In Romania apune o era presarata cu esecuri lamentabile si constrangeri: Ne vom descurca mai bine singuri?

Joi, 22 Mai 2014, ora 07:50
6038 citiri
In Romania apune o era presarata cu esecuri lamentabile si constrangeri: Ne vom descurca mai bine singuri?

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a anuntat recent ca Romania nu va mai incheia un nou acord cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala dupa 2015, cand se incheie cel in vigoare. Analistii considera ca tara noastra se poate descurca si fara aceasta plasa de siguranta, insa nu trebuie sa existe derapaje grave.

"Criza s-a terminat, la acest moment nu mai trebuie acord. Acesta este cu siguranta ultimul acord cu FMI si Comisia Europeana", a spus Liviu Voinea.

Ministrul delegat a explicat care au fost imprumuturile realizate pana acum de Romania.

"A fost un acord de 20 de miliarde in 2009, s-au si luat banii; alt acord de 5 miliarde in 2011, nu s-au luat banii, ci a fost preventiv; alt acord in 2013 de 4 miliarde, FMI si Comisia Europeana, iarasi, nu se iau banii, dar e un acord preventiv, de stabilitate, asigura o ancora", a spus acesta.

Romania nu va mai incheia un acord nou cu FMI, dupa 2015 - anunta Liviu Voinea

Totusi, relatia cu creditorii internationali a determinat politicienii sa nu adopte reforme mai radicale.

"Acordurile cu FMI din istoria recenta (de la criza incoace) se diferentiaza de cele din trecutul mai indepartat si au creat un dublu hazard moral: au reprezentat o 'plasa de siguranta' atat pentru investitorii internationali si pentru reprezentantii lor de aici (bancile), cat si pentru politicienii romani.

Existenta acordului din 2009 a redus apetitul pentru reforma al Guvernului. In absenta lui, perspectivele unui colaps economic ar fi stimulat Guvernul sa intreprinda masuri mai serioase de reforma. Masurile de 'austeritate' intreprinse in primii ani ce au survenit crizei (taierea salariilor, cresterea TVA - n.red.) nu pot fi considerate reforme", sustine profesorul Bogdan Glavan, care preda economie la Universitatea Romano-Americana.

El a declarat pentru Ziare.com ca masurile luate de guverne in ultimii 5 ani si convenite cu FMI "au esuat lamentabil", enumerand proiecte precum privatizarile sau managementul privat al companiilor de stat.

"Este dovada faptului ca guvernele succesive nu au resimtit acordurile cu FMI ca pe o constrangere, ci ca pe o 'centura de siguranta'", a comentat Bogdan Glavan.

Insa Romania poate sa se descurce fara a avea un acord cu FMI, mai ales ca profesorul universitar considera ca cel incheiat in 2009 a fost "nociv pentru economie". Mai mult, investitorii nu vor ocoli tara noastra, daca economia isi accelereaza cresterea si daca ramane o lichiditate abundenta de pe piata globala.

"Din pacate, tocmai acordul cu FMI a impiedicat adoptarea unor reforme mai profunde. Desigur, aceasta nu inseamna ca absenta unui asemenea acord in viitor este de natura sa stimuleze luarea reformelor. Contextul este diferit. Consider ca incheierea sau absenta unui acord cu FMI are prea putina importanta din punctul de vedere al sanselor unei politici economice sanatoase. De fapt, acesta este si motivul (aproape declarat) pentru care ministrul Voinea a aratat dezinteresul Romaniei pentru FMI", ne-a mai spus profesorul universitar.

Aderarea la zona euro, viitorul mare proiect pentru Romania?

Liviu Voinea a mai transmis ca anuntul Guvernului conform caruia tara noastra va adopta moneda euro din 2019 garanteaza aderarea Romaniei la principiile si politica occidentale.

Romania ar trebui sa amane adoptarea euro - EIU

Intrebat ce parere are despre planul Executivului, Bogdan Glavan sustine ca este un scenariu probabil, insa concretizarea lui depinde mai mult de comunitatea europeana decat de Bucuresti.

"Este posibil. Am insa convingerea ca aderarea la euro, daca va deveni un obiectiv, va fi fost deja aranjata si planificata intre statul roman si reprezentantii UE. Cu alte cuvinte, vom adera la euro doar fiindca exista acest interes din partea UE. Nu putem vorbi despre o tinta pe care si-o propune guvernul nostru, despre o 'initiativa romaneasca' in acest sens, ci mai degraba despre o 'chemare europeana'.

Astfel, obiectivul aderarii la euro poate impune un cod de conduita guvernelor de la Bucuresti. Cred ca este important sa mentionez ca, daca ar fi vorba de o initiativa romaneasca, aceasta ar putea fi realizata practic peste noapte, prin legalizarea circulatiei euro pe teritoriul Romaniei, ca mijloc de plata in toate operatiunile civile si comerciale", a transmis Bogdan Glavan.

Avertisment: In ce conditii Romania se poate intoarce cu coada intre picioare la FMI

Raspunsul investitorilor la renuntarea acordului cu FMI va depinde doar de modul in care tara noastra isi poate mentine ordinea in sistemul fiscal, comenteaza Andrew MacDowall, analist specializat in piete emergente si redactor la publicatia Financial Times, pentru Ziare.com.

"Daca Romania poate demonstra ca va mentine si chiar va extinde rigoarea fiscala, privatizarile companiilor de stat si reformele, atunci se poate descurca si fara sprijinul FMI, la fel ca alte state. In caz contrar, ea va pierde beneficiile obtinute cu greu in ultimii ani, recunoscute de investitori si de agentia Standard&Poor's, care a scos Romania din 'junk' dupa 6 ani", a punctat Andrew MacDowall.

Dupa sase ani, Standard & Poor's scoate Romania din "junk"

Analistul a dat exemplu Bulgaria, care a mizat pe politici fiscale stricte inca din 1997 si care nu a incheiat vreun acord cu Fondul.

"Inteleg ca domnul Voinea este in favoarea independentei economice a Romaniei si este cumva sceptic in ceea ce priveste privatizarile", a subliniat Andrew MacDowall, care aminteste ca tara noastra a incheiat in ultima perioada doar acorduri de tip stand-by, din care nu a tras niciun ban, si ca a inregistrat o robusta crestere economica (3,8% in primul trimestru din 2014, cea mai mare din UE).

Romania, cea mai mare crestere economica din UE

"Mentionez inca o data, daca terminarea relatiilor cu Fondul va conduce la derapaje si la cresterea deficitului, atunci Romania se va intoarce la usa FMI data viitoare cand economia globala va incasa o lovitura serioasa", a avertizat analistul.

Intrebat daca aderarea la zona euro in 2019 poate deveni o tinta viabila pentru Romania, el a precizat ca acest lucru depinde de ciclul electoral.

"Domnul Voinea si colegii sai tintesc sa impuna un echilibru intre pietele internationale, care sunt in prezent in favoarea Romaniei, si mentinerea sprijinului popular intr-un mediu politic tot mai acerb", a incheiat analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#Romania acord FMI, #Romania bani FMI, #romania fmi , #FMI
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Oare, cam cum reacționează și ce-ar putea face un bancher căruia îi
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4