Ponta, din culisele noului acord cu FMI: cat imprumutam si in ce conditii (Video)

Joi, 18 Iulie 2013, ora 14:30
2061 citiri
Ponta, din culisele noului acord cu FMI: cat imprumutam si in ce conditii (Video)
Foto: Bloomberg

Romania va incheia un acord imbunatatit cu Fondul Monetar International si cu Uniunea Europeana pana la toamna, lucru ce va ajuta la reducerea costurilor de finantare si va ajuta leul, a precizat premierul Victor Ponta, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Potrivit acestuia, valoarea intelegerii va fi intre trei si cinci miliarde de euro, iar el este convins ca vor fi puse mai putine conditii ca inainte.

"Va fi un acord imbunatatit", a spus Ponta, pentru Bloomberg.

Termenii intelegerii se vor axa pe intarirea companiilor de stat si mentinerea disciplinei fiscale.

"Suma nu este foarte importanta, avand in vedere ca nu vedem un pericol pe termen mediu si lung (ca sa tragem fonduri - n.red.), ci mai degraba in legatura cu conditiile care vor fi incluse in acord. Nu va fi unul detaliat, asa cum ne-am obisnuit pana acum", a punctat Ponta.

Are nevoie Romania de un nou acord cu FMI? - Sondaj Ziare.com

El a adaugat ca scaderea costurilor de finantare ale statului roman va continua dupa incheierea noului acord cu FMI si ca BNR va reduce, probabil, dobanda de politica monetara, aflata in prezent la minimul record de 5%.

"Cea mai mare provocare pentru Romania in acest moment este finantarea, avand in vedere ca bancile sunt foarte restrictive", a spus premierul.

In plus, el a reiterat ca negocierile pentru un nou acord vor fi mai usoare, deoarece Romania si-a aratat "devotamentul si curajul".

Urmatorul acord cu Romania, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomica si de reforme structurale, urmarind in principal disciplina politicilor, si va presupune privatizarea si restructurarea unor companii de stat, a spus marti, la Bucuresti, directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Ponta nou acord FMI, #Romania nou acord FMI, #Romania acord FMI, #nou acord FMI , #FMI