FMI: Sistemul bancar din Romania, vulnerabil la criza din Europa

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 10:56
1844 citiri
FMI: Sistemul bancar din Romania, vulnerabil la criza din Europa
Foto: Arhiva

Sistemul bancar din Romania ramane vulnerabil la efectele crizei din Europa, iar autoritatile ar trebui sa consolideze mai departe supravegherea sectorului financiar, a declarat vineri directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik, dupa finalizarea discutiilor din board privind Romania.

De asemenea, autoritatile romane trebuie sa avanseze cu reformele in sectoarele energetic si transporturi unde eficienta este afectata de diferentele de pret si de guvernare inadecvata, a adaugat acesta.

"Sistemul bancar din Romania ramane vulnerabil la efectele externe ale situatiei din Europa, pe fondul legaturilor financiare stranse. Rata de adecvare a capitalului bancilor este buna, cu provizioane ridicate, dar creditele neperformante continua sa creasca", a precizat oficialul FMI.

Acesta a adaugat ca autoritatile ar trebui sa continue consolidarea supravegherii sectorului financiar si a cadrului de gestionare a crizei.

"Politica monetara trebuie sa ramana prudenta, iar cea a cursului de schimb ar trebui sa limiteze interventiile pe piata valutara, atat timp cat impactul slabirii monedei asupra preturilor si situatiei financiare ramane modest", a completat Shafik.

Reforme in energie si transporturi

In ceea ce priveste tinta de deficit bugetar, va fi necesara o disciplina stricta a cheltuielilor, iar autoritatile trebuie sa avanseze cu reformele in sectoarele energetic si transporturi.

"Tinta de deficit bugetar a fost diminuat usor pentru a permite pentru unele cheltuieli contraciclice. Disciplina stricta a cheltuielilor va fi necesara pentru atingerea tintei revizuite. Mai exact, eforturi suplimentare pentru a rezolva arieratele restante, precum si reformele in administratia fiscala si in sistemul de sanatate sunt necesare pentru realizarea obiectivelor fiscale in cadrul programului.

Autoritatile trebuie sa avanseze cu reformele in sectoarele energetic si transporturi unde eficienta este afectata de diferentele de pret si de guvernare inadecvata. In acest sens, ar trebui sa fie intensificate eforturile de restructurare si privatizare a intreprinderilor de stat", a precizat oficialul Fondului Monetar International (FMI), dupa finalizarea discutiilor din board privind Romania.

Acesta a aratat ca reformele lente de pana acum au descurajat investitiile, tinind in loc nivelul de trai.

Consiliul Director al FMI a aprobat ce-a de-a cincea evaluare a performantelor Romaniei in cadrul programului stand-by, urmand sa fie pusa la dispozitie o transa de 519,4 milioane euro, a anuntat Fondul Monetar International.

Autoritatile vor continua sa considere acordul unul preventiv si nu intentioneaza sa foloseasca banii.

In completarea evaluarii, boardul FMI a admis o derogare pentru neindeplinirea unui criteriu de performanta legat de nivelul arieratelor si sectorul securitatii sociale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#FMI banci Romania criza, #criza Europa banci Romania, #reforme energie transporturi , #FMI