G8 o sprijina pe Christine Lagarde pentru sefia FMI

Luni, 30 Mai 2011, ora 12:05
1041 citiri
G8 o sprijina pe Christine Lagarde pentru sefia FMI
Foto: Daylife

Toti liderii tarilor din G8 (grupul celor mai dezvoltate opt state din lume) sustin candidatura ministrului de Finante francez, Christine Lagarde, pentru postul de director general al Fondului Monetar International, a declarat ministrul de Externe al Frantei, Alain Juppe.

"Intre cei opt sefi de stat si de guvern, plus presedintele Comisiei Europene si presedintele Consiliului European, a existat un consens pentru sustinerea lui Christine Lagarde", a spus Juppe, citat de Reuters.

Ministrul de Finante din Franta si-a anuntat candidatura, in mod oficial, pe 25 mai, insa asupra sa exista o investigatie legata de o intelegere legala in urma careia Bernard Tapie, un om de afaceri aliat al presedintelui francez Nicolas Sarkozy, a primit 285 de milioane de euro, in 2008.

Tapie, fost ministru de stanga, care a schimbat taberele pentru a-l sprijijni pe Sarkozy in 2007, acuzase banca detinuta de stat in acel moment, Credit Lyonnaise, de frauda deoarece pretul final al vanzarii actiunilor sale din compania Adidas, in 1993, ar fi fost mai mare decat i s-ar fi comunicat.

In 2006, un tribunal a decis impotriva lui Tapie, insa cazul era inca deschis in 2007, cand Sarkozy a devenit presedinte. Lagarde a luat decizia de a renunta la procesul juridic si a deferit problema unui consiliu de arbritaj, care i-a dat dreptate omului de afaceri.

Pozitia de director general al FMI este disponibila dupa arestarea lui Dominique Strauss-Kahn pentru tentativa de viol asupra unei cameriste a unui hotel din New York. In afara de Lagarde, mai exista doar un singur alt candidat, Agustin Carstens, guvernatorul bancii centrale mexicane.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Christine Lagarde, #director general FMI, #Fondul Monetar International, #Dominique Strauss Kahn , #FMI