FMI, mai optimist: A revizuit in sus prognoza de crestere economica mondiala (Video)

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 12:15
1353 citiri
FMI, mai optimist: A revizuit in sus prognoza de crestere economica mondiala (Video)
Foto: Arhiva

Fondul Monetar International (FMI) este mai optimist in legatura cu economia mondiala, dupa ce Statele Unite au inregistrat o crestere mai rapida, iar Europa a reusit sa se mobilizeze in lupta impotriva crizei.

Organizatia a precizat ca economia Statelor Unite ar trebui sa avanseze cu 2,1% in acest an, cea europeana se va contracta cu 0,3%, iar cea mondiala va creste cu 3,5%, o prognoza mai optimista decat cea din ianuarie, de 3,3%, noteaza Business Week.

FMI a salutat efortul liderilor europeni de a mari fondul de salvare destinat ajutorarii tarilor europene cu probleme. Potrivit institutiei financiare, cele 17 tari din zona euro vor iesi in a doua parte a anului din usoara recesiune in care se afla in prezent.

Insa, in ciuda acestor semnale pozitive, cea mai mare amenintare pentru economia globala ramane criza financiara.

Raportul din aprilie arata o imbunatatire fata de cel din ianuarie, cand oficialii FMI avertizau ca exista pericolul ca economia globala sa stagneze.

De atunci, liderii europeni au reusit sa adopte un plan pentru a reduce deficitul bugetar, iar Banca Centrala Europeana a imprumutat peste un trilion de dolari institutiilor financiare de pe batranul continent, miscare ce a redus costurile de imprumut ale multor tari aflate in dificultate.

In SUA, consumatorii cheltuiesc mai mult, investitiile au inceput sa creasca, iar piata locurilor de munca "da semne de viata", potrivit raportului.

De asemenea, fondul de salvare al Europei a ajuns la aproape de un trilion de euro, insa nu este singura solutie pentru rezolvarea crizei euro.

Potrivit FMI, economia Germaniei va creste cu 0,6% in 2012 si cu 1,5% in 2012, in vreme ce pentru Franta este prognozata o crestere economica de 0,6% in acest an si de 1% in anul urmator. Pentru ambele tari, cifrele au fost revizuite in urcare cu 0,3% pentru 2012, in timp ce pentru 2013, datele au ramas la fel.

In plus, FMI se asteapta ca economia Italiei sa scada cu 1,9% in acest an si cu 0,3% in 2013, dupa ce, anterior, institutia financiara anunta o contractie de 2,1%, respectiv 0,6%.

O inrautatire este asteptata pentru economia Spaniei, care va inregistra o scadere de 1,8% in 2012, cu 0,2% mai mare decat cea formulata anterior. Totusi, pentru 2013, FMI este mai optimist in legatura cu aceasta tara, PIB-ul urmand sa avanseze usor, cu 0,1%, dupa ce anterior estima ca va scadea cu 0,3%.

Pentru tarile emergente si cele in curs de dezvoltare, FMI estimeaza o crestere economica de 5,7% in acest an, urmata de o accelerare la 6% anul viitor.

Pentru Europa Centrala si de Est, FMI prognozeaza o crestere economica de 1,9% in acest an si apoi o accelerare la 2,9% in 2013.

Romania va avea, in acest an, o crestere economica de 1,5%, iar in 2013, de 3%.

FMI estimeaza o crestere economica de 3,5-4%, in perioada 2013-2016

O revizuire semnificativa in urcare a fost operata si in ceea ce priveste cresterea economiei Rusiei, pana la 4% in acest an si la 3,9% in anul urmator, fata de 3,3%, respectiv 3,4% cat se estima anterior.

Cea mai mare crestere economica este prognozata pentru China, de 8,2% in acest an si apoi o accelerare la 8,8% in 2013. India urmeaza indeaproape, cu o crestere economica de 6,9% in 2012 si de 7,3% in 2013.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#FMI crestere economica mondiala, #FMI revizuire crestere economica, #FMI crestere economica globala , #FMI