Negocierile cu FMI, in impas: Este posibila suspendarea acordului - surse

Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 15:09
3977 citiri
Negocierile cu FMI, in impas: Este posibila suspendarea acordului - surse

Negocierile dintre reprezentantii Guvernului si delegatia FMI par sa se fi impotmolit, cu doar o zi inainte ca reprezentantii Fondului sa isi incheie vizita in Romania, pana in punctul in care continuarea acordului nu mai reprezinta o certitudine.

Marul discordiei pare sa fie, potrivit unor surse citate de Gandul, modificarea Ordonantei 50/2010, cea referitoare la creditele populatiei.

Atat Guvernul, cat si partidele din Coalitie au o pozitie inflexibila fata de modificarea susbstantiala a OUG 50 privind creditele populatiei prin neaplicarea prevederilor la creditele in derulare. Autoritatile considera ca este anormal ca FMI sa vina in Romania si sa sustina exclusiv pozitia bancilor, insa nu vor sa cedeze de data aceasta: "FMI a cerut chiar arogarea OUG 50", au spus sursele citate de Gandul.

Presedintele Traian Basescu se va intalni duminica seara, cu reprezentantii FMI, insa nu se stie tema discutiei.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, a declarat pentru sursa citata ca ar fi un lucru foarte rau daca s-ar intrerupe acordul cu FMI: "Sunt un tip superstitios si nu indraznesc sa imi inchipui un astfel de scenariu".

FMI conditioneaza acordarea urmatoarei transe de modificarea OUG 50

Fondul Monetar International a cerut, joi, Guvernului ca Ordonanta 50, privind comisioanele bancare, sa nu se aplice retroactiv, conditionand acordarea urmatoarei transe de modificarea ordonantei. Fondul cere ca aceasta modificare sa se faca pana pe 15 decembrie.

"OUG 50 se va aplica in conformitate cu legea pe care Parlamentul o va aproba. Si este foarte posibil sa aduca modificari, modificari care nu exclud varianta ca sa se introduca un amendament de eliminare a prevederilor care vizeaza contractele in derulare. Nu e o decizie, nu e decizia mea, noi suntem in faza de consultari", a declarat Viorel Stefan, dupa discutia cu seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Acesta sustine ca doar FMI a conditionat acordarea transei de modificarea legislatiei, nu si Comisia Europeana.

Premierul Emil Boc a spus tot joi, ca raspuns, ca autoritatile vor analiza solicitarea FMI astfel incat sa se ajunga la o solutie echilibrata care sa protejeze ambele parti, evitand sa dea un raspuns transant.

Masurile de redresare economica ale PD-L, respinse de FMI

Potrivit surselor, divergente de opinie au aparut si in legatura cu unele masuri de stimulare a economiei propuse de PD-L pentru anul viitor, care nu au fost acceptate de catre reprezentantii FMI.

Delegatia FMI sustine ca masurile de stimulare a economiei, printre care reducerea cotei unice sau a contributiilor sociale, vor conduce la cresterea deficitului bugetar peste tinta stabilita de 4,4% din PIB, care va fi foarte greu finantabil in aceste conditii.

Pe de alta parte, partea romana sustine ca fara actiuni de stimulare economia nu-si va putea reveni anul viitor, iar alte masuri de austeritate ar putea chiar impiedica procesul de crestere economica.

FMI ar trebui sa plece maine acasa

Vizita delegatiei FMI, care a venit in Romania pentru o noua evaluare a acordului stand-by, ar fi trebuit sa se incheie luni, 1 noiembrie, insa aceasta ar mai putea fi prelungita cateva zile daca nu se va ajunge duminica la o concluzie.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum de la Fond transe in valoare de 9,8 miliarde DST, echivalentul a 11,6 miliarde de euro (la cursurile de la momentele eliberarii fiecarei transe) si de 3,65 miliarde euro de CE.

Urmatoarea transa de la FMI este programata pentru mijlocul lunii decembrie si are o valoare de 769 milioane DST (870 milioane euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#FMI acord intrerupere, #Emil Boc FMI acord, #ordonanta credite FMI modificare , #FMI