Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Patru decenii de acord cu FMI. Unde am ajuns?

Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 14:29
3189 citiri
Patru decenii de acord cu FMI. Unde am ajuns?
Foto: Arhiva

Rolul esential al Fondului Monetar International (FMI) este de a oferi ajutor financiar tarilor care au dificultati economice, situatie in care s-a aflat si Romania in ultimele patru decenii.

Mai exact, ajutorul consta in acordarea unor "facilitati", credite cu dobanda preferentiala pentru tarile cu venituri reduse, dar si imprumuturi nepreferentiale, de tipul acordului stand-by, acorduri de care a beneficiat tara noastra incepand cu 1972.

Acordurile, in total 12, au fost semnate in anii 1975, 1977, 1981, 1991, 1992, 1994, 1997, 1999, 2001, 2004, 2009 si 2011. Mentionam faptul ca acordurile stand-by din iulie 2004 si din martie 2011 au fost de tip preventiv, ceea ce inseamna ca autoritatile romane nu folosesc efectiv banii.

Blamat de unii, pentru masurile extrem de dure pe care le cere pentru acordarea imprumuturilor, dar laudat de altii si aparent indispensabil in timpuri de recesiune economica, Fondul s-a simit "acasa" in Romania, un client fidel.

De-a lungul timpului, acordurile cu FMI au vizat reforma economica si a sistemului financiar-bancar, liberalizarea preturilor, reducerea inflatiei, evolutia cursului de schimb, consolidarea fiscala, stimularea procesului de economisire si a investitiilor, reducerea deficitului bugetar, eliminarea subventiilor acordate de stat, cresterea rezervelor valutare ale BNR. In 1999, FMI vorbea pentru prima data de restrictionarea cresterii salariilor.

In cadrul acordului din 2001, una dintre cerinte a vizat reducerea personalului din industrie cu 4.400 de angajati, tradusa prin concedierile de la SNP Petrom, dar si din sectorul energetic si minier. In acelasi timp, au fost majorate pretul energiei electrice, cu 14%, si al gigacaloriei, la 20 de dolari.

Ce a facut FMI pentru Romania?

In special ultimele doua acorduri, cel din 2009 si cel din 2011, aflat in curs de desfasurare, necesita o atentie speciala, date fiind contextul economic in care au fost initiate, masurile pe care le-au presupus si rezultatele care pot fi observate in prezent in starea economica a Romaniei.

Masurile dramatice pentru populatia romana au fost intreprinse in cadrul acordului aprobat pe 4 mai 2009, pe o perioada de 2 ani, in valoare de 11,44 milarde DST (Drepturi speciale de tragere, echivalentul a 12,95 miliarde de euro), ca parte a unui pachet financiar international care mai include 5 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, 1 miliard de euro din partea Bancii Mondiale si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale.

Eliberarea transelor a fost conditionata de finalizarea legii sistemului unic de salarizare in sectorul public, legii responsabilitatii fiscale si legii reformei sistemului public de pensii pana la finalul anului 2009.

In contextul crizei economice globale, Guvernul a lansat, in vara anului 2010, un program de austeritate dur, pentru a reduce deficitul bugetar in conformitate cu acordurile semnate de institutiile internationale. Astfel, Executivul a redus salariile din sectorul public cu 25%, a majorat TVA de la 19% la 24%, precum si taxele percepute unor categorii profesionale, a taiat cu 15% majoritatea ajutoarelor sociale, a crescut impozitele pe castigurile de capital si proprietate.

In martie 2011, autoritatile romane au decis sa nu traga ultima transa din imprumut si au solicitat aprobarea unui nou acord stand-by de tip preventiv, pe 24 de luni, in valoare de 3,6 milioane de euro. Potrivit specialistilor, Romania nu ar fi trebuit sa traga nici ultimele trei transe din imprumut, care nu au ajuns in economia reala, ci in rezervele BNR, care depasesc 30 de miliarde de euro.

Care au fost rezultatele? Deficitul de cont curent s-a diminuat considerabil, de la 11,6%, in 2008, pana la 4,5%, in 2010. Totusi, la sfarsitul anului 2010, inflatia era de 8%, iar, cel mai important, dupa cei doi ani de acord cu FMI, in care Romania a primit peste 11 miliarde de euro, la care se adauga 3,65 de miliarde de euro de la Comisia Europeana, tara noastra nu a reusit sa iasa din recesiune.

Partea buna a fost ca "au facut ajustari foarte importante, s-au implementat politici corecte si s-a revenit pe calea disciplinei fiscale", spunea la acea vreme Jeffrey Franks.

Rezultatele slabe de la sfarsitul anului 2010 pot fi puse pe seama cheltuielilor exagerate in perioada alegerilor prezidentiale, intarzierii cu care au fost adoptate reformele si a impactului negativ pe care impunerea brusca a masurilor de austeritate l-a avut.

Pe de alta parte, cresterea pentru 2011 este estimata la 2%, fata de 1,5% cat era prevazut anterior, pe fondul unui an agricol bun si al revigorarii cererii interne. Totodata, deficitul bugetar pentru 2011, de 4,4% din PIB, se incadreaza in tinta, iar pentru acest an, nivelul propus de Guvern este de 1,9% pe ESA, mult sub limita de 3% impusa de UE.

In prezent, reprezentantii misiunii comune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a acordului cu Romania. Intr-o scrisoare adresata Romaniei, publicata anterior, oficialii Fondului recomanda o crestere usoara a salariilor si pensiilor in acest an, daca vor permite conditiile bugetare. Tot in acest an, Romania trebuie sa inceapa rambursarea imprumutului anterior catre creditorii externi.

C.S.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#acord FMI, #evaluare fmi, #imprumut romania fmi , #FMI