteptarile noastre in ceea ce priveste initiativa de la Viena au fost ca aceasta sa fie o masura temporara si, intr-un final, nu vom mai avea nevoie de ea, pentru ca bancile vor dori chiar in mod voluntar sa-si creasca expunerea. Si cred ca ne apropiem de acel punct. Nu doar in Romania, ci in multe tari care au participat la initiativa de la Viena", a explicat Franks.

Acordul semnat la Viena are drept semnatar bancile Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit, care, impreuna, detin 70 la suta din piata din Romania.

Oficialul FMI a adaugat ca Romania "are un viitor stralucit", urmand sa inregistreze o rata de crestere mult peste media Uniunii Europene, in urmatorii 10 - 20 de ani, insa doar daca va realiza reformele structurale necesare.

"Aceasta este in prezent provocarea pentru Romania. Trebuie ca politicile sa fie la locul lor astfel incat tara sa devina un loc atractiv pentru a-ti plasa banii, pentru a investi si pentru a creste", a spus Franks.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Jeffrey Franks FMI, #acord FMI Romania, #imprumut fmi romania, #expunere banci Romania , #FMI
Comentarii
Poza papuravoda
papuravoda
rank 2
FMI, despre noul acord: Romania va mai primi bani doar pentru probleme neprevazute
Poza naszpa
naszpa
rank 5
Oficialul FMI a adaugat ca Romania "are un viitor stralucit",