Hossu: Un nou imprumut FMI, foarte probabil, daca ramane Guvernul asta

Marti, 03 August 2010, ora 11:08
1103 citiri
Hossu: Un nou imprumut FMI, foarte probabil, daca ramane Guvernul asta

Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", sustine ca daca Guvernul Boc ramane in continuare in fruntea tarii probabilitatea ca Romania sa ceara un nou imprumut de la FMI este mare.

"Daca ramane Guvernul asta, un nou imprumut de la FMI este foarte probabil. Probabil ca se va face undeva la sfarsitul anului acesta si, intr-o forma sau alta, efectul benefic va fi pentru 2012, ca sa poata sa scape de alegeri", a declarat Hossu, intr-un interviu pentru Bloombiz.

Hossu spune ca patronatele si sindicatele au facut de-a lungul timpului multe propuneri de masuri de iesire din criza, insa Guvernul nu vede mai departe de interesele membrilor sai.

"Patronatele si sindicatele au propus o serie de masuri pentru depasirea crizei, dar interesul de a fura pe ultima suta de metri tot ce se poate face ca acest guvern sa le ignore. Probabil insa ca, la sfarsitul lui septembrie - inceputul lui octombrie, acest guvern va cadea", a mai spus Hossu.

Liderul sindical sustine ca FMI nu are ce sa faca bun pentru Romania, toate conditionarile nefacand decat sa inrautateasca situatia.

"Inca de anul trecut am fost impotriva acordului cu FMI. Desi in acordul cu FMI sunt prevazute modificari legate de Codul Muncii, flexibilitatea concedierilor si a salariilor, toate acestea nu au nimic de-a face cu echilibrul in structura bugetului.

Noi sustinem ca FMI si competentele sale erau pentru relansarea si sustinerea unui ritm de dezvoltare economica sustinuta. Conditionarile pe care ei le pun nu duc la un asemenea rezultat. Singurele 3 exemple pozitive sunt Polonia si alte doua state, care au primit ajutoare de la FMI neconditionat", a mai spus Hossu.

El nu crede insa ca Romania poate face pasul pe care l-au facut vecinii ungari si sa rupa acordul cu FMI, fiind o deosebire mare intre credibilitatea celor 2 guverne.

"Exista o mica deosebire intre Guvernul Romaniei si Guvernul Ungariei. Ma refer la credibilitatea celor doua. Din acest punct de vedere, stampila acordului cu FMI da o credibilitate unui guvern care nu a demonstrat foarte mare angajament si seriozitate in indeplinirea unor promisiuni pe care si le-a asumat. Astfel, acordul cu FMI are o parte pozitiva.

Ca si alti experti financiari, cei de la FMI au combatut asa-numita ideologie fixista a Guvernului nostru, care nu are nici o justificare in niciun sistem, pastrarea cotei unice in sistemul de salarizare, care nu face decat sa ii ajute pe cei cu venituri mari. Ideologia de cota unica care a fost benefica in 2005 nu mai este benefica in 2009-2010.

Cresterea TVA-ului nu face decat sa aiba pe de o parte un efect inflationist, pe de alta parte sa fie mult mai greu de suportat de sistemul economic si de majoritatea cetatenilor", a mai spus Hossu.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#romania imprumut FMI, #Bogdan Hossu FMI, #imprumut FMI Boc alegeri , #FMI
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Sigur ca sunt conditii dure domnule Bogdan Hossu, dar de unde iei matale bani ca sa platesti salarii, ajutoare de somaj, pensii cand ati fost TOTI impotriva legii salarizarii unitare care reducea salariile bugetarilor?