FMI va debloca 1,5 miliarde de euro pentru Irlanda

Sambata, 03 Septembrie 2011, ora 14:23
672 citiri
FMI va debloca 1,5 miliarde de euro pentru Irlanda

Fondul Monetar International a anuntat ca va debloca 1,48 miliarde de euro suplimentari din imprumutul sau pentru Republica Irlanda, salutand totodata eforturile de austeritate bugetara ale tarii.

Acordarea acestei transe, votata de Consiliul de administratie al FMI, ridica la 8,68 miliarde de euro sumele puse la dispozitia Dublinului, in cadrul unui imprumut de 22,5 miliarde de euro acordat de catre institutia financiara in decembrie 2010, a relatat sambata canalul international de televiziune France 24.

In pofida preocuparilor initiale in legatura cu dorinta Opozitiei irlandeze de a se plia recomandarilor FMI, aceasta s-a conformat insa dupa ce-a castigat alegerile legislative in februarie.

"Autoritatile irlandeze au continuat punerea in practica in mod hotarat a programului lor economic", a afirmat directorul general-adjunct al FMI, Naoyuki Shinohara, potrivit unui comunicat.

El a salutat eforturile de reechilibrare a bugetului confruntat cu un deficit nemaiintalnit de 32,4% in 2010 pentru a salva un sector bancar in deriva si de a-l aduce la 10,6% in 2011, potrivit ultimelor proiectii ale FMI, publicate in luna mai.

"Crearea unui puternic consens in jurul unui plan bugetar pe termen mediu in lunile care vor urma va intari increderea referitoare la viitorul succes al unei reechilibrari substantiale a finantelor publice si va reduce, pentru gospodarii si intreprinderi, incertitudinile legate de politicile fiscale si bugetare", a mai spus Shinohara.

Economia Republicii Irlanda a avut de suferit din cauza derutei marilor banci ale tarii ca urmare a pariurilor hazardate din domeniul imobiliar. Atacata pe pietele datoriei publice, tara a beneficiat de un plan de ajutor international de 85 miliarde de euro.

Pe 21 iulie, liderii tarilor din zona euro au anuntat ca reduc dobanda de referinta si maturitatea la imprumuturile acordate Dublinului, ceea ce FMI a estimat vineri ca fiind binevenit.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#imprumut FMI Irlanda , #FMI
Comentarii