Misiunea FMI a inceput marti a treia evaluare a acordului preventiv cu Romania

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 23:08
799 citiri
Misiunea FMI a inceput marti a treia evaluare a acordului preventiv cu Romania
Foto:Romania Libera

Misiunea Fondului Monetar International (FMI) a inceput marti a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania.

Una dintre principalele teme de discutie va fi revizuirea prognozei de crestere economica pentru anul 2012, sub nivelul de 3,5% avut in vedere initial, si modul in care va influenta acest lucru proiectul de buget pe 2012.

Pe de alta parte, performantele in privinta inflatiei au depasit orice asteptari. Expertii FMI vor insa sa analizeze daca scaderea inflatiei este una temporara, pe fondul productiei agricole foarte bune, sau una de durata. In cazul in care trendul inflatiei este unul temporar, FMI va recomanda in continuare vigilenta in privinta politicii monetare.

Realizarile autoritatilor romane in privinta bugetului pe 2011 sunt mai bune decat era programat si nu vor fi probleme cu tinta de deficit, insa pentru 2012 va trebui definita o tinta de deficit calculata dupa metodologia cash, care sa permita incadrarea in tinta de deficit sub 3% din PIB, calculata dupa metodologia ESA a UE.

Alte subiecte pe agenda discutiilor se refera la reformele in domeniul sanatatii si guvernanta companiilor de stat, in special in domeniul energiei si transporturilor.

O alta tema de discutie va fi vanzarea unor pachete minoritare de actiuni la companiile de stat. FMI admite ca, pentru acest proces, conditiile de piata s-au inrautatit, dar sustine ca acest tip de privatizare terbuie sa continue, iar guvernul trebuie sa ia in calcul vanzarea unor pachete majoritare de actiuni, pentru a atrage investitori interesati.

In ceea ce priveste eventualele cresteri salariale sau reduceri de taxe in 2012, FMI va lasa la latitudinea autoritatilor modul cum vor fi cheltuite resursele bugetului - pe investitii, pe reducerea CAS sau pe majorari de salarii si pensii.

In opinia FMI, spatiul bugetar pentru masuri de cresteri salariale sau reduceri de taxe este foarte limitat. Institutia financiara internationala apreciaza insa ca o absorbtie mai ridicata a fondurilor europene pentru investitii publice ar putea genera spatiul fiscal necesar.

Misiunea comuna a reprezentantilor FMI, Bancii Mondiale si Uniunii Europene se va afla la Bucuresti pana in 7 noiembrie.

Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#misiune FMI Romania, #FMI evaluare Romania , #FMI