G20 ar trebui sa apere FMI de Europa - Financial Times

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 23:04
1013 citiri
G20 ar trebui sa apere FMI de Europa - Financial Times
Foto: Ziare.com

La intalnirea liderilor financiari ai G20, care are loc sambata si duminica, tarile europene ar putea presa Fondul Monetar International (FMI) sa-si mareasca rezervele, pentru a ajuta la combaterea crizei din zona euro.

Insa celelalte state din G20 ar trebui sa nu accepte aceasta cerere, pana cand statele din uniunea monetara nu vor da semne ca sunt capabile sa lucreze mai bine impreuna, noteaza Financial Times.

Bilantul de plati al Fondului este extrem de expus crizei din zona euro. Inainte ca statul elen sa primeasca al doilea plan de salvare, imprumuturile acordate Greciei, Irlandei si Portugaliei reprezentau aproape 60% din total.

Conform publicatiei citate, presiunea pusa pe FMI nu este total justificata, deoarece tarile europene au destule resurse financiare ca sa-si acopere cheltuielile. In plus, criza din zona euro are mai mult cauze socio-politice, in special legate de deciziile liderilor politici.

Europa vede atractiva finantarea de la FMI din patru motive. In primul rand, reprezinta o sursa de bani foarte ieftina, in special pentru tarile care nu isi iau bani de pe pietele private. In plus, poate ajuta la deblocarea altor forme de finantare publica si privata.

De asemenea, acordul de imprumut este insotit de un set de conditii impuse politicii interne. Nu in ultimul rand, FMI ofera asistenta tehnica, care poate sa imbunatateasca capacitatea tarii de a se imprumuta.

Insa UE nu ar trebui sa lase aceasta impresie de stabilitate si sa se bazeze atat de mult pe sprijinul FMI, ci sa inceapa sa ia deciziile necesare, chiar daca sunt unele foarte dificile.

De altfel, unele state, in special din America Latina, au impus masuri drastice de austeritate, pentru a-si revitaliza economia, iar FMI pare ca le favorizeaza pe cele din zona euro.

Din aceste motiv, G20 are o responsabilitate globala de a proteja Fondul Monetar International de posibilele prejudicii ale credibilitatii si legitimitatii sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#intalnire G20, #summit G20, #summit G20 FMI, #criza zona euro , #FMI