Mai avem nevoie de acord cu FMI? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 17 Iunie 2014, ora 11:59
5274 citiri
Mai avem nevoie de acord cu FMI? Dezbatere Ziare.com

Soarta acordului Romaniei cu FMI este incerta. Delegatia Fondului a plecat de la Bucuresti fara sa fi facut o evaluare a indeplinirii intelegerii, evaluare amanata pentru luna noiembrie.

Guvernul si reprezentantii FMI nu au reusit sa cada de acord asupra reducerii CAS, amanata de Executiv pentru 1 octombrie, desi FMI considera ca masura nu este sustenabila.

Romania are in derulare cu FMI si Uniunea Europeana un acord in valoare de 4 miliarde de euro, din care nu a accesat deocamdata niciun ban. Scopul acordului este de a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Dupa plecarea delegatiei FMI, premierul a declarat intr-un interviu acordat Bloomberg ca Romania nu va avea nevoie sa reinnoiasca anul viitor acordul cu Fondul Monetar International.

Analistul economic Constantin Rudnitchi apreciaza ca Romania are nevoie in continuare de acord cu FMI, din trei motive: "Daca ma uit la guvernarile care nu au avut acord cu FMI, vad ca si in perioadele de boom economic au fost mari disfunctionalitati in privinta cresterii cheltuielilor bugetare. Orice guvern este tentat sa risipeasca banii de la buget, iar acordul cu FMI tine partial sub control acest risc.

E adevarat ca exista tratatul fiscal cu CE, ca Romania intra sub incidenta asa numitului semestru european, unde se fac evaluari ale bugetului si prognozelor economice de catre CE, insa tratatul fiscal fixeaza deficitul bugetar si cativa parametri macroeconomici mari, dar nu face si analiza in profunzime a zonei bugetare pe care incearca sa o faca FMI."

Un al doilea argument pentru care acordul cu FMI este necesar, in opinia lui Constatin Rudnitchi, tine de restructurarea companiilor de stat: "Avem programul de management profesionist, avem un program de eficientizare, de privatizare a companiilor de stat, lucruri care in acordurile cu CE apar intr-o zona secundara sau deloc. Directivele europene se refera la piete si nu la companii.

In al treilea rand, avem niste reforme deja incepute, de exemplu restructurarea ANAF, liberalizarea tarifelor gazelor naturale, restructurarea sistemului medical. Ele erau prevazute in vechiul acord, nu au fost finalizate si au fost preluate de noul acord. Avem o continuitate pe care guvernarile succesive din Romania nu si-o asuma nici macar in chestiunile esentiale."

Otilia Nutu, analist EFOR, nu vede consecinte pozitive din ruperea acordului cu FMI. "Acordul e unul din putinele mecanisme prin care s-au evitat in ultimii ani derapaje majore si s-au corectat cat de cat dezechilibre macro. Pe partea de conditionalitati structurale, FMI a reusit sa limiteze posibilitatile de a fura in continuare din energie, de exemplu. Toata lumea trebuie sa tranzactioneze energia electrica prin bursa si nu se mai poate vinde direct baietilor destepti fara sa stie cantitatile si preturile.

Fiecare scrisoare de intentie si negociere a fost o inclestare pe viata si pe moarte intre FMI si niste 'hotomani' pe care FMI incerca sa-i mai opreasca un pic. De data aceasta, in opinia mea, 'hotomanii' au intins atat de tare coarda, ca FMI n-a mai putut sa accepte. Cred ca au fost prea multe: inlocuirea ilegala a conducerii companiilor din Transporturi, amanarea liberalizarii pietei gazelor pentru consumatorii industriali care trebuia facuta in iulie, pachetele de ajutoare date acelorasi eterni baieti destepti care blocheaza de un deceniu reforma in energie si, bomboana de pe tort, chestiunea CAS.

Sistemul de pensii e in faliment din 2008, reducerea CAS adanceste deficitul si nu poate fi acoperit decat anul asta din veniturile din taxa pe stalp. De la anul vom avea insa o problema majora de echilibru bugetar", spune Otilia Nutu.

Avocatul specializat in taxe Gabriel Biris apreciaza ca problema acordului cu FMI trebuie privita intr-un context mai larg: "Probabil ca, din punct de vedere strict financiar, am putea spune ca Romania nu ar avea nevoie de un acord cu FMI. Avem un deficit relativ scazut si relativ usor de finantat. Deci de ce am avea nevoie de constrangerile inerente unui acord cu FMI?

Foarte simplu, pentru ca este nevoie de o frana, de constrangeri, ca sa evitam derapaje populiste, asa cum am avut pe vremea Guvernului Tariceanu, sustinut de PSD, care ar putea pune Romania in genunchi. Mai ales ca, intr-un mod iresponsabil, politicienii nostri au avut grija sa scurteze foarte mult ciclurile electorale. Alegeri in 2012, in 2014, in 2016, in 2019, 2020. Ciclurile electorale au devenit prea scurte si deci riscurile de derapaj prea mari, mai ales in conditiile deprofesionalizarii prin politizare excesiva a institutiilor publice."

Profesorul Mircea Cosea apreciaza ca "Romania nu mai are nevoie de acord cu FMI din punctul de vedere al sustenabilitatii echilibrului macroeconomic, dar o anumita colaborare in termeni de intelegere pe principiile mari ar intari imaginea Romaniei si ar da speranta investitorilor straini ca lucrurile merg bine".

Dar pentru ca acest lucru sa fie posibil este necesar ca incetarea acordului sa fie consecinta unei analize care sa arate ca Romania este o tara matura din punctul de vedere al relatiilor financiare si ca isi poate reglementa singura in mod corect raporturile macroeconomice. In niciun caz nu trebuie ca ruperea acordului sa fie consecinta unui incident precum cel legat de reducerea CAS.

"Acest incident arata ca lucrurile nu prea merg bine si ca, in pofida unei analize defavorabile a FMI, Guvernul a pus pe primul plan interesele politice si nu pe cele economice.

Acest incident arata ca Guvernul are masuri curajoase, independente, dar nesustenabile economic. Apare clar ca Guvernul a preferat sa riste si sa isi ia o responsabilitate pentru care inca nu are mijloace, cu pretul interuperii relatiilor cu FMI, din motive politice si electorale", spune profesorul Mircea Cosea.

Ziare.com te invita la dezbatere: Mai are Romania nevoie de acord cu FMI? Economia are nevoie de mai multa libertate sau, dimpotriva, de exigentele impuse de FMI? Este acordul cu FMI un jug sau o centura de siguranta impotriva exceselor?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#FMI acord Romania , #FMI