Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

MFP: Scrisoarea catre FMI nu vizeaza taxele pentru PFA si drepturi de autor

Joi, 08 August 2013, ora 22:10
1005 citiri
MFP: Scrisoarea catre FMI nu vizeaza taxele pentru PFA si drepturi de autor
Foto: Arhiva

Continutul noii scrisori de intentie cu Fondul Monetar International (FMI) vizeaza asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile si continuarea cresterii economice.

Scopul incheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite, precizeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP), intr-un comunicat remis joi.

Potrivit MFP, finalizarea negocierilor cu partenerii internationali (Comisia Europeana, FMI, Banca Mondiala) si intocmirea proiectului scrisorii de intentie si a celui privind memorandumul de politici economice si financiare reprezinta un succes al Romaniei pe linia mentinerii increderii mediilor financiare internationale si a investitorilor straini in politicile macroeconomice ale Guvernului.

"Proiectele scrisorii de intentie si, respectiv, ale memorandului nu sunt inca documente publice. In consecinta, materialele pe aceasta tema care se vehiculeaza in presa nu provin din surse oficiale si nu pot fi confirmate inainte de aprobarea lor de catre autoritatile romane, board-ul FMI, respectiv consiliul ECOFIN al Uniunii Europene.

Ministerul Finantelor: Acordul cu FMI nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite

Suntem in masura sa infirmam insa existenta unor masuri concrete prin care ar creste fiscalitatea pentru PFA-uri si drepturi de autor sau cresterea contributiilor de asigurari de sanatate pentru persoanele cu venituri mari care au in intretinere membri ai familiei care nu contribuie la sistemul de asigurari de sanatate, asa cum s-a vehiculat recent in mass-media. Guvernul isi propune in schimb identificarea unor solutii in scopul reducerii poverii impozitarii muncii", mentioneaza MFP.

De asemenea, Ministerul Finantelor Publice precizeaza ca obiectivul principal al noului program este asigurarea fundamentelor cresterii economice sanatoase prin prioritizarea investitiilor publice prin stabilirea unor criterii clare si a unei liste de investitii prioritare pana la mijlocul lunii septembrie, care va fi luata in calcul la elaborarea proiectului de buget pe anul 2014 si prin majorarea plafonului garantiilor de stat de la o medie anuala de circa 2,5 miliarde de lei in ultimii 4 ani la 8 miliarde de lei anual.

Nu in ultimul rand, MFP are in vedere majorarea plafonului net al imprumuturilor pentru atragerea fondurilor europene ce pot fi acordate din trezoreria statului de la 1 miliard prevazut pentru finele trimestrului trei anul curent la 3 miliarde lei la finele acestui an, reforme structurale pentru continuarea procesului de listare sau privatizare a unor companii din domeniul energetic, precum Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Romgaz, dar si imbunatatirea performantelor agentilor economici cu capital de stat.

Ministerul Finantelor sustine ca aspectele negociate vor contribui la cresterea nivelului de trai al populatiei printr-o serie de masuri cum ar fi: reducerea TVA-ului la paine si pe lantul de productie, cresterea venitului minim garantat, cresterea alocatiilor pentru familii si a ajutoarelor pentru incalzire.

Masurile convenite cu institutiile financiare internationale au la baza continuarea consolidarii fiscale si a stabilitatii macroeconomice prin mentinerea unor nivele ale datoriei publice si, respectiv, deficitelor bugetare ce pot fi finantate la costuri reduse, se mai spune in comunicat.

Reprezentantii MFP mai precizeaza, inca o data, ca scopul incheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe si impozite.

"Continutul noii scrisori de intentie cu FMI vizeaza asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile si continuarea cresterii economice, fiind prevazute masuri necesare realizarii reformelor din domenii precum: sanatatea, transporturile, sectorul energetic, absorbtia fondurilor UE, continuarea restructurarii companiilor de stat etc", se mai arata in document.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
YouTube își continuă campania împotriva extensiilor de tip Adblock. Ce măsură a luat compania
Google a anunțat recent o actualizare a termenilor de utilizare pentru platforma YouTube, care interzice explicit folosirea aplicațiilor terțe ce facilitează blocarea reclamelor. Această...
#scrisoare FMI taxe impozite, #MFP scrisoare intentie FMI, #fiscalitate PFA drepturi autor , #FMI