Guvernul iese la tabla cu masurile fiscale: Va primi nota de trecere?

Miercuri, 20 Mai 2015, ora 08:19
5737 citiri
Guvernul iese la tabla cu masurile fiscale: Va primi nota de trecere?
Foto: Twitter/IMF

Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) au venit in Romania, pentru a analiza masurile fiscale propuse de Guvern, dar si pentru a relua discutiile pe temele restante de la vizita precedenta.

Prezenta lor este discreta - nu dau declaratii inainte sau dupa intalniri. Insa nu trebuie sa ne lasam pacaliti de aparente. "Tace si face" ar fi zicala care s-ar potrivi situatiei.

In ultima misiune, din februarie 2015, FMI si CE si-au luat jucariile si au plecat fara sa isi dea OK-ul (sau declaratii de presa), asa ca acordul a ramas "suspendat". Punctele nevralgice au fost calendarul de liberalizare a gazelor, dar si situatia celor doua complexe energetice, Oltenia si Hunedoara.

O misiune FMI vine in inspectie pe Codul Fiscal

Intre timp, lucrurile au evoluat, asa ca Guvernul are ce pune pe masa negocierilor. Cu toate acestea, analistii ING Bank nu cred ca intalnirile vor reprezenta un succes 100%.

"Ne asteptam ca programul sa ramana deraiat la finalul misiunii, pe 26 mai. Desi FMI nu a mai aprobat o evaluare a Romaniei in board de mai bine de un an, acest aspect a parut sa aiba un impact neutru asupra pietelor, avand in vedere contextul monetar favorabil in Europa si corectiile deficitelor externe si fiscale in ultimii ani.

Totusi, planul Guvernului de a reduce taxele ar putea majora aceste dezechilibre (mai ales deficitul bugetar in 2016) si credem ca remarcile creditorilor pe tema inversarii consolidarii fiscale ar putea cantari negativ pentru pietele locale. Alte aspecte importante ar putea veni sub forma unui nou calendar de majorari de preturi ale energiei pentru populatie", se arata in analiza ING Bank remisa Ziare.com.

Ponta: Nu am semnat scrisoarea cu FMI. Vor cresterea pretului la gaze si restructurari

Codul Fiscal, sub lupa FMI si CE

Principala ingrijorare a creditorilor internationali o reprezinta modul in care va fi acoperita gaura la buget lasata de masurile de relaxare fiscala cuprinse in noul Cod Fiscal. Cel mai mare efect il va avea reducerea TVA de la 24 la 20%, despre care Francisco Barros-Castro, Country Desk pentru Romania in cadrul DG Afaceri Economice si Financiare a Comisiei Europene, a precizat: "ne-a ingrijorat reducerea TVA de catre Guvernul roman fara calcularea impactului bugetar".

"In prezent, obiectivul pe termen mediu (MTO) pentru Romania este un deficit structural de 1% din PIB, chiar in contextul unei cresteri economice puternice. Daca Romania face un deficit mai mare si cresterea economica incetineste, colectarea taxelor va fi redusa, vor fi mai putine dividende de la companiile de stat, mai putine incasari si mai multe cheltuieli la buget. Ca urmare, deficitul poate scapa de sub control. (...)

Reducerea TVA de la 24 la 20% trebuie discutata impreuna cu costurile de oportunitate care-i sunt asociate. Daca reduci TVA cu 4%, tai multe venituri. Daca vrei sa cresti salariile in domeniul bugetar sau sa sporesti finantarea domeniului sanatatii, educatiei sau armatei, nu ai bani", a precizat Francisco Barros-Castro, la conferinta de lansare a recomandarilor de tara ale CE pentru Romania.

De asemenea, Angela Filote, sefa Reprezentantei CE, a precizat ca isi mentine "o doza mare de precautie" in ceea ce priveste masurile fiscale anuntate de Guvern si a cerut luarea unor masuri compensatorii.

Reactia CE la masurile de relaxare fiscala promovate de Guvernul Ponta: Intelegem, dar...

Calendarul liberalizarii pretului la gaze

Premierul Victor Ponta nu a vrut sa semneze scrisoarea de intentie cu FMI, deoarece acestia propuneau continuarea calendarului de liberalizare, respectiv cresterea pretului la gaze pentru consumatorii casnici de la 53,3 lei/MWh la 62 lei/MWh, un pret pe care Guvernul il considera a fi nesustenabil.

Adevarul despre cresterea pretului la gaze: Motivele pentru scumpirile din ultima vreme Interviu

Autoritatile au analizat situatia, insa luna trecuta nu aveau o varianta finala a proiectului. Presedintele ANRE Niculae Havrilet a precizat, in aprilie, ca pretul gazelor pentru populatie va creste pana in 2018 cu circa 18%, etapizat, cu 5-6% pe an.

"Nu am terminat inca noul calendar de liberalizare convenit cu FMI, dar cam aici se va situa procentul de crestere. Romanii vor simti aceste majorari abia la iarna pentru ca vara consumul este redus", a spus acesta.

Situatia complexelor energetice

In februarie, Ponta a mai anuntat ca disensiuni au mai aparut si in legatura cu situatia complexelor energetice Oltenia si Hunedoara.

"Solicitarea (FMI si CE - n.red.) era a unor restructurari masive si radicale, care din punctul nostru de vedere nu salveaza aceasta industrie, ci ii trimit intr-o spirala in care in termeni de cativa ani va determina micsorarea acestui sector. Noi am spus ca suntem de acord cu masuri de eficientizare, dar nu suntem de acord cu masuri care sa conduca la disparitia acestui sector", a explicat atunci premierul.

Guvernul a luat masuri in acest sens. Astfel, a adoptat, saptamana trecuta, acordarea, printr-o ordonanta de urgenta, a unui ajutor de salvare a Complexului Energetic Hunedoara in limita a 160 de milioane de lei.

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a declarat ca acesta "presupune in primul rand un angajament luat la momentul notificarii Comisiei Europene, ca acest complex sa fie divizat in componentele mina si energie".

Tot o conditie pusa de Comisia Europeana este si rambursarea ajutorului de stat ilegal, care s-a dat in perioada 2009-2011 pentru complexul de la Hunedoara.

"Aceasta ordonanta deschide drumul pentru a oferi inca o gura de oxigen complexului, timp in care noi, la Ministerul Energiei, trebuie sa venim, eventual, cu o noua strategie, tinand cont si de interesul manifestat pe zona miniera de anumite companii si de alte evolutii si strategii", a spus Gerea.

Mastodont de miliarde din Romania, salvat de Guvern: Ajutor de 160 milioane de lei

Pe de alta parte, pe 7 mai, Guvernul a adoptat o hotarare in care se stipuleaza ca un numar de 2.133 de angajati, dintr-un total de 18.424, vor fi disponibilizati, incepand cu 1 iunie si pana la sfarsitul anului, de la Complexul Energetic Oltenia. Acestia vor primi plati compensatorii de 12,6 milioane de lei.

Un nou acord cu FMI?

Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si UE, din care nu intentioneaza sa acceseze fonduri. Dupa inchiderea acestuia, in toamna, autoritatile de la Bucuresti au de gand sa continue colaborarea cu FMI, insa intr-o noua varianta de acord.

Ce asteptari are Teodorovici de la discutiile cu FMI - cum obtinem un nou acord

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#FMI vizita Romania, #acord FMI Romania, #fmi discutii romania , #FMI