FMI-ului ii place sa se joace de-a doctorul

Duminica, 11 Aprilie 2010, ora 12:18
1947 citiri
FMI-ului ii place sa se joace de-a doctorul

Ati auzit de sindromul eroului? Se manifesta de obicei la persoane a caror menire este sa ajute oameni..., dar care nu prea au de munca.

Astfel, pompieri, politisti sau paznici care lucreaza in zone linistite unde nu au avut de salvat pe nimeni de ceva timp creeaza singuri situatii pe care mai tarziu sa le rezolve si sa devina, astfel, eroi.

Medicii, desigur, pot cadea si ei victime ale acestui sindrom, imbolnavindu-si cu buna stiinta pacienul doar pentru a-l putea salva mai apoi.

FMI a aratat in ultima perioada ca ii cam place sa se joace de-a doctorul. A inceput sa se joace de-a doctorul chiar directorul fondului, Dominique Strauss-Kahn, in timpul vizitei de la Bucuresti de la sfarsitul lui martie.

"FMI este ca un doctor. Cand ai nevoie de el, inseamna ca ai o boala, altfel nu te duci la el. Medicamentul nostru este banul. Acest medicament e bun, dar, stiti, cateodata, doctorul va spune ca trebuie sa va schimbati comportamentul, pentru ca altfel nu va faceti bine. La fel facem si noi", spunea atunci Strauss-Kahn.

Pentru o clipa ati fi putut crede ca mai-marele FMI-ului "a luat-o prin patrunjel" cum spune romanul, dar probabil asa a crezut de cuviinta sa se adreseze unui popor despre care propri cetateni spun ca este din lumea a treia. Sau poate ca pur si simplu exprimarea metaforica a fost inspirata de o alta zicala romaneasca: "mai presus de toate, romanul s-a nascut poet".

Insa, nici doua saptamani mai tarziu, FMI a recidivat prin persoana sefului misiunii in Romania, care a folosit tot termeni medicali pentru a descrie economia noastra.

"Economia romaneasca este la terapie intensiva . (...) Economia romaneasca este ca un pacient care a venit la spital cu febra mare. Febra a disparut, insa pacientul este inca slabit", a spus nu mai devreme de vineri Jeffrey Franks.

Romania, pacientul ideal

Deci, recapituland, Romania este un pacient care isi revine dupa o boala grea - febra mare = criza adanca - insa isi revine sub tratamentul extrem de eficient prescris de medicii celui mai bun spital - FMI.

Doctorii fondului, insa, sunt constienti de faptul ca tratamentul lor - banii - poate creea dependenta, asa ca incearca sa determine organele pacientului - guvernul Romaniei - sa functioneze si singure, fara tratament - prin acele masuri si reforme sugerate de ei.

De ce atatea metafore cu doctori si pacienti cu dedicatie pentru romani? Pentru ca tara noastra este pacientul cu cele mai multe probleme al fondului, daca stam sa privim la pozitia fruntasa pe care o ocupam in topul datornicilor la FMI.

Astfel, Romania ocupa locul intai, cu suma de 8,26 de miliarde de DST (drepturi speciale de tragere), aproximativ 9,32 de miliarde de euro, la 1 aprilie, potrivit unei statistici a institutiei.

Imprumutul de la FMI va expira pe 3 mai 2011, suma totala ridicandu-se la 11,4 miliarde de DST (aproape 13 miliarde de euro).

De asemenea, potrivit statisticii, datoria Romaniei reprezinta 802 la suta din totalul din contul de rezerve al institutiei financiare internationale.

Sufera FMI de sindromul eroului?

Cea mai interesanta teorie despre adancirea recesiunii din Europa de Est a fost lansata de viceguvernatorul bancii centrale cehe, Mojmir Hampl. El sustine ca FMI a alimentat cu buna stiinta criza din tarile esteuropene pentru ca de prea mult timp statea degeaba.

"Ceea ce este ridicol, este faptul ca tocmai Fondul Monetar International a accelarat criza", a spus Mojmir Hampl. "Se pare ca a fost o tentativa pentru a putea sari in ajutorul unei intregi regiuni", a adaugat oficialul bancii centrale cehe.

"Inainte de criza, FMI nu avea, practic, niciun client. In urma acestei crize, sub conducerea lui Dominique Strauss-Kahn, fondul a gasit ceva de facut si a primit multe fonduri", a mai spus Hampl.

Asa ca daca FMI-ul ne-a pus un diagnostic, putem si noi sa facem la fel. Afirmatiile lui Hampl sunt descrierea exacta a simptomelor sindromului eroului, iar metaforele medicale folosite de oficialii fondului par sa confirme putin mai mult acest lucru.

In acest caz, Romania este principala cauza pentru boala FMI, pentru ca, dupa cum am aratat, suntem pricipalii lor clienti. Ne-au imbolnavit special doctorii FMI pentru a ne putea salva? Asta este cred putin cam mult spus, doar ii avem pe-ai nostri care au indeplinit foarte bine sarcina asta. Daca noi, insa, printr-un miracol ne-am vindeca peste noapte, am aduce si fondul cu un pas mai aproape de tratarea sindromului.

Cum asta nu se va intampla, noi vom ramane la terapie intensiva, iar ei se vor juca in continuare de-a doctorul si pacientul cu noi.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#FMI doctor joaca, #FMI sindromul eroului, #FMI salvare Romania, #FMI Romania pacient , #FMI