Negocieri cu FMI, pe fondul motiunii de cenzura

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 20:30
3879 citiri
Negocieri cu FMI, pe fondul motiunii de cenzura
Foto: Arhiva

A sasea misiune a Fondului Monetar International si-a inceput discutiile cu Guvernul Romaniei miercuri, in timp ce, in Parlament, era prezentata motiunea de cenzura ce ar putea duce la caderea actualei guvernari.

Dupa cea mai importanta intalnire a delegatiei FMI de miercuri, cea cu reprezentantii Bancii Nationale, Jeffrey Franks, seful misiunii in Romania a Fondului, a precizat ca orice modificare a actualui acord va trebui sa se incadreze in deficitul bugetar deja stabilit pentru 2011 respectiv minus 4,4%.

"Am avut discutii foarte bune cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu", a mai declarat Jeffrey Franks la iesirea de la convorbirile purtate la Banca Centrala.

In timpul misiunii, care se va incheia pe 1 noiembrie, delegatia FMI va evalua respectarea conditiilor impuse pentru acordarea transelor din imprumutul de 20 de miliarde de euro din partea institutiei financiare, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.

De asemenea, Guvernul va negocia un posibil acord viitor, de precautie, ce va presupune existenta unei linii de credit, pe care Romania o va putea accesa in cazul unei prabusiri economice neasteptate.

Ziare.com ti-a prezentat, minut cu minut, discutiile reprezentantilor Fondului Monetar in Romania

19:25 Orice modificare survenita va trebui sa se incadreze in deficitul bugetar deja stabilit pentru 2011 respectiv minus 4,4%, a declarat, miercuri, seful misiunii pentru Romania a Fondului Monetar International, Jeffrey Franks, potrivit Agerpres.

Declaratia a fost facuta in contextul in care Parlamentul a aprobat scaderea TVA pentru alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor pana la 2.000 de lei.

18:33 Dupa intalnirea dintre reprezentantii misiunii de evaluare a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale si secretarul de stat din MFP, Bogdan Dragoi, MF a dat publicitatii un comunicat in care se afirma: "Discutiile tehnice au vizat evaluarea stadiului de indeplinire a conditionalitatilor si a masurilor agreate in cadrul programului de asistenta financiara externa pe care Romania l-a incheiat cu aceste institutii, precum si strategia de finantare pe termen mediu".

18:00 Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, va avea joi, de la ora 16.00, o intrevedere oficiala cu seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, anunta MF.

17:35 Delegatii FMI au parasit sediul Bancii Centrale a Romaniei, in urma unor discutii cu Nicolae Cinteaza si Mugur Isarescu.

16.30 FMI a agreat cu autoritatile romane bugetul pentru 2011, a declarat seful misiunii FMI in Romania, inainte de a intra in sediul BNR.

Franks a fost escortat de jandarmi pana in la intrarea in Banca Nationala, iar accesul presei a fost restrictionat de Jandarmerie.

14.00 Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, crede ca Romania nu mai are nevoie de bani de la FMI, deoarece acestia s-ar duce tot in conturile BNR, care are rezervele cele mai mari din istorie.

In schimb, Romania are nevoie de un tip de acord de precautie, pentru a asigura doua lucruri. Primul este respectarea unor criterii de performanta, lucru pe care Romania nu l-ar putea face singura, iar al doilea o credibilitate sporita pe pietele externe. Al doilea lucru este extrem de important, deoarece Guvernul va trebui sa imprumute bani de pe pietele externe, pentru a-si finanta deficitul bugetar si a-si plati datoriile.

Vasilescu: Romania nu mai are nevoie de bani de la FMI

13:35 - Senatorul PNL Varujan Vosganian considera ca este "cel putin straniu" faptul ca vizita FMI are loc in timpul dezbaterii pe tema motiunii de cenzura, sugerand faptul ca FMI "da ca sigur insuccesul acestia".

"In mod normal, FMI ar fi trebuit sa vina in Romania ori in septembrie, pentru a-si da girul pe proiectul de buget si acesta sa fie depus la timp in Parlament, adica pana in 15 octombrie ori sa-si amane vizita pentru noiembrie, dupa ce ne-am fi dumirit in legatura cu rezultatul motiunii de cenzura", a spus Vosganian, pe blogul sau.

13:10 - Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a declarat ca, in timpul acestei misiuni, se vor identifica principalele sectoare care vor face parte din viitorul acord.

"Viitorul acord va fi negociat la inceputul anului viitor. Pana in momentul de fata, cred ca avem in vedere un acord precautionary stand by. Nu am discutat suma, cand vom finaliza discutiile vom stii si suma", a spus Tanasescu.

12:45 - Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat ca, in prima intalnire cu delegatii FMI, abordarea a fost "strict tehnica", urmand ca, in urmatoarele saptamani sa vina cu forma finala a legii salarizarii.

Botis a adaugat ca se poate respecta termenul limita pentru adoptarea legii salarizarii unitare, adica pana la sfarsitul lunii octombrie, avand in vedere ca, saptamana viitoare, Guvernul isi va asuma raspunderea si asupra acestei legi.

12:32 - Delegatii misiunii FMI au ajuns la Banca Nationala a Romaniei, unde vor discuta, cel mai probabil, posibilitatea unui nou acord de precautie.

De asemenea, reprezentantii FMI vor discuta cu Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, despre mai multe aspecte din Ordonanta 50, ce prevede eliminarea comisioanelor abuzive aplicate de banci. La ora 16.00, delegatii FMI se vor intalni cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

12:25 - Gheorghe Ialomitianu a declarat ca este de preferat un acord viitor cu FMI. "A fost un lucru bun acordul cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, pentru ca ni s-a oferit mai multa credibilitate pe piata internationala", a spus ministrul Finantelor Publice.

De asemenea, Ialomitianu a adaugat ca va explica delegatilor FMI faptul ca votarea unei taxe pe valoarea adaugata de 5 la suta pentru alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei a fost o greseala tehnica.

12:20 - Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca primul lucru pe ordinea de lucru in cadrul discutiilor cu FMI este analizarea activitatii desfasurate pana acum si respectarea tintelor, urmand ca, in urmatoarele zile, sa se discute perspectivele pentru 2011.

"Atata timp cat n-au inceput discutiile nu putem sa ne pronuntam asupra unui lucru sau altul. Trebuie sa imbunatatim colectarea, trebuie sa dam mai multi bani pentru investitii. Avem o problema cu atragerea fondurilor europene. Trebuie sa discutam si cu BNR", a declarat Ialomitianu.

12:00 - Delegatii FMI se vor intalni cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice la ora 14.00.

11:55 - Cresterea salariului minim de la 600 la 700 de lei ar putea descuraja angajarile, este de parere Jeffrey Franks.

"Cresterea salariului minim ar putea descuraja angajarile si trebuie sa fii foarte precaut daca iei o astfel de decizie", a spus Franks, dupa intalnirea cu ministrul Muncii, Ioan Botis.

11:30 - Seful misiunii FMI a declarat ca legea salarizarii unice are limite stricte privind acordarile bonusurilor, un lucru care a fost discutat si in timpul intalnirii cu ministrul Muncii.

11:15 - Jeffrey Franks a incheiat discutiile purtate cu ministrul Muncii. Potrivit spuselor sale, la iesirea din minister, cele doua parti au vorbit despre reforme si previziuni economice, insa este prea devreme pentru a trage concluzii si vor fi date mai multe detalii la sfarsitul misiunii de evaluare.

09:30 - Franks a precizat ca sunt intarzieri in ceea ce priveste legea salarizarii unitare si cea a pensiilor, dar a aratat ca spera ca acestea sa fie recuperate.

FMI: Plata stimulentelor trebuie limitata doar la cei care colecteaza taxe

09.20 - Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat miercuri, la intrarea in sediul Ministerului Muncii, acolo unde va purta discutii cu reprezentantii acestei institutii, ca trebuie evaluata o eventuala majorare a salariului minim, deoarece ar putea avea efecte daunatoare pentru economie.

Ce se va discuta in timpul misiunii FMI?

Pentru a indeplini conditiile impuse de FMI, Romania ar trebui sa aiba un deficit bugetar de 6,8 la suta din produsul intern brut, in acest an. Potrivit Ministerului Finantelor Publice, in primele opt luni din acest an, deficitul bugetar era de 4,09 la suta din PIB, adica de 20,9 miliarde de lei.

De asemenea, in cursul lunii august, ritmul de crestere a acestuia s-a redus la 0,2 la suta din PIB, fata de 0,3 la suta, cat s-a inregistrat in iunie, si 0,4%, in iulie.

O alta conditie este o rata a inflatiei de 3,5 la suta, in acest an, si de 3 la suta, in 2011. Insa, in luna septembrie, rata inflatiei se ridica la 7,77 la suta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

In timpul misiunii FMI, Guvernul le va prezenta delegatilor institutiei si proiectul de buget pentru anul viitor.

Potrivit unui document obtinut de Mediafax, proiectul de lege pentru bugetul din 2011 se bazeaza pe o usoara scadere a ratei somajului, de 8 la suta, fata de 8,5 la suta, cat este estimarea pentru acest an.

De asemenea, bugetul are la baza o crestere economica de 1,5 la suta, venituri de 176,35 de miliarde de lei si cheltuieli bugetare de 200,31 de miliarde de lei, astfel incat deficitul bugetar sa reprezinte 4,4 la suta din PIB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#misiune FMI Romania, #Jeffrey Franks FMI, #negocieri FMI, #acord FMI , #FMI