Ziare.com

John Lipsky: Romania trebuie sa faca eforturi pentru un deficit de 3 la suta

de Teodora Bodeanu
Marti, 28 Iunie 2011, ora 10:38

   

John Lipsky: Romania trebuie sa faca eforturi pentru un deficit de 3 la suta
Romania trebuie sa faca eforturi suplimentare pentru a atinge tinta de deficit bugetar de 3 la suta din produsul intern brut in 2012, a declarat directorul general interimar al Fondului Monetar International, John Lipsky.

"Reformele fiscale si structurale dificile implementate au ajutat la restaurarea increderii si stabilitatii, iar economia a inceput sa-si revina dupa recesiunea adanca din 2009 - 2010. Eforturi in plus sunt acum necesare pentru implementarea unor reforme structurale si mai adanci in sectorul companiilor de stat, pentru a asigura cresterea economica si a imbunatati oportunitatile pentru investitii", a declarat Lipsky, se arata intr-un comunicat al FMI.

Potrivit spuselor sale, ar fi nevoie de un progres intr-un ritm mai alert pentru a imbunatati cheltuielile de capital si absorbtia fondurilor UE, rezolvarea problemei arieratelor si imbunatatirea administratiei fiscale.

"O implementre rapida a planurilor de reforma pentru companiile de stat cheie - inclusiv acordarea unui rol mai important pentru sectorul privat, reglementari mai severe si stabilirea preturilor in functie de piata - vor fi esentiale pentru imbunatatirea eficientei economice si crestere", a adaugat Lipsky.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Seful interimar al FMI a atras atentia asupra faptului ca presiunile inflationiste au fost mai puternice decat se anticipa, din cauza socurilor preturilor la alimente si combustibili.

Pe de alta parte, el a precizat ca sistemul bancar ramane lichid si bine capitalizat si ca autoritatile au monitorizat atent riscurile din partea subsidiarelor mici si medii ale bancilor din periferia zonei euro.

Luni, FMI a aprobat prima evaluarea a acordului de precautie cu Romania, ceea ce permite eliberarea unei transe de aproximativ 481 de milioane de euro. Autoritatile romane au decis sa nu traga acesti bani, avand in vedere caracterul de precautie al acordului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 651 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Se pare ca nimeni nu i-a spus dlui Lipsky

ca in 2012 in Romania vor avea loc alegeri.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor