Guvernul si-a facut temele: Am incheiat cu bine acordul cu FMI, dar mai sunt riscuri

Joi, 27 Iunie 2013, ora 07:37
1381 citiri
Guvernul si-a facut temele: Am incheiat cu bine acordul cu FMI, dar mai sunt riscuri

Boardul Fondului Monetar International (FMI) a declarat incheierea cu succes a acordului Romaniei cu FMI, cel de al doilea de tip stand-by.

FMI a constatat indeplinirea tuturor tintelor importante, a actiunilor prealabile si a remarcat progresele stabilitatii macroecnomice si pe calea reformelor structurale, a declarat in noaptea de miercuri spre joi, la Bruxelles, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Este esential faptul ca s-a reusit reducerea arieratelor, o problema care dureaza de la primul acord cu FMI, din 2009. Tinta care trebuia atinsa era 300 de milioane de lei la nivelul autoritatilor locale, s-a atins 150 de milioane de lei, deci mult sub tinta.

De asemenea, la nivelul autoritatii centrale tinta era 20 de milioane, s-au facut 19, oricum foarte putin. Privatizarile Transgaz si CFR Marfa au fost realizate, iar consultantul pentru (Complexul Energetic) Oltenia a fost selectat. Acestea au fost actiunile prealabile si s-a constatat indeplinirea lor in totalitate.

In rest, marea majoritate a angajamentelor au fost realizate, dar acestea erau cele mai importante. Boardul a considerat deci, privind in ansamblu, ca Romania a facut mari progrese pe calea consolidarii fiscale, stabilitatii macroeconomice si a reformelor structurale", a declarat ministrul delegat Liviu Voinea, in marja Consiliului ECOFIN de la Bruxelles.

El a apreciat ca mai raman lucruri de facut care ar putea fi luate in considerare in cadrul unui nou acord, dar a subliniat ca este de remarcat faptul ca acesta a fost finalizat cu succes si ca toate angajamentele asumate de Romania au fost indeplinite.

"Este un semnal care vine intr-un moment foarte bun pe piata internationala, un moment in care era nevoie ca Romania sa primeasca un astfel de semnal pozitiv. Un acord, chiar daca el a fost prelungit cu trei luni, stiti ca trebuia sa se incheie in luna martie, s-a incheiat in luna iunie, dar in mod oficial s-a incheiat cu succes, este formularea FMI", a mai spus Liviu Voinea.

Ce riscuri mai exista

Pe de alta parte, directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik, considera ca Romania a incheiat cu succes cel de al doilea acord cu Fondul, dar cresterea este slaba si riscurile pentru economie inca exista, conform unui comunicat postat pe site-ul institutiei in noaptea de miercuri spre joi.

"Romania a incheiat cu succes cel de al doilea acord Stand-by cu Fondul. Economia s-a stabilizat. Inflatia de baza ramane scazuta, iar balantele fiscala si a contului curent sunt sustenabile. Totusi, cresterea este slaba si exista riscuri de regres. Reformele structurale sunt critice pentru realizarea potentialului de crestere al Romaniei si pentru crearea de locuri de munca, in timp ce continuarea disciplinei financiare este esentiala pentru ancorarea stabilitatii macroeconomice", a spus Nemat Shafik.

Oficialul FMI a precizat ca ajustarea fiscala semnficativa de dupa 2009 a permis Romaniei sa iasa in iunie din procedura de deficit excesiv a UE si a apreciat ca intentia guvernului de a reduce pe mai departe deficitul structural intr-un ritm moderat pentru a atinge obiectivul pe termen mediu este una potrivita.

Directorul adjunct al FMI a atras atentia ca reforma sectoarelor energiei si transporturilor, precum si a companiilor de stat nu a fost incheiata.

Aceasta a mai precizat ca politica monetara a Romaniei este una in general adecvata si a avertizat ca, desi sistemul bancar romanesc este unul bine capitalizat, este vulnerabil la socuri externe.

De ce avem nevoie de alt acord cu FMI

Ministrul delegat pentru Buget sustine ca pentru Romania este necesar un nou acord cu FMI, in principal pentru finalizarea reformelor structurale, "dar si in contextul relativ recent in care costurile de finantare au crescut pentru toate tarile, nu doar pentru Romania".

"Sigur noi nu avem o problema de finantare in acest moment, dar este bine pentru pietele internationale sa existe siguranta unui acord cu un partener international", a conchis ministrul.

Guvernul saluta decizia favorabila a FMI privind finalizarea cu succes a acordului, prin inchiderea evaluarilor 7 si 8, si apreciaza ca aceasta reflecta imbunatatirea situatiei macroeconomice a Romaniei si progresele realizate in directia reformelor structurale, se mentioneaza intr-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.

Incheierea cu succes a acordului cu FMI, la doar cateva zile dupa ce UE a abrogat procedura de deficit excesiv pentru Romania, reprezinta un semnal de incredere atat pentru pietele financiare internationale, cat si pentru investitorii straini, iar acest lucru se va reflecta in imbunatatirea climatului economic din tara noastra, se mai mentioneaza in comunicatul semnat de ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, si de ministrul pentru Buget, Liviu Voinea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#Guvern acord FMI Romania, #Voinea acord FMI Romania , #FMI