Grecia spera ca masurile de austeritate sa asigure primirea unei noi transe FMI

Luni, 26 Iulie 2010, ora 23:53
958 citiri
Grecia spera ca masurile de austeritate sa asigure primirea unei noi transe FMI

Masurile de austeritate adoptate de Grecia pentru a primi o noua transa din pachetul de asistenta financiara sunt in grafic, a declarat, luni, ministrul elen de Finante, George Papaconstantinou, transmite UPI.

Un grup de experti ai Uniunii Europene si ai Fondului Monetar International a inceput luni discutiile cu responsabilii greci pentru a evalua aplicarea planului de redresare financiara a tarii, in vederea eliberarii, in septembrie, a unei noi transe de ajutor in valoare de noua miliarde de euro.

"Obiectivul nostru primordial este rezolvarea pe termen scurt si lung problema deficitului si a datoriei publice si asigurarea viabilitatii finantelor publice", a declarat, duminica, pentru o publicatie elena, reprezentantul Comisiei Europene, Servaas Deroose.

Aceasta vizita se inscrie in cadrul acordurilor incheiate intre guvern, UE si FMI, semnate in luna mai, prin care se acorda Greciei un imprumut de 110 miliarde de euro pe trei ani, in schimbul redresarii economice a tarii, care presupune reducerea deficitului public, de la aproape 14 la suta din PIB in 2009, la mai putin de trei la suta din PIB, in 2014.

Grecia, care trebuie sa-si reduca deficitul la 8,1 la suta din PIB in 2010, a primit deja 20 miliarde de euro (14,5 miliarde de dolari de la UE si 5,5 miliarde de la FMI) si va primi alte doua transe, de noua miliarde de euro fiecare (6,5 miliarde de la UE si 2,5 miliarde de la FMI), in septembrie si decembrie.

Guvernul elen ar putea vinde participatiile detinute la Hellenic Railways, precum si la Compania de furnizare a apei si Posta, sustin analistii. Compania nationala de cai ferate inregistreaza pierderi anuale de un miliard de euro (1,2 miliarde de dolari) si din acest motiv se va renunta la serviciile feroviare care inregistreaza cele mai mari pierderi, au anuntat luna trecuta autoritatile de la Atena. Totusi, oficialitatile elene nu au precizat data cand au fost programate vanzarile si cat de multi bani spera sa obtina.

Guvernul grec va demara un program de privatizare care nu va avea un impact prea mare asupra reducerii datoriei, dar va trimite un semnal ca este serios cu privire la reforma economica.

In conformitate cu planul de sprijin in valoare de 110 miliarde de euro convenit cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, Grecia s-a angajat sa puna la punct un plan de privatizare pana la finele acestui an si sa stranga cel putin un miliard de euro anual, incepand din 2011 si pana in 2013.

Analistii apreciaza ca strategia Greciei de a vinde imediat companiile care au pierderi este una rezonabila, fiind o decizie inteleapta sa mai astepte, in speranta ca pietele isi vor reveni, inainte de a scoate la vanzare activele mai profitabile.

Guvernul de la Atena detine active imobiliare importante, in special in sectorul turismului, insa vanzarea acestora ar putea fi inacceptabila din punct de vedere psihologic pentru populatia Greciei. O solutie ar putea fi inchirierea acestor active.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#George Papaconstantinou Grecia FMI, #Grecia imprumut transa FMI , #FMI