FMI ne da urmatoarea transa din imprumut in iulie

Joi, 06 Mai 2010, ora 21:10
997 citiri
FMI ne da urmatoarea transa din imprumut in iulie
Foto: Arhiva

Fondul Monetar International va vira urmatoarea transa din imprumutul pentru Romania in luna iunlie, si nu in a doua parte a lunii iunie, cum era stabilit.

"Nu am convenit astazi cu Fondul care vor fi benchmark-urile inainte de eliberarea transei urmatoare. In mod normal, transa urmatoare trebuia eliberata in partea a doua a lunii iunie, dar, cu certitudine, vor fi introduse benchmark-uri care vor face ca transa urmatoare de la Fond sa intre in luna iulie, pentru a da timp Guvernului sa probeze ca este angajat sa isi ia masurile pe care le convenim", a spus Basescu in declaratia de dupa intalnirea cu reprezentantii FMI.

Pensiile scad cu 15%, se reduc salariile la stat si ajutoarele sociale

Presedintele Traian Basescu a anuntat joi, dupa intalnirea cu delegatia FMI, ca masurile ce vor fi luate nu au legatura cu cresterea taxelor, ci in schimb cu micsorarea pensiilor si a salariilor bugetarilor.

Astfel, fondul de salarii in sectorul bugetar va scadea cu 25% de la 1 iunie 2010, inclusiv salariul minim pe economie aplicat in sectorul de stat (de la 705 lei la 600 lei), pe cand pensiile vor fi diminuate cu 15%. Tot cu 15% va scadea si ajutorul de somaj, iar toate cele 16 programe de asistenta sociala care functioneaza in prezent vor fi reanalizate.

Traian Basescu s-a intalnit, joi, la Palatul Cotroceni, cu delegatia FMI in Romania condusa de Jeffery Franks.

Sindicatele se pregatesc de greva si ameninta cu mari mitinguri

Anterior intalnirii cu FMI, Basescu a avut o intrevedere de taina cu premierul Emil Boc si ministrii Adriean Videanu si Gabriel Oprea, discutiile purtandu-se pe marginea negocierilor cu Fondul Monetar International.

La intalnire au participat si presedintele UDMR, Marko Bela, si liderul minoritatilor, Varujan Pambuccian, a confirmat seful statului.

Discutiile au avut loc in contextul in care surse guvernamentale au anuntat marti ca Fondul Monetar International s-a aratat inflexibil in discutiile cu Executivul si a cerut majorarea cotei unice la 20% si a TVA-ului la 25%.

Aurel Cornea: Oamenii vor muri de foame

Acelelasi surse au declarat, joi, ca FMI accepta majorarea tintei de deficit bugetar la 6,3-6,4% din produsul intern brut pentru realizarea de investitii, asa cum a solicitata Guvernul Boc, insa nu fara ajustarea cheltuielilor si veniturilor cu 1,5 - 2 miliarde euro pentru a se incadra in noua tinta.

Se spunea ca majorarea taxelor a fost impusa pentru ca Fondul nu mai are incredere in Guvernul Boc ca poate sa aplice reformele necesare diminuarii cheltuielilor bugetare.

A.S.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Traian Basescu FMI imprumut, #FMI imprumut transa iulie , #FMI