FMI - venit, vazut, decis (Opinii)

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 23:09
7466 citiri
FMI - venit, vazut, decis (Opinii)
Foto: Romania Libera

Gestul sefului delegatiei FMI de alungare a presei in urma intrebarilor incomode ale deputatului Dan Radu Rusanu nu a fost doar o simpla impolitete, ci o masura discretionara. In primul rand, Erik de Vrijer era un oaspete, cu toata investitura sa oficiala.

Or, postura de diplomat, fie el si de finante, implica notiuni obligatorii din abecedarul bunelor maniere. Un musafir cu educatie slefuita nu-si poate permite sa impuna reguli in casa gazdei. Cu atat mai mult cand "socializeaza" pe o tema atat de serioasa cum este cea a banilor.

Nu exista indoiala ca trimisul Fondului cunoaste rolul presei, deoarece vine dintr-un stat in care democratia nu e un simplu moft facultativ. La o adica, misiunea jurnalistilor prezenti in sala era platita pentru a-si informa concetatenii.

Alaturi de care, prin impozite si taxe, alimenteaza bugetul Romaniei. De unde se intorc si la FMI transele cu spor de dobanda. Deci, problemele ii priveau pe toti romanii si era dreptul lor sa afle cum se solutioneaza.

Proba de imaginatie. Sa presupunem ca domnul de Vrijer ar fi ministru de Finante in tara sa, iar in cadrul unei conferinte de presa, ofuscat de cateva intrebari bine tintite, pertinente si acoperite de logica, le arata gazetarilor usa. A doua zi era facut praf de intreaga presa. I-ar mai fi ramas o singura mutare in plic: demisia.

Dupa cum se stie, FMI a fost insotit in Romania de echipe ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Ce victorii sa fi repurtat Guvernul Ponta dupa scutul antichestionar amplasat in calea ziaristilor? Pe scurt. Vom avea taxe sporite. O parte dintre angajatii companiilor de stat ar putea deveni "fericitii" posesori ai carnetelor cu viza lunara la Fortele de Munca.

De la 1 martie coplatim internarile. Luna februarie aduce majorari la impozitele locuintelor cu destinatie comerciala. Primariile cu datorii vor fi silite sa creasca in 2013 taxele locale cu 16%. Alimentele de baza nu se vor ieftini pentru ca FMI s-a opus reducerii TVA in cazul acestora.

Cetatenii romani cu credite nu vor scapa nici in acest an de clauzele abuzive impuse de banci la contractele de imprumut, fiindca acelasi FMI nu vrea sa strice echilibrul sistemului bancar. Mii de angajati de la CFR Marfa, Romgaz, Hidroelectrica, Tarom ar putea ramane fara loc de munca. Pana in luna mai, Guvernul trebuie sa vanda, sa privatizeze sau sa numeasca manageri privati.

Ar mai fi ceva. La una din intrevederile de negociere, seful FMI pentru Romania a spus apasat "trei, nu doua", aratand sugestiv degetele. Era vorba de lunile de prelungire a acordului. Chiar daca banii nu au fost folositi, statul roman a platit pentru ei anual un comision de angajament de 0,3% din suma totala, adica 10,8 milioane de euro.

Prelungirea cauzata de "ratarea unor tinte" ale Guvernului, cum declara Erik de Vrijer, inseamna tradus in bani un cost suplimentar de 2,7 milioane euro. Cuantumul total al comisioanelor s-a majorat astfel de la 21,6 milioane euro, la 24,3 milioane euro.

Acestea sunt in mare concluziile celor doua saptamani de vizita FMI la Bucuresti ca ultima misiune de evaluare a acordului preventiv de tip stand-by, valorand 3,6 miliarde euro. Fondurile pot fi accesate in caz de nevoie. Pana atunci, platim dobanzi.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Erik de Vrijer FMI, #delegatie FMI Romania, #FMI Bucuresti , #FMI