FMI: Sectorul bancar din Europa este in continuare fragil

Duminica, 17 Martie 2013, ora 08:53
1588 citiri
FMI: Sectorul bancar din Europa este in continuare fragil

Riscurile la adresa stabilitatii financiare a Uniuni Europene raman ridicate si este nevoie de intensificarea eforturilor pentru stabilizarea sectorului financiar european, estimeaza Fondul Monetar International intr-un raport.

In prima sa analiza a starii de sanatate a sistemului financiar din Uniunea Europeana, FMI considera ca blocul comunitar a facut unele progrese in solutionarea crizei financiare, insa cu toate acestea au ramas unele vulnerabilitati si de aceea este nevoie de intensificarea eforturilor, transmite AFP.

"Riscurile raman ridicate, in special in contextul cresterii economice modeste si a consolidarii fiscale", se arata in analiza consiliului director al FMI. "Este nevoie de noi pasi pentru a reconstrui increderea si a ajunge la o stabilitate financiara de durata in regiune", se mai arata in raportul FMI.

In opinia Fondului, principala prioritate pentru UE este consolidarea bancilor prin curatarea bilanturilor si supunerea lor la mai multe teste de stres. In al doilea rand, UE trebuie sa finalizeze procesul de armonizare a supravegherii financiare in Europa, prin punera in practica a supervizorilor bancar si a uniunii bancare.

Europenii intentioneaza sa puna la punct un organism unic de supraveghere bancara in zona euro, care va fi deschis si altor state din UE care vor dori sa participe, si care in principiu ar urma sa fie operational de la 1 martie 2014.

Pe langa organismul de supervizare, FMI a facut un apel liderilor europeni sa creeze rapid o autoritate care sa poata inchide bancile cu probleme si sa puna la punct circumstantele in care Mecanismul European de Stabilitate (MES) va putea imprumuta bani in mod direct bancilor.

In absenta unui sistem de gestionare a bancilor cu probleme, in perioada care a trecut de la colapsul Lehman Brothers in 2008 si pana in prezent, cele 27 de state membre UE au injectat 1.700 miliarde de euro in sistemele lor bancare, arata datele Comisiei Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#FMI banci Europa, #FMI sector bancar Europa , #FMI
Comentarii
Poza maxi
maxi
rank 5
Urmeaza ca cetatzenii sa fie jefuitzi de banii lor! Vezi Cipru!
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5