Ponta anunta ajutoare de la stat: In ce conditii ai putea plati rate mai mici la credit

Autor: Ana Ilie
Luni, 03 Februarie 2014, ora 19:20
8027 citiri
Ponta anunta ajutoare de la stat: In ce conditii ai putea plati rate mai mici la credit

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni seara, dupa intalnirea cu reprezentantii FMI, BM si CE, doua masuri convenite cu creditorii internationali, una pentru persoanele fizice cu credite la banci si o alta pentru angajatori.

Astfel, daca sunt indeplinite conditiile stabilite de stat, aproape un milion de romani ar putea beneficia de reducerea ratelor la credit, prin restructurarea imprumuturilor.

"Fata de masurile pe care le-am stabilit deja la sfarsitul anului trecut si care sunt in aplicare, am discutat in plus de masuri care tin de reducerea arieratelor la societatile cu capital de stat, din domeniul feroviar, Posta Romana sau alte societati de stat si am gasit solutiile pentru a reduce acest nivel", a inceput Ponta.

Acesta a mai precizat ca s-a discutat despre amanarea accizei pana la 1 aprilie si acoperirea sumei de 675 de milioane de lei si "am stabilit ca nu facem in acest moment vreo taiere de alocari, dar la 1 iulie, dupa primul semestru, avem perspectiva daca e nevoie de o rectificare negativa sau nu e necesara".

Ce conditii impune statul?

Prima masura concreta anuntata de Ponta este cea de ajutorare a celor ce au restante la creditele la banci. Pe scurt, a spus premierul, "daca ai un credit la banca, venituri sub 1.600 de lei, restante nu mai vechi de 90 de zile, vei plati doar jumatate de rata timp de doi ani, iar dupa acesti doi ani diferenta de dobanda pe care banca o impune debitorului, statul o achita din taxa pe venit".

"Masura va fi adoptata prin Ordonanta de Guvern, de sprijin a persoanelor fizice care au credite la banci. Principalele conditii: se adreseaza tuturor creditelor luate de persoane fizice, salariati sau pensionari. Conditia este ca acestea sa aiba un venit lunar mai mic sau egal cu salariul mediu net, 1.610 lei si sa nu aiba restante mai vechi de 90 de zile", a detaliat premierul.

Acesta a continuat aratand ca este o masura optionala pentru persoanele fizice, de care poate beneficia oricine dintre cei 907.000 de creditori persoane fizice din Romania.

Practic, "jumatate de rata se amana doi ani. Statul va suporta diferenta de dobanda dupa ce se termina cei doi ani (...) Injumatatitrea ratei pe doi ani, dar nu mai mult de 500 de ron pe luna. Un credit fiscal care dupa aceasta perioada va fi si este acordat de statul roman pentru a acoperi cresterea dobanzii pe cei doi ani de crestere a ratei. Sub un miliard de euro sa fie disponibilizati de banci pentru persoanele fizice care vor folosi acesti bani pentru alte necesitati si o crestere a consumului".

Ajutor de la stat si pentru angajatori

A doua masura anuntata de Ponta se adreseaza companiilor private care creeaza locuri de munca. Este vorba despre o "schema de ajutor de stat pentru companiile care creeaza minim 20 de locuri de munca, statul va plati jumatate din cheltuielile salariale".

In plus, "in scrisoarea de intentie vom avea trecut clar ca in cursul misiunii din aprilie, pana atunci Guvernul vine cu masurile si metodologia de implementare de la 1 iulie a scutirii de impozit a profitului reinvestit". Aceasta masura va avea un efect pozitiv, spune Ponta. "Scutirea de impozit a profitului reinvestit - pierdem 16% dar castigam 24%, TVA la ce se cumpara", a exemplificat premierul.

Ponta a incheiat spunand ca spera ca "mesajele pentru populatie si economia privata sa pastreze Romania pe crestere economica".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Ponta ajutor restantieri credite, #Ponta masuri angajatori , #FMI