FMI pune conditii Greciei ca sa ii dea banii promisi

Sambata, 17 Martie 2012, ora 08:24
978 citiri
FMI pune conditii Greciei ca sa ii dea banii promisi

Deblocarea urmatoarei transe a ajutorului acordat Greciei de Fondul Monetar International va fi legata de aplicarea unor masuri "credibile" de reducere a cheltuielilor statului, se arata intr-un document al FMI publicat vineri la Washington.

Noul program de reforme economice incheiat intre Grecia si Fond prevede "o consolidare fiscala progresiva, bazata pe reforme ale cheltuielilor structurale si o imbunatatire a colectarii taxelor", scrie FMI intr-un raport despre Grecia, citat de AFP.

Efortul decisiv va fi depus cu incepere de la sfarsitul lui 2013, cu scopul de a atinge, in 2014, obiectivul unui excedent bugetar structural primar (in afara dobanzilor la datorii) de 4,5% din PIB, precizeaza raportul.

Trecerea la "masuri credibile de reducere a cheltuielilor structurale de aproximativ 5,5% din PIB cu scopul de a atinge obiectivul pentru 2014 va fi considerata ca o conditie" pentru achitarea celei de-a doua transe a noului imprumut acordat Greciei, subliniaza FMI.

Aceste masuri "vor afecta transferurile sociale (printre altele), dar vor consolida protectia sociala pentru a apara persoanele cele mai vulnerabile", adauga documentul.

FMI a aprobat joi un nou program de asistenta in valoare de 28 de miliarde euro pentru Grecia si a prevenit Atena ca nu va accepta o noua intarziere in punerea in aplicare a reformelor convenite.

Autoritatile elene pot accesa pentru moment numai 1,65 miliarde euro din aceasta noua facilitate de credit din partea FMI, restul urmand sa fie deblocat in transe succesive si egale.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Grecia bani FMI, #FMI conditii Grecia, #FMI imprumut Grecia , #FMI