Listarea companiilor de stat la Bursa ar inlocui un nou acord cu FMI

Joi, 30 Septembrie 2010, ora 15:26
1359 citiri
Listarea companiilor de stat la Bursa ar inlocui un nou acord cu FMI
Foto: Arhiva

Statul ar putea sa isi acopere gaurile din buget si sa evite un nou imprumut de la FMI prin vanzarea pe Bursa a unor pachete semnificative de actiuni la companiile pe care le mai are in portofoliu.

Acest lucru a fost facut deja cu succes de Brazilia, listarea gigantului petrolier Petrobras dovedind ca o oferta publica poate aduce pe langa bani la buget si o apreciere a cursului de schimb, scrie Ziarul Financiar.

De asemenea, Polonia a vandut actiuni de cateva miliarde de euro si nu a avut nevoie nici de imprumut de la FMI, iar deprecierea zlotului a fost mai mica decat cea a leului.

"E clar ca e mai bine sa privatizezi pe Bursa decat sa iei bani de la FMI, dar statul trebuie sa-si restructureze si cheltuielile. Orice ban din privatizari care nu e cheltuit pentru scoli, sanatate, drumuri si siguranta este irosit. Este ca si cum ti-ai vinde casa ca sa cumperi mancare", a declarat Florin Ilie, directorul departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank.

Ministerul Economiei a promis deja ca va vinde pe Bursa circa 10% din Petrom si cate 15% din Romgaz, Transgaz si Transelectrica, dar nu a demarat nici macar procedura de selectie a intermediarului. Din aceste oferte, statul roman ar putea castiga aproape un miliard de euro.

CEC-ul, Posta, Hidroelectrica sau aeroporturile ar putea si ele sa strarneasca interesul investitorilor straini si ar putea aduce miliarde de euro. Mai mult, listarea marilor companii locale poate indrepta atentia investitorilor straini spre piata romaneasca, contribuind astfel la un flux stabil de investitii de capital pe viitor.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#listare Bursa companii stat, #companii stat Bursa investitori, #companii stat Bursa FMI , #FMI
Comentarii
Poza yahoo.europe
yahoo.europe
rank 1
Ce propune Ziarul Financiar ? Statul sa vanda tot ce mai controleaza si inca mai aduce venituri in buget dupa care se poate desfiinta linistit ?!